• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Do konca základnej časti už nezostáva veľa zápasov, v 25. kole sa hrá o dôležité priečky. Pod Tatrami si to o druhé miesto rozdajú Svit a Levice, v hlavnom meste o piatu pozíciu Inter a Lučenec. Sobotňajší program uzatvára súboj prvého s posledným, Spišskí Rytieri si zmerajú sily s Handlovou. 

Niké SBL 2022/2023 - 25. kolo (sobota 11. marca):

Inter Bratislava - BKM Lučenec (17.00 h)

K zápasu: "Žlto-čiernym" reprezentačná prestávka našťastie neuškodila, po cennej výhre nad úradujúcim majstrom z Levíc, si odnášali uplynulý víkend dôležité body z palubovky Prievidze. Stretnutie, ktoré sa dlho nevyvíjalo v ich prospech, prinieslo v závere úspešný obrat (63:58), ktorý znamenal poistenie piateho miesta v tabuľke. Teraz budú túto pozíciu opäť hájiť, v domácom prostredí zbirajú výhry ako na bežiacom páse. Bude to aj prípad duelu s Lučencom? "Ako vždy, aj teraz sme celý týždeň dobre trénovali, pripravovali sme sa. Pred týmto zápasom nemáme nič špecifické, čo by sme museli meniť. Vieme, že ak neodovzdáme stopercentný výkon a nebudeme sústredení po celých štyridsať minút, tak nebudeme mať šancu vyhrať. Potvrdili sme si aj v predošlých stretnutiach, že ak hráme s vysokou energiou a zostávame sústredení, môžeme zdolať každého. Ideme do zápas odovzdať čo najlepší výkon, pobiť sa o víťazstvo a ak sa naskytne šancu, využiť ju. A teraz sa už aj dobre pripraviť na play off," prezradil Goran Bulatovič. 

Vicemajstrovský Lučenec má tiež svoje ambície a tie rozhodne neznamenajú okupovanie aktuálnej šiestej pozície. Podobne ako Inter, aj "pelikáni" zvládli návrat po zápasovej pauze, keď s prehľadom uspeli v Handlovej (112:83). Radi by to potvrdili aj v hlavnom meste a zaznamenali tak tretí úspech v rade. Jeden z faktorov tohto stretnutia môže byť to, či môže tréner Nenad Miloševič rátať s Tahjom Eaddym, ktorý na hornej Nitre absentoval v lučeneckej zostave.

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Martin Margala, Eduard Uhrin
Kde sledovať: 

IMG 2757 

Spišskí Rytieri - MBK Baník Handlová (18.00 h)

K zápasu: Pre niektorých nečakané zaváhanie Rytierov vo Svite (65:79) dostalo lídra Niké SBL prvýkrát do pozície, keď prehral tri súťažné stretnutia za sebou. Stratou bodov pred domácim publikom zároveň ešte viac zdramatizovali boj o 1. - 3. miesto. Z tohto pohľadu bude motivácia jasná, vrátiť sa čo najrýchlejšie na víťaznú vlnu a priblížiť sa prvenstvu po základnej časti, ktoré automaticky znamená postup do semifinále play off. Či bude k dispozícii už aj Viktor Juríček, to je v tejto chvíli otázne. "Hovorí sa, že povinné víťazstvá sa robia najťažšie a z vlastnej skúsenosti viem, že je to pravda. Handlová už aj verejne deklarovala úmysel dohrať túto sezónu, postupne uvoľnila niektorých hráčov, no všetci dobre vieme, že ich česť a prestíž klubu 'nepustí', aby svoju kožu dávali zadarmo. Každopádne, však tento duel vyhrať jednoducho musíme, verím, že nám to nijako neviaže nohy, ruky i hlavy, že súpera nepodceníme a že odovzdáme na palubovke jeden poctivý výkon. Ak to tak bude, o výsledok sa nebojím," povedal asistent trénera Erich Korfanta. 

Šance Handlovej na play off sa každým ďalším kolom posúvajú do čoraz teoretickejšej roviny. Každá absencia v už tak úzkej rotácii "baníkov" je citeľná, ukázalo sa to aj proti Lučencu (83:112). "Do každého zápasu ideme s tým, aby naši hráči ukázali, že basketbal hrať vedia. Potešilo by ma, keby sa konečne odzrkadlila práca z tréningu i v zápase a keby sme konečne dodržali všetko, na čom celý týždeň pracujeme. A to najmä v obrane, pretože tá je najväčšou slabinou môjho tímu. Práve nedostatky v defenzíve sú zárukou úspechu našich súperov. Všetko sa dá zmeniť aj napriek oklieštenému zloženiu tímu, no je to hlavne o srdci, energii a myslení hráčov," myslí si tréner Karol Kučera. Negatívna séria Handlovčanov trvá už 9 zápasov, na Spiši rozhodne pôjdu bez akéhokoľvek tlaku. "V sobotu očakávame naročný duel proti aktuálnemu lídrovi súťaže. Situácia v našom tíme je opäť o niečo náročnejšia, keďže sa nám v uplynulom týždni zranil náš jediný rozohrávač Dean Popovič a je otázne, či na Spiši nastúpi. Podľa môjho názoru bude tlak práve na favoritovi zápasu. My nemáme čo stratiť, práve naopak, môžeme iba príjemne prekvapiť," uviedol Branislav Obert. 

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Peter Karniš, Mária Donovalová
Kde sledovať: 

Image04 

Iskra Svit - Patrioti Levice (18.00 h)

K zápasu: Šláger sobotňajšieho programu a možno duel, ktorý rozhodne o tom, kto pôjde do play off z druhého miesta. Aktuálna fazóna hovorí jednoznačne v prospech hráčov Svitu, výhra nad Spišskými Rytiermi (79:65) bola už ich deviata v rade. "Medvede" sa vezú na pozitívnej výsledkovej eufórii, radi by ju potvrdili aj pred svojimi fanúšikmi. V hre je totiž viac, ako tomu obvykle býva. Úspech by znamenal postup na 2. pozíciu, prehra by zdramatizovala dianie na 3. - 6. mieste. "Už sa nemôžem dočkať toho, ako s našimi fanúšikmi oslávime triumf na Slovenskom pohári. Čaká nás ďalší náročný zápas, proti nám budú stať veľmi kvalitné Levice. Pripravujeme sa na túto výzvu, chceme ísť na druhé miesto," vyhlásil T.J. Atwood. 

O motiváciu majú postarané aj Levice. Svitu majú čo vracať z doterajších duelov v tejto sezóne, najmä z finále Slovenského pohára, ktoré napokon dopadlo úspechom podtatranského tímu. Po prestávke dokázali Komárnu vrátiť prehru z predchádzajúcej vzájomnej konfrontácie (101:74), ale je jasné, že proti Svitu to nebude také jednoznačné. Najmä z pohľadu absencií, Miha Lapornik absolvoval operáciu a k dispozícii nebude ani Boris Bojanovský. "So Svitom je to vždy rýchla hra hore-dole, v ktorej padá mnoho bodov. Jediná cesta ako na ich palubovke uspieť, vedie cez obranu, v ktorej musíme hlavne zastaviť ich protiútok a hru 1 na 1," vyjadril sa Eduard Kotásek. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Tomašovič, Artjoms Ribakovs, Richard Sirocký
Kde sledovať: 

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák, Barbora Klorusová