• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V 16. kole Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy sa z víťazstiev tešili prevažne domáce celky. Víťazné ťaženie Interu zastavili až basketbalisti Košíc, Komárno prekazilo premiéru nového trénera Handlovej a Svit si bez väčších problémov doma poradil so Žilinou. Z Karlovky si odnášajú dva body hráči Levíc a na Spiši bola úspešná Prievidza.

MBK Rieker Com-Therm Komárno - MBK Handlová 101:88 (24:19, 26:20, 28:27, 23:22)

Komárno: Tomič 25, Jankovič 21, Bowman 19, V. Djordjevič 16, Hoferica 6 (Adams a Jurčina po 5, Vojtek 4, Kürthy, Marchyn a Stojanov 0)

Handlová: Tyus 18, Landenbergue 17, J. Djordjevič 16, Štefek 8, Zejak 2 (Stanojevič 25, Gabrič 2, Haviar a Mátych 0)

TH: 31/27 - 33/29, Fauly: 31 - 29, Trojky: 14 - 3, Rozhodovali: Fuska, Pipíška, Hudec

Povedali po zápase:

Miloš Šporar, tréner Komárna: "Myslím, že najdôležitejšie bolo to, že sme vyhrali. Ale stále nie som spokojný s našou obranou, a to ani nebudem, pokiaľ neubránime súpera pod 75 bodov. V útoku sme hrali excelentne, bolo veľa asistencií a otvorených striel, ale mňa zaujíma najmä naša obrana. Pretože ak chceme vyhrávať veľké zápasy, musí byť naša defenzíva ešte lepšia a som presvedčený, že to aj dokážeme. Chcel by som pochváliť Handlovú za ich výkon a tiež pochváliť Adama Štefeka za gesto fair-play v jednej zo zápasových situácií."

Miles Bowman, hráč Komárna: "Náš útok bol výborný. Dobre sme si podávali loptu, bolo to konečne v útoku to, čo chceme hrať. Obrana ešte stále nebola ideálna, dôležité je víťazstvo, ale sami vieme, že máme v našej defenzívnej hre ešte rezervy a dúfam, že ich čoskoro odstránime. Potom to bude ešte lepšie ako teraz."

Dušan Kasum, tréner Handlovej: "Bol to veľmi kvalitný zápas. Bránenie Tomiča však nebolo také, ako sme sa pred zápasom v šatni dohodli. Naše družstvo hrá slabú obranu a tu musíme urobiť najväčšie zmeny, aby to bolo z našej strany lepšie. Možno príde aj k jednej alebo dvom hráčskym zmenám, ktoré by zdvihli našu kvalitu na vyššiu úroveň. Komárno hralo veľmi dobre, najmä Jankovič a Tomič. V tretej štvrtine sme to stiahli na tri body, no na viac sme sa už nezmohli a Komárno vyhralo zaslúžene."

Marcus Tyus, hráč Handlovej: "Naša zlá defenzíva rozhodla zápas. V útoku to bolo fajn, myslím si, že dať v Komárne 88 bodov je výborné. Problémom však bola naša obrana, kde sme dostali až príliš veľa bodov na to, aby sme boli úspešní. Celkovo si ale myslím, že sme podali sympatický výkon a keď budeme pod novým trénerom pracovať tvrdo, výsledok sa dostaví."

 

Iskra Svit - PP & TV Raj Žilina 123:89 (30:22, 38:13, 32:23, 23:31)

Svit: Avramovič 25, Jackson 17, Lošonský 16, Ivelja 11, Walton 8 (Davis 25, Galata 7, Smik 6, Ivan 4, Findura a Ščavnický po 2)

Žilina: Rožánek 35, Merešš 21, Brown 19, Ďurana 8, Ďuriš 2 (G. Hoferica 4, Hebibi a Kuric 0)

TH: 22/19 - 22/13, Fauly: 23 - 23, Trojky: 4 - 6, Rozhodovali: Kovalčík, Matejčík, Bartoš

Povedali po zápase: 

Michal Madzin, tréner Svitu: "Bolo to pre nás povinné víťazstvo, ktoré sme dosiahli. Pripravovali sme sa poctivo. Zahrali si všetci chalani, minúty sme dokázali rozdeliť."

Roman Findura, hráč Svitu: "Na zápas sme sa pripravovali poctivo, tak ako na každý zápas. Spočiatku nás potrápili, neboli sme až tak koncentrovaní, ale postupne sme sa dostali do tempa a začali hrať to, čo sme chceli. Skóre narástlo a už sme len takticky udržiavali zápas. Z chýb, ktoré sme urobili, sa ideme poučiť. V sobotu nás čaká doma ťažký zápas, musíme byť stopercentne koncentrovaní."

Maroš Moravčík, tréner Žiliny: "Gratulujem Svitu k víťazstvu. Nezachytili sme prvý polčas, dostali sme takmer 70 bodov. V prvom rade musíme zlepšiť obranu, ideme ďalej."

Jakub Merešš, hráč Žiliny: "Zápas sme začali celkom dobre, dokázali sme sa aj dostať do vedenia. Potom sme urobili hlúpe chyby, postrácali lopty a prvý polčas sme prehrali až o tridsať bodov. To sa s nami viezlo celý zápas a už sme nevedeli udržať krok so súperom. Možno to bolo spôsobené aj rotáciou, ktorú momentálne máme. Kvôli tomu sme prehrali o taký veľký rozdiel." 

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BC Prievidza 51:91 (19:22, 15:18, 9:27, 8:24)

Spišská Nová Ves: Nzege 21, Antoni 6, Krajňák 5, Ninkovič 4, Lenárt 0 (Sarna 10, Kobulnický 3, Fibiš 2, Kozel a Osvald 0)

Prievidza: Martin a Wisseh po 15, Bílik 12, Sitton 5, Batina 2 (Voss 11, Jašš a Glasgow po 9, Zorvan 6, Musil 5, Mokráň 2)

TH: 16/11 - 16/12, Fauly: 16 - 20, Trojky: 4 - 11, Rozhodovali: Lukáč, Karnay, Perečinský

Povedali po zápase:

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Boli sme svedkami dvoch rozdielnych polčasov. V tom prvom musím chlapcov pochváliť, hrali s energiou, dobre bránili a premieňali svoje príležitosti. Toto všetko fungovalo, kým sme vládali. Dnes sme nastúpili aj bez Majerčáka, hrali sme prakticky šiesti a tlak, ktorý v druhom polčase od Prievidze prišiel, sa jednoducho ustáť v tomto zložení nedal. V závere nastúpili mladí chlapci, som rád, že aj oni začínajú nasávať atmosféru týchto zápasov."

Adam Antoni, hráč Spišskej Novej Vsi: "Prvý polčas sme hrali výborne, najmä v obrane to bolo tak, ako sme si to predstavovali. Po polčase sme nezachytili nástup hostí, tí sa chytili nejakými strelami a už sa to s nami viezlo."

Ryan Pannone, tréner Prievidze: "Spišská vstúpila do zápasu s veľkou sebadôverou. Hrali veľmi tvrdo a mali veľa energie. Premieňali ťažké strely a boli dôslední v defenzíve. My sme boli v prvom polčase hrozní, hrali sme zle v obrane aj v hre jeden na jedného. Navyše sme sa nevedeli prispôsobiť hre domácich. V prestávke sme si povedali kde robíme chyby, začali sme hrať svoju hru, s energiou. Konečne sme začali brániť, robiť veci oveľa rýchlejšie. Sústredili sme sa na doskok a na precíznu defenzívu a výsledok sa napokon dostavil."

Marek Jašš, hráč Prievidze: "V prvom polčase to nebol z našej strany vôbec optimálny výkon, dostali sme veľa bodov, dali sme málo košov. V kabíne bolo trochu dusno, no asi sme to potrebovali, pretože po prestávke sme začali oveľa lepšie brániť, začali sme spolu komunikovať, zlepšili sme doskok. V ofenzíve sme prestali strieľať nasilu, dokázali sme nájsť výhodnejšie postavených hráčov a výsledok sa napokon dostavil."

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK Levickí Patrioti 55:88 (13:19, 15:26, 14:23, 13:20)

Karlovka: Abrhám 12, Kuffa 9, Hašan 8, Hlivák 4, Podhorský 2 (Vido 11, Mäsiar 4, Kožár 3, Vitek 2, Bolek a Dobrotka 0)

Levice: Krajčovič 24, Kurbas 14, Smith 9, Žiak 7, Sims 2 (Bojanovský a Djurič po 10, Vašl 6, Bachan 4, Danielič 2, Adámik 0)

TH: 9/7 - 22/11, Fauly: 24 - 17, Trojky: 6 - 7, Rozhodovali: Šarišský, Turčin, Margala

Povedali po zápase:

Peter Ivanovič, tréner Karlovky: "Súper ukázal kvalitu, predčil nás v hre jeden na jedného, od druhej štvrtiny dominoval. Rozsypali sme sa aj v útočnej fáze. Teraz na to treba zabudnúť a sústrediť sa na zápas v Handlovej."

Marek Mäsiar, hráč Karlovky: "Do zápasu sme šli s tým, že môžeme len prekvapiť a neboli sme pod tlakom. Prvú štvrtinu sme sa držali, potom nám odskočili. Problémom bola hra jeden na jedného, skúšali sme aj zónovú obranu... Ku koncu dal tréner priestor aj hráčom z lavičky, medzi nimi aj mne, za čo mu ďakujem."

Teo Hojč, tréner Levíc: "Som spokojný s výsledkom aj celkovo s výkonom. Splnili sme, čo sme si pred zápasom povedali. Obrana bola základ, sme spokojní. Ale teraz musíme zabudnúť na tento zápas a pripraviť sa na sobotu proti Prievidzi."

Šimon Krajčovič, hráč Levíc: "Som unavený, to jednoznačne. Zodpovedne sme sa pripravili na zápas, veď Karlovka je doma nepríjemný súper a naposledy odohrala dobrý zápas aj v Komárne. Zahrali si všetci chalani, sme spokojní, ale teraz už treba na zápas zabudnúť a pripravovať sa na Prievidzu." 

 

KB Košice - BK Inter Bratislava 92:82 (24:21, 19:13, 28:28, 21:20)

Košice: Pilčevič 26, Marič 18, Stamenkovič 17, Körner 12 (V. Djordjevič 9, Sedmák 8, Baldovský 2)

Inter: Baťka 19, Matovič a Vlahovič po 16, Barač 7, Bulatovič 3 (Kozlík a Mrviš po 9, Páleník 3, Grznár 0)

TH: 34/25 - 14/9, Fauly: 20 - 31, Trojky: 13 - 11, Rozhodovali: Zubák, Kúkelčík, Karniš

Povedali po zápase:

Miljan Čurovič, tréner Košíc: "Pre nás je to veľmi dôležité víťazstvo. Zápas nebol veľmi pekný, ale bolo cítiť jeho dôležitosť a osobne som veľmi rád, že sme ho napokon vyhrali celkom s prehľadom. Bol to súboj dvoch najsilnejších tímov súťaže a obe strany do neho vybehli s obrovskou energiou. Sme radi, že sme potvrdili svoju domácu neporaziteľnosť a zároveň potvrdili pohodu z posledného obdobia."

Richard Körner, hráč Košíc: "Bol to veľmi ťažký zápas a Inter nám nič nedaroval. Svedčí o tom aj počet faulov a vyfaulovaných hráčov. Bol to jeden z najťažších zápasov sezóny, pretože sme nehrali svoju typickú hru, ale bolo to skôr o fyzickom hernom prejave. Aj preto som rád, že sme to zvládli a ďakujem celému tímu za najkrajší narodeninový darček."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Zápas nám nevyšiel podľa našich predstáv. Košiciam sme povolili strieľať veľa trestných hodov a mali sme tridsať faulov. Svedčí to o slabšej koncentrácii, čo potvrdzuje aj sedemnásť strát. Pred zápasom sme si pritom vraveli, že musíme hrať koncentrovane celých štyridsať minút. Ak tak neurobíte proti súperovi, ktorý má podobnú kvalitu ako vy, nemôžete vyhrať. Takéto vyrovnané zápasy víťazia koncentrovanejšie tímy."

Michal Baťka, hráč Interu: "Mali sme peknú šnúru, ale je lepšie prehrať v tejto fáze sezóny, ako niekedy neskôr, keď sa bude lámať chlieb. Prišli sme v oklieštenej zostave, ale chceli sme sa biť o víťazstvo štyridsať minút. Aj v tejto zostave s deviatimi hráčmi sme šancu mali. Prehrali sme, ale je to len jeden z mnohých zápasov a ideme ďalej."

Foto: Karol Scholtz