• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Repríza minuloročného semifinále medzi Interom a Komárnom priniesla hneď v úvodnom meraní síl pútavé basketbalové divadlo, v ktorom sa ujali vedenia v sérii hráči úradujúceho majstra. Lodiari prvýkrát v sezóne uspeli na Pasienkoch, po výsledku 92:88 získali možno dôležitú výhodu.

Výborná divácka kulisa, motivácia na oboch stranách a zaujímavé súboje, diváci na Pasienkoch sa rozhodne nenudili. V prvých minútach hviezdil hlavne Thompson, ktorého obrana Interu nevedela zastaviť. Tréner Urban musel hneď na úvod robiť zmeny v taktike, keďže po 34 sekundách odstúpil zo zápasu Goran Bulatovič. Podľa informácií z klubového webu žlto-čiernych musel zamieriť do nemocnice, preto jeho štart v ďalšom stretnutí je otázny. „Bola to vyrovnaná partia, my sme hrali rýchlo dopredu. Snažili sme sa využiť rýchle protiútoky, skorú streľbu. Ťažko povedať, či rozhodlo práve to, ale nechali sme tam obrovské srdce a bojovnosť. Som veľmi unavený a zároveň rád, že sme vyhrali,“ povedal po zápase Marek Kozlík.

Hráči Komárna držali taktické pokyny počas takmer celého zápasu, vďaka čomu sa Inter ani raz nedostal do výraznejšieho vedenia. Ich kvality uznal aj domáci hráč Vujadin Subotič: „Komárno hralo konzistentne počas celého zápasu. Mohli sme hrať lepšie, ale dostali sme 92 bodov, čo je hlavným dôvodom našej prehry.“ Bratislavčania mali síce na svojej strane viacerých strelcov, ale súperovi dovoľovali až priveľa otvorených striel. „Pravdepodobne naša zlá obrana. Myslím si, že máme na to vyhrať titul, ale musíme zlepšiť náš herný prejav, špeciálne v defenzíve,“ uviedol dôvody prehry Subotič.

Po prestávke síce žlto-čierni získali vedenie na svoju stranu, ale lodiari zrýchlili hru, na čo sa im zase raz otvárali pozície z dlhších vzdialeností. „My strieľame z každej voľnej pozície, hráme rýchlo. Či nám nechali voľný priestor, ťažko povedať, strieľali sme aj ťažké strely cez hráčov, ale aj voľné strely. Dnes nám to popadalo, čo je super, som rád. Dúfam, že to bude pokračovať,“ skonštatoval Kozlík. Komárno vstupovalo do poslednej štvrtiny za stavu 65:63 a čo bolo najdôležitejšie, v kľúčových chvíľach nespanikárilo, naopak ukázalo pevné nervy a dokráčalo k cennému víťazstvu. „Snažili sme sa rotovať, ale nevychádzalo nám to podľa predstáv. Je to však len prvý zápas, ktorý môže rozhodnúť, ale aj nemusí,“ myslí si rozohrávač Interu.

V závere sa dostali k slovu aj zbytočné emócie, čoho výsledkom bolo vylúčenie Bannistera s Martinom Rančíkom a taktiež technické chyby pre obe lavičky. Iskierku nádeje dal 53 sekúnd pred koncom Taylor, keď stiahol na rozdiel jediného koša, ale hostia mali Alawoyu, autora 9 bodov v poslednej minúte zápasu. Komárno vyhralo zaslúžene 92:88, vďaka čomu zobrali Interu výhodu domáceho prostredia. Podľa Subotiča sa tento fakt nemusí javiť ako výhoda, pretože tlak bude teraz na nich. Lodiari sa budú snažiť nadviazať na výkon z prvého zápasu, čo potvrdzujú aj slová Mareka Kozlíka: „Budeme sa snažiť hrať takisto ako dnes, tvrdo v obrane a postrážiť si obranný doskok. Hrať rýchlo do protiútokov, budeme si musieť dávať pozor na „pick and roll“, ktorú hrajú dobre. Dnes sme to celkom zvládli.“

Pozápasové audiorozhovory - Vujadin Subotič a Marek Kozlík:

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK A KAROL SCHOLTZ