• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Stredajšie 42. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy vyšlo Leviciam, ktoré už aj s novou "posilou" zvíťazili nad Interom. Víťazstvá vonku si pripísali na svoje konto basketbalisti Košíc, Prievidze a Lučenca. Domácu pevnosť si uhájilo Komárno.

MBK Rieker COM-therm Komárno - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 108:79 (29:17, 33:18, 30:17, 16:27)

Komárno: Langston 19, Bilič 18, Djordjevič 14, Tomič 8, Vido 4 (Bojanovský 12, Kuffa a Marchyn po 11, Cobb 8, Jurčina 3, Kurthy a Petrovský 0)

Spišská Nová Ves: Henry 32, Juríček 9, Majerčák 7, Hovaňák 5, Krajňák 0 (Marshall a Osvald po 9, Lenárt 6, Antoni 2, Muránsky 0)

TH: 20/14 - 24/17, Fauly: 22 - 19, Trojky: 8 - 6, Rozhodovali: Šarišský, Matejčík, Hudec

Povedali po zápase:

Richard Ďuriš (tréner Komárna): „Myslím si, že môžeme byť spokojní aj s výsledkom a aj s predvedenou hrou. V prvom polčase sme hrali taký basketbal, aký sme chceli. V útoku sme hrali kolektívne, lopta išla a hľadali sme hráčov v čo najvýhodnejšej pozícii a v obrane bolo nasadenie také, aké sme si predstavovali. Zároveň ma teší, že v zápase dostali priestor hráči, ktorí hrávajú menej. Celkovo teda vládne z našej strany spokojnosť.“

Wayne Langston (hráč Komárna): „Myslím si, že môžeme byť spokojní. Vyhrali sme vysokým rozdielom nad nevyspytateľným súperom, ktorý hral až do posledných minút. Zahrali si všetci hráči, čo je tiež pozitívne, divákov sme potešili kombinačnou hrou, dali sme sto bodov, takže nie je veľmi čo dodať. Vyhrali sme zaslúžene a už sa tešíme na ďalšie zápasy.“

Erich Korfanta (tréner Spišskej Novej Vsi): „Domáci hráči ukázali, akú majú kvalitu. Chceli nám vrátiť prehru, ktorú u nás utŕžili a myslím si, že na každom poste dominovali. Ukázali, že zrejme budú čiernym koňom play off a majú určite pomerne veľké šance. Musím im poblahoželať k ich výkonu, kde si schuti zastrieľali a mali vysoké percento premenených striel z väčších vzdialeností. Mňa teší jedna vec, že sme to nezabalili a bojovali do konca. Skúšali sme riskantné obrany, hrali sme so štyrmi vysokými hráčmi, lebo nám obrana absolútne zlyhávala. Záver sme dohrali so cťou, zápas sme si chceli proti Komárnu užiť, no po prvom polčase som nebol absolútne spokojný. Nejde o to, či prehráme, ale ide o predvedenú činnosť v obrane, ktorá bola žalostná, a to sa mi nepáčilo.“

Vladimír Hovaňák (hráč Spišskej Novej Vsi): „Úvod zápasu bol z našej strany ešte relatívne dobrý, prehrávali sme len o niekoľko bodov. Potom sme však bohužiaľ dovolili súperovi hrať ich hru, nedokázali sme reagovať na ich hru a ani na obranu, práve naopak. Veľmi ľahko sme ich púšťali do otvorených striel, dostali sme ľahké koše a Komárno skóre už len naťahovalo, vtedy to bolo z našej strany trápenie. Chvalabohu, v závere sme to stiahli a nie je z toho až taký veľký debakel, čiže toto môžem hodnotiť pozitívne, že sme to v závere nevzdali.“

 

MBK SPU Nitra - Iskra Svit 73:89 (25:22, 19:16, 17:25, 12:26)

Nitra: Rožánek 30, Skvašík 20, Pipíška 8, Kaša 7, Jurjevič 4 (Zaťko 3, Trepáč 1, Medo, Pánis a Samek 0)

Svit: Avramovič 25, Lošonský 17, Šoutvin 14, Singletary 10, Gonzalez 0 (Jankovič 15, Fleming 8, Belavý, Findura, Kubaský a Sarna 0)

TH: 16/9 - 24/19, Fauly: 19 - 20, Trojky: 12 - 4, Rozhodovali: Tomašovič, Bara, Sirocký

Povedali po zápase:

Ľubomír Urban (tréner Nitry): "Prvý polčas bol výsledkovo lepší, ale všetko záleží od motivácie a nasadenia súpera. Samozrejme, všetci by sme chceli vidieť pozitíva, ale pozitívom bude to, keď bude po sezóne."

Róbert Rožánek (hráč Nitry): "Začali sme vynikajúco. Potom nás súper trošku vyviedol z koncentrácie. Začali dávať viacej bodov a následne nám odskočili, čo sme už nestačili korigovať a ťažšie sa to dobiehalo. So svojim výkonom som spokojný. Tridsať bodov v najvyššej súťaži poteší, ale stále je čo zlepšovať."

Michal Madzin (tréner Svitu): "Nie sme spokojní ani s výkonom, ani s výsledkom. Takýto prístup hráčov je neakceptovateľný k akémukoľvek zápasu. Ale motivácia a nasadenie hráčov je hlavne trénerov džob, preto si myslím, že hlavne ja som mal urobiť lepšiu prípravu na tento zápas. Sme úplne radi, že je tento zápas za nami, ale toto sa už nesmie opakovať. Keď sme viedli 8:2, chlapci si asi mysleli, že zápas je už zabalený, tak sme prestali hrať. Nechali sme rozstrieľať šikovných hráčov súpera, z toho pramenilo ich sebavedomie, padli im strely a naozaj sme mali veľký problém zastaviť to počas celého zápasu. Čakali sme, že to nebude ľahký zápas, ale mali sme predstavu, že použijeme celú lavičku a že v zápase viac pošetríme hráčov, ktorí ťahajú celú sezónu. O výsledok až tak nešlo, hlavne ide o to, ako vyzeráme na ihrisku. Často sme nepôsobili ako tím, to ma veľmi mrzí. Z hľadiska tabuľky sme toto víťazstvo nutne nepotrebovali, lebo tak či tak, by sme zrejme skončili na šiestom mieste. Práve preto sme mohli hrať voľnejšie, ale hrali sme až tak voľne, že sa na to nedalo pozerať.“

Pavol Lošonský (hráč Svitu): "Zápas hodnotím z našej strany veľmi zle. Ide play off a myslím si, že nemôžeme podávať takéto výkony. Nitra hrala veľmi dobre. Mohli iba prekvapiť, čo sa im v prvom polčase aj podarilo. My sme hrali zaspato celých 40 minút. Trápili sme sa skoro celý zápas. Až ku koncu sme to otočili v náš prospech. Myslím si, že môžem povedať, že sme utrpeli víťazstvo."

 

MBK Lučenec - KB Košice 63:86 (14:17, 22:22, 12:24, 15:23)

Lučenec: Pressley 15, Blagojevič a Rountree po 10, Davis 7, Rendla 3 (Pipíška 12, Zorvan 6, Jackuliak 0) 

Košice: Žiak 14, Baldovský 12, Baťka 9, Matovič 6, Nikolič 2 (Ivelja a Pilčevič po 13, Galata 9, Dratva a Siladji po 4, Vukovič 0)

TH: 17/13 - 10/6, Fauly: 14 - 21, Trojky: 6 - 8, Rozhodovali: Kúkelčík, Kovalčík, Karniš

Povedali po zápase:

Ivan Kurilla (tréner Lučenca): „Do polčasu sme s Košicami dokázali držať krok, či už v defenzíve, alebo v útoku. Po polčase sme začali kopiť chyby, hlavne v situáciách jedna na jedna v obrane aj v útoku. Každé naše zaváhanie dokázali Košice využiť, nám navyše nespadlo veľmi veľa striel z otvorených pozícií. V druhom polčase zabral Pilčevič, ktorý dal dosť dôležité body, ktorými Košice natiahol na 20-bodový rozdiel. Súper si zápas v závere kontroloval. Musíme sa dať dokopy, nenastúpil Stojačić, ktorý mal virózu a v utorok absolvoval krvné testy. Aj preto sme to nechceli riskovať a šetrili sme ho na sobotu, kedy hráme v Handlovej, kde by sme radi nastúpili v plnej zostave.“

Jervon Pressley (hráč Lučenca): „V prvom polčase to bolo z našej strany ešte ako-tak dobré. No v tom druhom sme akoby ´odišli´ v defenzíve a nekomunikovali spolu ako jeden tím. Popravde, najmä ja som ku svojim obranným povinnostiam pristupoval dosť laxne, za čo sa svojim spoluhráčom, trénerovi a divákom ospravedlňujem. Do ďalších zápasov musíme ísť s čistou hlavou a neopakovať chyby z dneška.“

Richard Leško (tréner Košíc): „Zápas pre nás určite splnil svoj účel, chceli sme si niečo nové vyskúšať. Dá sa povedať, že okrem druhej štvrtiny sme spokojní aj s obranou a myslím, že sme vyhrali zaslúžene. Som rád, že chalani podali kolektívny výkon, že sme využili prakticky celú rotáciu hráčov a že sme hrali to, čo chceme hrať, hoci vždy je ešte na čom pracovať.“

Stanislav Baldovský (hráč Košíc): „Z našej strany to bolo dobré, hlavne v tej obrane a útok už prišiel sám. Všetci sme bojovali za tím a podali kolektívny výkon. Keď budeme takto hrať ďalej, nemá nás kto poraziť. To, čo povedal tréner, sme do bodky splnili a postavili náš úspech na obrane. Sme radi, že sme vyhrali a že do play off ideme z prvého miesta, no čakajú nás ešte dva domáce zápasy v rámci základnej časti, v ktorých chceme tiež zvíťaziť a hrať basketbal atraktívny pre divákov.“

 

BK Levickí Patrioti - BK Inter Bratislava 87:85 (34:29, 19:19, 17:20, 17:17)

Levice: Keely 17, Summers 14, Nofflet 11, Krajčovič 7, Josipovič 2 (Bannister 20, Musil a Vojtek po 7, Djokič 2, Graňo 0)

Inter: Vlahovič 25, Rančík 14, Barač a Kinney po 10, Nuhanovič 2 (Walker 9, Mrviš 6, Bulatovič 5, Bílik 4, Páleník 0)

TH: 38/30 - 27/20, Fauly: 27 - 29, Trojky: 7 - 11, Rozhodovali: Brziak, Doušek, Bartoš

Povedali po zápase:

Teo Hojč (tréner Levíc): "Pred play off sme potrebovali takýto zápas, aby sme získali viac sebavedomia. Už v Prievidzi sme mali dobré úseky hry a dnes sme to potvrdili. Inter má výborných hráčov, preto nás toto víťazstvo teší. Bol to tvrdý zápas, ozajstná príprava na play off. Ďakujeme našim fanúšikom za podporu."

Igor Josipovič (hráč Levíc): "Je to pre nás veľké víťazstvo, pretože chceme byť pripravení na play off a ukázať súperom, že sme v dobrej forme. Zápas bol veľmi náročný, oba tímy hrali veľmi dobre. V závere sme mali možno trochu viac šťastia, išli sme však za víťazstvom a preto si myslím, že sme si ho zaslúžili."

Oliver Vidin (tréner Interu): "Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu. Keď sme mali osembodový náskok, trochu sme znervózneli a domácim sme dali veľa trestných hodov. Bol to veľmi dobrý zápas, správna príprava na play off. Trochu nám možno chýbalo viac koncentrácie v určitých momentoch, inak sme vo všetkých parametroch boli lepším tímom, akurát domáci hádzali viac trestných hodov a to zrejme aj rozhodlo o výsledku zápasu."

Salih Nuhanovič (hráč Interu): "Bol to ťažký zápas, vedeli sme o sile Levíc, špeciálne keď hrajú doma. Bola to skvelá príprava na play off. Myslím si, že naša obrana bola dobrá, možno sme spravili niekoľko nevynútených chýb a strát, ktoré nás stáli víťazstvo. Inak to bol veľmi dobrý zápas."

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BC Prievidza 67:100 (14:26, 18:26, 16:20, 19:28)

Karlovka: Židzik 11, Kožár 7, Lehman 5, Bečarik 3, Brliť 0 (Hašan 13, Doležaj 11, Krajčír a Podhorský po 6, Stránsky 5, Halmeš a Mäsiar 0)

Prievidza: Jones 15, Krayem 12, Dramičanin 11, Körner 10, Marič 3 (Rostampour 22, Ihring 17, Batina a Jašš po 5, Hupka 0)

TH: 15/10 - 19/16, Fauly: 19 - 17, Trojky: 7 - 10, Rozhodovali: Ženiš, Turčin, Holländer

Povedali po zápase:

Peter Ivanovič (tréner Karlovky): “Dvadsaťdva strát proti takémuto skúsenému súperovi je veľmi veľa. Práve z toho profitovali. Zo stratených lôpt sme dostali tridsať bodov. Proti Prievidzi si to nemôžeme dovoliť. Keby sme sa vyvarovali týchto chýb, určite by sme odohrali vyrovnanejší zápas. Boli tam síce svetlé chvíle, no mám pred očami tie stratené lopty.”

Marek Doležaj (hráč Karlovky): “Prehrali sme už v prvej štvrtine. Dávali nám veľmi veľa košov z ľahkých protiútokov. Mali sme veľmi veľa strát lôpt. Štvrtá štvrtina sa už len dohrávala. Proti takémuto súperovi nemôžeme hrať tak, že im darujeme lopty a idú sami na kôš.”

Miljan Čurovič (tréner Prievidze): "Mne sa tento zápas hodnotí veľmi jednoducho. Zvládli sme ho predovšetkým mentálne, hrali sme konzistentne celých štyridsať minút. Máme vyššiu kvalitu ako súper a dokázali sme to aj na palubovke."

Mário Ihring (hráč Prievidze): “Odohrali sme ako kolektív veľmi dobrý zápas, posúvali sme si loptu. Napriek tomu, že máme isté play off, proti Karlovke sme nič nepodcenili a hrali sme naplno.”

Foto: Lukáš Droppan