• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V Bratislave sa stretol prvý so štvrtým, ale žiadna dráma z toho napokon nebola. Veľmi jednoznačne si počínala aj Prievidza na pôde Levíc (101:61) a z vedúceho tria nezaváhalo ani Komárno. Ďalšieho víťazstva sa dočkal „slovenský“ tím Karlovky a príjemne prekvapila Handlová. V 19. kole sa však toho udialo podstatne viac.

 

Udalosť kola

Návrat strateného syna – tak v Bratislave označili príchod Justina Grahama. Americký krídelník odohral za Inter uplynulé dva ročníky, v tom minulom bol dokonca kapitánom a medzinárodný portál eurobasket.com ho dokonca zvolili za najužitočnejšieho hráča sezóny. V lete Graham zamieril do Maďarska, no na Mikuláša sa vrátil do Interu. Všetko sa riešilo za pochodu, o jednej dorazil do Bratislavy, popoludní klub dotiahol všetky formality a o piatej sa už Justin rozcvičoval na palubovke HANT Arény. Pri svojej premiére proti Svitu (107:63) dosiahol za 20 minút 11 bodov a 9 doskokov, nezabudol sa blysnúť aj parádnymi smečmi, ktoré ho zviditeľnili nielen v našej lige, ale už aj predtým v zámorí.

Neobvykle nahlas sa tešilo aj inak konzervatívne bratislavské publikum. Vidno, že sa vrátil miláčik tribún. Domnievame sa, že jeho príchod je dobrou správou pre celú SBL. Teda aj pre tú časť fanúšikov, ktorí práve nedrukujú Interu. V najvyššej súťaži totiž nie je veľa hráčov, ktorí sa konštantne prezentujú takým atraktívnym herným prejavom.

Prekvapenie kola

Handlová pricestovala do Spišskej Novej Vsi už bez Ľudovíta Smačka, ktorý vo štvrtok skončil vo funkcii hlavného trénera. Meno jeho nástupcu je zatiaľ predmetom kuloárnych špekulácií, a tak „baníkov“ na Spiši oficiálne viedol športový riaditeľ Ivan Kartáč. Príjemným prekvapením nie je ani tak samotné víťazstvo 81:75, ale pozitívna zmena v prístupe. Je pravda, že Handlová sa dopustila viacerých chýb a nepôsobila nijako extra suverénne, ale zato jej hráči ukázali to, čo im v ostatných zápasoch chýbalo: odhodlanie, nasadenie, bojovnosť a hlad po úspechu.

Strelec kola

Najlepšiemu strelcovi 19. kola stačilo dosiahnuť len 24 bodov. Reč je o komárňanskom T. J. Bannisterovi, ktorý potiahol Komárno za víťazstvom na pôde Banskej Bystrice (84:71). Pritom pod Urpínom bol ešte v tretej štvrtine vyrovnaný stav 46:46, ale v poslednom čase platí, že keď „lodiari“ potrebujú zabrať, môžu sa spoľahnúť na svojho playmakera. V tesnom závese za Bannisterom skončili Lukáš Hoferica z Karlovky a Nenad Miloševič, tradičná opora bratislavského Interu. Nastrieľali po 23 bodov.

Osobnosť kola

Komárňanský T. J. Bannister získal v hlasovaní trénerov a manažérov všetkých klubov Eurovia SBL ocenenie Hráč mesiaca november. Vo výborných výkonoch pokračuje aj na začiatku decembra. Spomeňme si na minulú stredu, keď bol strojcom obratu a víťazstva Komárna v prestížnom zápase proti Prievidzi (76:68). Blysol sa aj v nedeľnom stretnutí na pôde Banskej Bystrice, kde jeho dirigentské schopnosti pomohli „lodiarom“ k víťazstvu 84:71. Američan nazbieral 24 bodov a pridal aj 8 asistencií. Najužitočnejším hráčom sa stal aj podľa indexu efektivity, v ktorom sa dostal na číslo 29.

Výbuch kola

Až príliš ľahko podľahol štvrtý Svit na pôde aktuálneho lídra bratislavského Interu. Výsledné skóre 63:107 je zahanbujúce, no „medvede“ si takúto facku asi zaslúžili, keďže v hlavnom meste sa prezentovali mdlým výkonom, ktorý by nestačil ani na väčšinu súperov z druhej polovice tabuľky. Samozrejme, kto videl napríklad takého Martinša Berkisa, pochopil, že kapitán sa nemienil zmieriť s tým, že Iskra bude majstrovi, s ktorým dosiaľ uhrala vonku prehru 92:98 a doma víťazstvo 94:90, robiť iba fackovacieho panáka. A podobných svetlých zjavov by sme mohli vyzdvihnúť viac. Žiaľ, ako tím Svit tento raz pohorel.

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK