• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prievidza aj Komárno v boji o prvú priečku nezaváhali. Inter áno. Handlová potvrdila štvrtú pozíciu vysokým víťazstvom nad Levicami (118:79), Karlovka sa vrátila na piatu priečku a siedma Banská Bystrica už dýcha na krk šiestemu Svitu. Nielen o tom bolo 30. kolo.

Udalosť kola

Prievidza vyhrala aj desiaty duel v rade! To je vôbec najdlhšia víťazná séria v aktuálnej sezóne. Posledná prehra „baníkov“ sa zrodila ešte 17. decembra v domácom stretnutí s Interom (66:70). Vicemajster odvtedy zdolal všetkých ostatných účastníkov Eurovia SBL. Iskru Svit dvakrát. Naposledy práve v stredu 82:60. Duel bol ešte v tretej štvrtine pomerne vyrovnaný, ale Prievidžanov popri skalopevnej obrane v poslednom čase zdobí aj trpezlivosť. Preto neprekvapuje, že si postupne vypracovali vyše 20-bodový náskok a dali jasne najavo, kto je v našej najvyššej súťaži momentálne lídrom. V takomto rozpoložení budú „baníci“ horúcimi adeptmi na celkový triumf v Budiš Slovenskom pohári, ktorý je na programe na budúci víkend. Dovtedy však ešte odohrajú jeden duel SBL, keďže v stredajšej dohrávke 31. kole pocestujú do Bratislavy, aby si tam zmerali sily s Karlovkou.

Prekvapenie kola

Inter nezvládol sobotný domáci duel s Prievidzou (58:72) a o to viac sa potreboval chytiť v Banskej Bystrici. Lenže „policajti“ boli zásadne proti. Na mužstve sa začína prejavovať filozofia staronového kouča Miroslava Grznára, ktorý forsíruje tvrdý, fyzicky náročný, behavý basketbal. Interistom dali domáci už v úvodnej štvrtine (32:25) pocítiť, že nemienia hrať druhé husle. Aj keď vedenie sa v ďalších minútach prelievalo z jednej strany na druhú, Bystričania v závere nespanikárili. Vyhrali o jediný bod 84:83 a postarali sa tak o jedno z najväčších prekvapení v doterajšom priebehu sezóny. Pravdou je, že mali aj kúsok šťastia, lebo rovnako ako zvíťazili, mohli aj prehrať. Ale na to sa história nepýta. Banskobystričania sa po zaslúženom triumfe ocitli zase bližšie postupu do play-off a s bilanciou 12 víťazstiev – 18 prehier začínajú dýchať na krk šiestemu Svitu (13-17). V piatok tak oboch rivalov čaká mimoriadne dôležitý vzájomný duel. Svit mal dosiaľ nad Banskou Bystricou navrch, keď vyhral 2 z 3 zápasov s celkovým skóre 252:228.

Strelec kola

Nitra senzačne vyhrala druhý polčas zápasu s Komárnom 52:47. Nebyť prvej štvrtiny, ktorá „trogárom“ totálne nevyšla (9:26), možno by sme hovorili o ďalšom veľkom prekvapení. Nič také sa však nestalo, keďže „lodiari“ mali nahrané už po prvom polčase (47:27), a tak pod Zoborom napokon s prehľadom zvíťazili 94:80. Ďalší výborný výkon však podal domáci Justin Ward, ktorý sa vytrvalo odmieta zmieriť s tým, že práve jeho klub postihol osud jasného outsidera. Ward nastrieľal 32 bodov a pridal k ním aj 11 doskokov.

Osobnosť kola

Podľa indexu efektivity sa MVP kola stal nitriansky Justin Ward. Ten sa dostal na hodnotu 37 a po piaty raz bol najlepším hráčom kola podľa tohto ukazovateľa. Viac prvenstiev pozbieral len levický Luka Igrutinovič, ktorý vyhral sedemkrát (presvedčiť sa môžete tu). Napriek tomu, že Wardov individuálny výkon si zaslúži pochvalu, osobnosť kola už tradične hľadáme spravidla medzi hráčmi, ktorí významným prínosom prispeli k víťazstvu svojho tímu. Za osobnosť 30. kola preto vyhlasujeme Milana Žiaka. Slovenský reprezentant v službách Banskej Bystrice síce nepodal celkom bezchybný výkon, ale proti Interu bol s 20 bodmi najlepším strelcom svojho tímu a v zlomových okamihoch neváhal prevziať na seba ťarchu zodpovednosti. Bol to práve on, kto dosiahol víťazný kôš na 84:83 a zabezpečil tak ŠKP víťazstvo, ktoré je rovnako prekvapivé ako dôležité z hľadiska tzv. postupovej matematiky.

Smoliar kola

Za smoliara kola možno označiť Patricka Agha, ešte pred pár dňami hráča Levíc. Ako to, keď v stredu vôbec nehral? Práve v tom tkvie pointa: Aghovi vypršal čas, ktorý môže podľa zákona stráviť na Slovensku hraním basketbalu bez toho, aby potreboval pracovné povolenie. Nejde však o lajdáctvo hráča, ba ani klubu. Agho, podľa informácií z prostredia levických Patriotov, včas požiadal o výpis z registra trestov. Lenže americké orgány majú na jeho vydanie a zaslanie dlhšiu časovú lehotu, a tak sa „papiere“ nepodarilo vybaviť načas, aby mohol na Slovensku získať potrebné pracovné povolenie. Nejde o prvý podobný prípad, no Levice sa s ním musia vyrovnávať práve v čase, keď sa rozhoduje, či sa pozrú do play-off, alebo sa pre nich sezóna 2014/15 skončí po základnej časti.

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK