• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Dôležitý súboj sa hral v rámci 41. kola Eurovia SBL aj na Spiši, kde sa domáci basketbalisti snažili dotiahnuť na deviatu pozíciu, ktorú okupoval ich súper z Karlovky. Tento zámer im ale nevyšiel, bratislavský celok sa po výsledku 71:61 konečne dočkal po deviatich prehrách víťazstva.

Nedávne výsledky Spišiaci nasvedčovali tomu, že by mohli negatívnu sériu Karlovky natiahnuť na ďalší duel. Domácim však citeľne chýbal rozohrávač Aleksa Šolevič. "Absencia Aleksu drasticky ovplyvnila našu hru. Bez neho nám chýba rýchlosť, tvrdosť, defenzíva a skúsenosti na rozohrávačskej pozícii. Našou výhodou je rýchlosť do protiútokov, ale proti Karlovky to absentovalo, z čoho napokon rezultovala prehra. Hrali sme pomaly, bez energie počas celého priebehu. Cítili sme, že sme od začiatku neprišli do zápasu s tým, aby sme uhájili domáce prostredie" začal s hodnotením pivot Spišskej Novej Phil Henry. 

Karlovka nadviazala na nedávne dobré výkony, keď len tesne prehrala vo Svite a v posledných sekundách prišla o šancu na víťazstvo proti Leviciam. Na Spiši ustála úvodný tlak, v druhej a tretej štvrtine sa dostala do vedenia, v jednom momente dokonca vyhrávala o 16 bodov. Absenciu Šoleviča využili dokonale, Michal Kožár zaznamenal 20 bodov a ďalší hráči sa k nemu pripojili. "Už v predchádzajúcom zápase s Levicami sme neboli ďaleko od prelomenia série. Tento zápas nás povzbudil v dôležitom boji o deviate miesto, aj keď sme toto stretnutie chceli brať skôr ako prelomenie série, a nie boj o deviatu priečku. Hlavným faktorom úspechu bolo asi, že sme solídne ubránili podkošových hráčov súpera, kde je Spišská veľmi silná. Doma sú silní, majú výborných fanúšikov, ktorí sú ich šiestym hráčom. My sme hrali koncentrovane celých 40 minút, hrali sme kolektívne. Každý kto vybehol na ihrisko, dal do toho všetko. V závere sme nechali Spišiakov trošku sa dotiahnuť, ale zápas sme už nepustili," uviedol hosťujúci Juraj Krajčír. 

Menší nápor domácich prišiel až v poslednej štvrtine, ktorú si však Karlovka skúsene postrážila. "Sme sklamaní z domácej prehry o deviate miesto. Karlovka odviedla dobrú prácu v podkošovom priestore, kde nás nútili k trestným hodom a tiež rozohrávačov bránili dobre. Z prehry nie som prekvapený, pretože keď nezačneme dobre, tak zápas prehráme," myslí si Henry. Dvadsať bodov a sedem doskokov, taký bol rozdiel medzi Spišskou Novou Vsou a Karlovkou v priestore pod košom. Práve tento faktor sa ukázal ako jeden z kľúčových z pohľadu konečného výsledku. "Boli sme pripravení na to, že Spišská má výbornú hru na doskoku. Chodia im skákať väčšinou všetci hráči, aj z obvodu. V úvode nám doskočili v útoku tri-štyri lopty za sebou, tréner zobral time out a trochu nám pripomenul, že je to ich silná stránka. Od toho momentu sme poctivo odstavovali a nedovoľovali súperovi koše z druhých šancí. Dali len 61 bodov, čo je veľmi dobrá vizitka v obrane," myslí si hráč Karlovky. 

Pre oba tímy sa sezóna 2016/2017 už o niekoľko dní skončí, svoje umiestnenia v tabuľke tiež nezmenia. Karlovka skončí na deviatej pozícii, Spišiaci o priečku nižšie. Aké sú ciele tímov v zostávajúcich stretnutiach základnej časti? "Našim cieľom je ukončiť sezónu čo najlepším možným spôsobom. Dúfam, že sa nám v záverečnom stretnutí podarí zvíťaziť doma, aby sme tak poďakovali všetkým, ktorí nás podporujú," uviedol pivot Spišskej Novej Vsi. "Čakajú nás posledné tri zápasy. Žiaľ, play off nám ušlo, ale chceme, aj povzbudení týmto výsledkom, odohrať dobre posledné tri zápasy. Či už s Komárnom, Prievidzou sme odohrali túto sezónu veľmi vyrovnané zápasy a určite by sme ich chceli potrápiť a urobiť všetko preto, aby sme ešte nejaký z týchto zápasov vyhrali a ukončili sezónu s dobrým pocitom," povedal na záver Krajčír o cieľoch Karlovky. 

Foto: Oliver Búza