• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Záverečná štvrtina základnej časti Niké SBL začne vo veľkom štýle. Pod Tatrami sa skompletizuje Final Four Slovenského pohára, o posledné miesto zabojujú Svit a Komárno. Možno kľúčová bitka o 7. miesto sa uskutoční v baníckom derby, Handlová privíta Prievidzu. Pred televíznymi kamerami sa uskutoční duel Levíc s Lučencom. O jubilejnú 10. výhru v rade sa Spišskí Rytieri pokúsia doma proti Interu Bratislava. 

Niké SBL 2022/2023 - 22. kolo (sobota 4. februára, 18.00 h):

MBK Baník Handlová - BC Prievidza

K zápasu: Ak často hovoríme o šlágri, tak v prípade 22. kola platí o tomto súboji toto tvrdenie dvojnásobne. Je pokojne dosť možné, že v 142. baníckom derby sa môže rozhodnúť o poslednej miestenke v prvom kole play off. Oba hornonitrianske tímy sú v hernej kríze, Handlovčania naposledy uspeli 21. januára a odvtedy prehrali 6 stretnutí za sebou. "Čaká nás derby a to je vždy pre oba tímy veľkým sviatkom. Podľa toho treba k tomuto zápasu aj pristúpiť. Do stretnutia musíme dať srdce, veľkú energiu, používať hlavu a urobiť pre víťazstvo úplne všetko. Je to len na hráčoch, ktorí sa musia o víťazstvo a postup do play off pobiť. Čo sa týka samotnej hry, v nej musíme zmeniť niekoľko základných vecí. V prvom rade zagresívniť obranu, a to najmä v hre jedna na jedna. Ďalším cieľom je zastaviť Prievidzu v tranzícii, pretože tam je nebezpečná a práve z tranzície veľa skóruje. Musíme sa vyvarovať produkovaniu ľahkých strát, eliminovať stratené lopty pri driblingu a byť úspešní v útoku. Verím, že moji hráči trafia otvorené strely. Natrénované máme, strelecky sme disponovaní dobre, len to musíme ukázať," prezradil tréner Karol Kučera. Dobrou správou pre "baníkov" je, že v prípade prelomenia čakania na víťazstvo, by preskočili svojho regionálneho súpera a získali by na svoju stranu dôležitú psychologickú výhodu. K tomu bude ale potrebné zabrať najmä v defenzíve, keďže tá je najhoršia v rámci celej ligy. "V sobotu nás čaká veľmi dôležitý zápas, ktorého osud máme vo vlastných rukách. Pokiaľ chceme pomýšľať na play off, musíme vo svojej hre veľa zmeniť. Hlavne sa musíme vyvarovať ľahkým stratám, nedovoliť súperovi zakladať rýchle protiútoky a čo je najdôležitejšie, musíme hrať koncentrovane od samého začiatku zápasu. Pokiaľ nastúpime nekoncentrovaní ako v posledných zápasoch a hneď v úvode nám súper ujde do vyššieho náskoku, víťazstvo sa nám bude vzďaľovať a bude veľmi ťažké to dobehnúť. Musíme bojovať jeden za druhého, užiť si zápas a dotiahnúť ho do víťazného konca," dodal Branislav Pipíška. 

Prievidžania nie sú na tom o nič lepšie, momentálne ťahajú 5-zápasovú sériu prehier. V ich prípade je najväčším problémom ofenzíva, ktorá je suveréne najslabšia v Niké SBL (priemer niečo cez 69 bodov). Majú však aj dobré momenty vo svojej hre, ako napríklad ukázali proti Leviciam (77:87). Hornonitrianske derby tak rozhodne väčšia vôľa po úspechu, BC by sa mohla výhrou možno definitívne odpútať od svojho rivala a spečatiť po roku návrat do vyraďovacích bojov. "Je to špeciálny zápas, tak ako každé derby na svete, aj toto stretnutie prináša extra pocity a viac napätia. Pre mňa je to skutočne skvelé, som z Belehradu a tak dobre viem, čo znamenajú slová rivalita a derby. Zápasy ako tento len motivujú každého z hráčov, aby odovzdal zo seba 200%. Teraz je navyše situácia taká, že derby hrajú dva tímy, ktoré proti sebe bojujú o play off, takže dôležitosť tohto zápasu je na najvyššej možnej úrovni. Myslím, že sa musíme koncentrovať na našu hru, v ktorej sme v tejto chvíli lepším tímom. A keď budeme hrať sústredene a udržíme si vysokú úroveň energie, s ktorou my vieme hrať, získame toto dôležité víťazstvo," uviedol Dušan Hukič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Richard Sirocký 
Kde sledovať:

DSC 3823 

Patrioti Levice - BKM Lučenec

K zápasu: Patrioti sa síce dočkali v druhej fáze Európskeho pohára FIBA prvého víťazstva, ale deň na to sa dozvedeli, že v záverečnom kole už nezabojujú o postup do štvrťfinále. Teraz sa tak môžu plne sústrediť najmä na Niké SBL, v ktorej stíhajú prvých Spišských Rytierov. Dobrou správou pre trénera Michala Madzina je, že späť v zostave je konečne Draško Kneževič. Nad štartom Davida Abrháma a Jamesa Padgetta visí otáznik, no aj bez nich sa pokúsia vylepšiť tohtosezónnu negatívnu bilanciu s Lučencom a získať tretie víťazstvo za sebou. "S Lučencom máme zatiaľ v tejto sezóne nepriaznivú bilanciu, takže o to väčšia motivácia, aby sme si na domácej pôde udržali víťazstvo a zostali na dostrel Spišských Rytierov v bitke o prvé miesto," vyhlásil Boris Bojanovský. 

Na Lučenec opäť raz padla výsledková deka, čoho dôsledkom sú tri prehry po sebe a prepad na šieste miesto v tabuľke. "Pelikáni" sa musia čím skôr vzchopiť, aby im neušli tímy na 3. - 5. mieste, inak to bude mať vicemajster v play off náročné. Lučenčania nehrajú zle, ale herné výpadky ich stoja nádej na lepšie výsledky, ako tomu bolo napríklad proti Spišským Rytierom (78:85). Pred televíznymi kamerami by mohli byť o čosi viac motivovaní, navyše na Levice majú ako jeden z málo tímov v tejto sezóne úspešný recept. 

Delegácia rozhodcov:
  • Pavel Fuska, Stanislav Bara, Ladislav Bartoš
Kde sledovať:

DSC 7875 

Spišskí Rytieri - Inter Bratislava (nedeľa 5. februára, 19.00 h)

K zápasu: Krátke voľno od nabitého programu zápasov prišlo Spišských Rytierov určite vhod, hlavne z pohľadu dobitia bateriek a nabrania novej energie. Pred sebou totiž majú boj o Final Four Alpsko-jadranského pohára, ale najmä o prvenstvo po základnej časti. Doma majú teraz na dosah jubilejnú 10. výhru za sebou, ktorou by sa opäť o čosi viac priblížili k tejto vysnívanej méte. Uvidíme, či tréner Teo Hojč bude môcť počítať aj s Aaronom Thomasom, ktorý naposledy absentoval v zostave Spišiakov. "Konečne sme mali po šialenom januári týždeň voľno, čo sme využili na trening, ale aj na relax a posilnenie tímovej chémie, čo sme potvrdili vydareným tímbuildingom. Verím, že sme tým nevyšli z tempa, začína záverečná časť základnej časti, chceme si udržať výhodnú pozíciu, ktorú máme. Čaká nás však silný súper, Inter je dobrý tim s dobrým koučingom, musíme byť pripravení na 100 percent. Samozrejme, chceme vyhrať a urobíme pre to všetko," uviedol asistent trénera Erich Korfanta. 

"Žlto-čierni" sú opäť vo fáze výsledkových výkyvov, aj keď zatiaľ zďaleka nie sú také, ako tomu bolo na začiatku kalendárneho roka. Interistom chýba povestný krok navyše v koncovkách zápasov, ako sa to ukázalo napríklad vo Svite (79:84). Dobrou správou pre nich aspoň je, že v tabuľke sú na 5. priečke a stále môžu bez problémov pomýšľať aj na 3. miesto. K tomu bude samozrejme potrebné zbierať výhry aj u súperov, u lídra súťaže to už v tejto sezóne dokázali. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Tomáš Doušek, Jakub Izák
Kde sledovať:

IMG 1382 

Iskra Svit - BC Komárno (nedeľa 5. februára, 17.00 h)

K zápasu: Duel s dvojnásobnou dôležitosťou, okrem bodov do tabuľky sa hrá o posledné miesto na Final Four Slovenského pohára v Lučenci. Sviťania si nedávnym víťazstvom vybojovali výhodu domáceho prostredia a zároveň by radi potvrdili aktuálnu fazónu. Z tohto pohľadu to bude v sobotu večer koniec jednej víťaznej série. Iskra neprehrala už tri stretnutia za sebou a v domácej aréne veru nepúšťa body len tak ľahko. Proti sebe má navyše tabuľkového suseda, čiže v ideálnom prípade si môže urobiť náskok na prenasledovateľov. "Tešíme sa na sobotňajší zápas, bude to náročné proti silnému Komárnu, ale tešíme sa na domácich fanúšikov a chceme postúpiť do Final Four," prezradil T.J. Atwood. 

Forma "diablov" je ešte o čosi lepšia, momentálne je z toho 4-zápasová šnúra výhier, vďaka ktorej sa vyšvihli na 4. pozíciu a bodovo sa môžu dotiahnuť na svojho sobotňajšieho súpera. Podobne ako v prípade Spišských Rytierov, tak aj Komárnu padlo vhod, že nemali počas týždňa povinnosti v Alpsko-jadranskom pohári. Dôkladnejšia príprava na "dvojitý" duel bude jeden z kľúčových prvkov tohto stretnutia. "Zápas, ktorý je dva v jednom. Svit je favoritom stretnutia, hrá doma, má v každej sezóne len tie najvyššie ambície, čo aj potvrdzuje. Na druhej strane, nemalé ambície máme aj my a čakajú nás dva za sebou nasledujúce zápasy, v ktorých nám pôjde o Final Four Slovenského pohára a aj o Final Four Alpsko-jadranského pohára. Nebude to vôbec jednoduché, ako som uviedol, Svit hrá doma, avšak verím moji hráčom, že odohráme výborné stretnutie a budeme vedieť odpovedať na výkon súpera čo najlepšie," vyjadril sa tréner Zlatko Jovanovič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Marek Kúkelčík, Peter Karniš, Artjoms Ribakovs
Kde sledovať:

Foto: Daniel Faix, Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák