• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Do tretice zaplnená hala a opäť neúprosné súboje na palubovke. Tak možno charakterizovať doterajšie derby stretnutia Spišskej Novej Vsi s neďalekým Svitom. Na konci však boli ako aj v predchádzajúcich dvoch dueloch spokojnejší hráči Iskry, po tuhom boji si pripísali dva body do tabuľky po výsledku 99:93.

Prvé dva vzájomné súboje boli jasnou záležitosťou zverencov trénera Michala Madzina a všetko vyzeralo tak, že podobný scenár sa zopakuje aj do tretice. Spišská Nová Ves viedla totiž v zápase len v niekoľkých krátkych úsekoch, postupne však púšťala svojho rivala do čoraz väčšieho náskoku. „Predošlé dva zápasy proti Svitu sme ako tím odohrali veľmi zle, práve preto sme chceli vyhrať. Mali sme veľmi dobrú príležitosť uspieť a pred plnou halou si napraviť proti Svitu reputáciu. Svit možno nemá takú rotáciu ako Inter alebo Levice, ale ich hráči majú veľmi dobrú kvalitu. Tréner Madzin vždy nájde spôsob, ako využiť ich silné stránky a naopak, ako eliminovať tie súperove. Hráči hrajú vo veľkej pohode, poznajú sa na ihrisku a veria si. Myslím si, že ich výsledky to môžu len potvrdiť,“ začal s hodnotením hráč Spišskej Novej Vsi Viktor Juríček.

„Podtatranci“ mali opäť výborný prvý polčas, do šatní odchádzali za stavu 53:40 v ich prospech. Po prestávke v jednom momente viedli dokonca aj 23-bodovým rozdielom, ale domáci basketbalisti sa nevzdali. Aj preto možno považovať víťazstvo za ťažko vybojované. „Podľa priebehu to bol asi najťažší vzájomný zápas so Spišskou Novou Vsou v tejto sezóne. Bolo to veľmi tvrdé, plné emócií, ale to všetko k derby patrí. Výborná bola aj atmosféra v hale, čo zápasu veľmi pomohlo. Stretnutie bolo podobné v tom, že sme si dokázali vybudovať viac ako 20-bodový náskok. Odlišné zase v tom, že sme oň prišli svojou nekoncentrovanosťou, z čoho je potrebné poučiť sa. Záver prvého polčasu nám pomohol, do šatní sme šli s dvojciferným náskokom a taktiež to, že vstup do druhého polčasu sme zvládli výborne. To bol základ. Na druhej strane treba povedať, že Spišská Nová Ves hrala dobrý zápas s veľmi tvrdou obranou, preto je dôležité, že sme to zvládli,“ vyjadril sa k stretnutiu hosťujúci kouč Michal Madzin.

 

Pred záverečnou 10-minútovkou to bolo 65:83 a nič nenasvedčovalo tomu, že by sa mohla konať dráma. Lenže Spišiaci zapli na vyšší rýchlostný stupeň, svojho rivala zatlačili a s vysokou úspešnosťou streľby sa dokázali vrátiť do boja o víťazstvo. Nottage upravoval 40 sekúnd pred koncom na 93:97 z pohľadu domácich, ale Svit si už výhru napokon nenechal ujsť. „Nevzdali sme sa a snažili sme sa bojovať až do konca, naši fanúšikovia urobili skvelú atmosféru. Musíme sa však lepšie pripraviť na zápas, máme veľké problémy pri obrane clon, rotácií v obrane. Základné veci, na ktorých musíme na tréningoch viacej pracovať,“ povedal ku koncovke Juríček.

Domáci takmer potrestali Iskru za veľké množstvo chýb v štvrtej štvrtine, dva body však majú podľa Madzina rovnakú hodnotu ako proti ostatným súperom: „Spišská Nová Ves výrazne finišovala. Padli im strely, my sme naopak zostali v útoku pasívnejší. Publikum ich hnalo dopredu, ale zvládli sme to. Derby so Spišskou Novou Vsou je vždy špeciálne, ale výhra je rovnako dôležitá, ako v iných zápasoch. Bolo nás podporiť veľa fanúšikov zo Svitu, preto som veľmi rád, že sme vyhrali a mohli sa tešiť spolu s nimi. Veľmi nám pomohlo ich povzbudzovanie a podpora.“

V záverečnom stretnutí kalendárneho roka debutoval v drese Svitu Davorin Kuntič. Za necelých osem minút si pripísal na svoje konto jednu neúspešnú strelu za tri body a jednu doskočenú loptu. „Kuntič je s nami zatiaľ veľmi krátko. Momentálne je trénovanie prerušované sviatkami, čiže až po súvislejšom tréningovom procese sa s ním lepšie spoznáme. Na tréningoch však už ukázal, že nám môže pomôcť,“ uzatvoril Madzin hodnotenie zápasu.

Highlighty zo zápasu Spišská Nová Ves – Svit:

Foto: Oliver Búza