• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Komárno sa udržalo na čele bok po boku s Prievidzou a Interom. Ten rozstrieľal Levice, utvoril nové sezónne maximum so 118 nastrieľanými bodmi, keď už v prvom polčase ich nasúkal 68. Karlovka koristila v Handlovej, Banská Bystrica využila výhodu domáceho prostredia a Prievidza znova potvrdila, že má skvelú defenzívu, keď Spišskú Novú Ves udržala na 54 bodoch.

Udalosť kola

Duel aktuálne tretieho Komárna, ktoré zavítalo pod Tatry, kde narazilo na štvrtý Svit splnilo všetky atribúty zápasu, ktorý si zaslúži prívlastok šláger kola. Je pravda, že v prvom polčase mali domáci rezervy a umožnili Komárňanom ujať sa dvojciferného náskoku (polčas sa skončil 44:34 pre „lodiarov“), v druhom však „medvede“ bojovali zo všetkých síl. Duel sa napokon skončil menšou drámou a z tesného víťazstva o dva body (93:91) sa napokon tešili hostia, ktorí si tak držia rovnakú bilanciu ako prvá Prievidza a druhý Inter.

Prekvapenie kola

Tvrdiť, že víťazstvo Karlovky na handlovskej pôde je prekvapenie, by mohlo zaváňať podceňovaním „vysokoškolákov“. Nováčik však príjemne prekvapil koncentráciou i odhodlaním dokráčať k siedmemu víťazstvu v Eurovia SBL. Domáci zas prekvapili nepríjemne, ale to bližšie rozoberáme v rubrike „Výbuch kola“.

Strelec kola

Z reťaze sa utrhol interistický obor Ondřej Starosta. Jeho 32 bodov za 32 minút nemožno považovať za prekvapenie. Nie je to prvýkrát, čo mal bilanciu zhruba bod na minútu. Je 215 cm vysoký, silný a ak súper nenájde správnu taktiku, ako ho brániť, vie aj vo veku 35 rokov napáchať veľa škôd. Niet divu, veď ide o bývalého hráča so skúsenosťami zo španielskej ACB ligy, či z pôsobenia v tíme NBA Cleveland Cavaliers, v ktorom pred rokmi absolvoval predsezónny kemp i prípravné duely, niekdajšieho účastníka majstrovstiev Európy. Aj druhý najlepší strelec kola bol z Interu. Kapitán Andrej Kuffa ponúkol mix agresívnych nájazdov, parádnych smečov i streľby spoza oblúka a nazbieral 25 bodov.

Osobnosť kola

Ondřej Starosta sa zaslúži absolutórium. Na vysokom víťazstve jeho Interu nad Levicami 118:75 sa podieľal nielen spomínanými 32 bodmi, ale aj 16 doskokmi a 5 blokmi. Z poľa strieľal s vysokou úspešnosťou na úrovni 83 percent (premenil 15 z 18 pokusov). Z palubovky odchádzal za aplauzu publika, ktoré skandovalo jeho meno. Podarilo sa mu dokonale nahradiť absentujúce podkošové opory Interu Martina Rančíka, Petra Sedmáka i dlhodobo zranených Petra Šimeka a Jordana Dykstru. Starosta je MVP kola aj podľa indexu efektivity. Dostal sa na hodnotu 47, čím vytvoril nové sezónne maximum. Doterajší rekord levického Eddiho Jurjeviča zo 7. kola vylepšil o 4 „body“.

Výbuch kola

Basketbal je šport, v ktorom sa nehrá na remízy. Keď jeden vyhrá, druhý prehrá. Na tom by nebolo nič zvláštne. No je prinajmenšom zvláštne, ak mužstvo podá také nepresvedčivé výkony, že tréner je sklamaný a športový riaditeľ sa radšej ospravedlní publiku, lebo nechce hazardovať s jeho priazňou. Presne to sa stalo v Handlovej. Trénera Ľuda Smačka si všetci pamätáme z hráčskych čias ako veľkého srdciara. Podobnú filozofiu chce ako kouč vštiepiť aj svojim zverencom. Tí by sa podľa nášho názoru mali zamyslieť, či naozaj hrajú na hranici svojich limitov, alebo sa k nej aspoň blížia. Smačko ani športový riaditeľ Ivan Kartáč tento pocit po domácej prehre s Karlovkou (73:89) isto nemali. Za pravdu im dávajú aj kolísavé výkony (a výsledky) aktuálne piateho mužstva Eurovia SBL.

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK