• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Komárna potrebovali po troch prehrách za sebou zabrať, Prievidza na druhej strane mala možnosť predĺžiť sériu víťazstiev už na štyri stretnutia. Tabuľkové postavenie však v tomto prípade rolu nehralo, „obuvníci“ totiž získali prvé domáce víťazstvo po výsledku 86:76.

Hráčom Komárna sa nevyhli v zápase drobné výkyvy koncentrácie, no i tak to bol z ich strany najlepší výkon v doterajšom ročníku. Svojho súpera z minulosezónneho štvrťfinále pustili do vedenia len v prvej štvrtine, aj to na rozdiel jediného bodu. „Do tohto zápasu sme išli s vedomím, že máme na svojom konte tri prehry za sebou. Veľa sme sa pred duelom s Prievidzou rozprávali o tom, čo by sme mali zmeniť. Tréner vyskúšal novinku, do základnej zostavy zaradil mladého Lukáša Boleka. Ten hneď priniesol väčšiu energiu. Striedali sme viac ako v predchádzajúcich zápasoch. Každý sa snažil priniesť do stretnutia nejaké pozitívne veci, hrali sme tímovo, nikto nehral na seba. A aj preto sme podľa mňa zaslúžene vyhrali,“ myslí si chorvátsky krídelník a hráč Komárna Saša Jankovič.

Hosťom ušiel zápas hlavne v druhej 10-minútovke, ktorú prehrali 17:33. Až príliš veľa dovolili podkošovej dvojici Dayon Goodman a Nenad Delič, tá sa postarala o 35 z celkových 86 bodov komárňanského tímu. „Nemali sme dobrý večer v defenzíve, náš súper strieľal s dobrým percentom úspešnosti. V obrane sme ich nevedeli zastaviť, príliš sme sa hrnuli do útoku,“ zamyslel sa nad prvým polčasom hosťujúci Jahmal Jones.

Nakoniec však mohlo byť v druhom polčase všetko inak, Prievidza totiž herne ožila a v tretej štvrtine sa pustila do sťahovania dvojciferného manka. Dokonca nechýbalo veľa na dokonalý comeback, v 33. minúte prehrávala už len o jeden kôš - 70:72. „Zmenila sa naša intenzita, začali sme byť zodpovednejší, sebavedomí a hrali sme kolektívne. Súper však mal viac útokov a striel,“ objasnil Jones kľúčové okamihy zápasu.

Komárno striaslo tlak súpera, v správnom momente zobrala zodpovednosť na seba americká dvojica Jamal Hunter a Dayon Goodman. Za niečo vyše piatich minút sa postarala o 11 z 12 bodov „obuvníkov“ v koncovke. „Prvý polčas sa nám strelecky veľmi darilo. Nemohli sme očakávať, že nám to takto pôjde celý zápas. Prievidza začala agresívnejšie brániť. Mali sme taký mierny výpadok, ktorý nie je v tejto sezóne ojedinelý. V minulých prípadoch to znamenalo prehru. Tentoraz sme však na konci zápasu zabrali, skoncentrovali sme sa a ubránili sme víťazstvo,“ vyhlásil Jankovič.

Suma sumárum, zverenci trénera Andrása Vavru zabrali v správnom momente a v kolónke prehier pripravili Prievidzi prvú stratu bodov v sezóne. „Veľmi nám pomohlo, že sa nám podarilo nad Prievidzou vyhrať. Pociťovali sme pred týmto zápasom tlak, aj preto sme možno zahrali lepšie ako obvykle. Myslíme však na ďalší duel v Spišskej Novej Vsi. Ak tam v sobotu nevyhráme, nepotvrdíme víťazstvo nad Prievidzou, a to by nebolo dobré. Spišiaci sa určite nabudili výhrou v Lučenci a budú ťažkým súperom. Aj tak však verím, že u nich môžeme vyhrať. Ak by sa nám to podarilo, mohli by sme už byť v ďalších súbojoch uvoľnenejší,“ myslí si skúsený Chorvát.  

Pre Prievidzu teraz začína ťažšia časť prvej štvrtiny základnej časti, po Komárne na nich čaká domáci súboj s Levicami. „Zlepšiť sa môžeme po každej výhre a prehre. Vieme, že sezóna je dlhá a ako tím sa chceme zlepšovať každým dňom. Je to proces. Ukázalo sa, na akom leveli musíme hrať, ak chceme byť top tímom,“ zakončil hodnotenie rozohrávač BC.

Čo rozhodlo: Lepšia streľba za dva body pre Komárno. Paradoxne, v ostatných ukazovateľoch (streľba za tri body, trestné hody, straty) to vyznelo lepšie pre hostí. Mierne navrch však mala aj bodovo domáca lavička.

Kto zaujal: Vynikajúce čísla mal opäť raz Dayon Goodman, pred domácimi fanúšikmi mal 21 bodov, 7 doskokov a 3 asistencie. Prievidzským lídrom je už tradične Tim Derksen, tentoraz však nestačilo ani jeho 19 bodov, 6 doskokov, 4 asistencie a 2 zisky.

Highlighty zo zápasu Komárno – Prievidza:

Foto: Karol Scholtz