• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Zápas medzi Nitrou a Komárnom mal byť podľa papierových predpokladov jasnou záležitosťou pre úradujúceho majstra. Lodiari sa však na svoju tretiu výhru pod Zoborom poriadne natrápili.

Úvod mali už tradične lepší zverenci Petra Semana, ostatne ako aj v posledných zápasoch. Komárno síce potiahlo v druhej štvrtine na ceste za víťazstvom aj vďaka dvojcifernému vedenieu, ale až do záverečného klaksónu sa obávalo o konečný výsledok. Nitrania totiž neustále dotierali, hlavne v poslednej 10-minútovke, kedy ich aj domáci diváci hnali k prekvapivej senzácii. A mladý tím Nitry nebol od nej ďaleko, veď ešte dve minúty pred koncom prehrávali len o štyri body. „Konečne sme do toho dali srdce, začali sme hrať tvrdo. Rozohrávači tvrdo vnikali do stredu, z čoho plynuli ľahké nahrávky pod kôš. Padalo nám konečne aj za tri body, čo bolo kľúčové pre našu hru. Komárno je kvalitné, záver si vedelo ukočírovať, ale dali sme do toho, čo sme vládali,“ zhodnotil zápas 12-bodový strelec domácich Adam Štefek. Na druhej strane videl zápas komárňanský Bernard Thompson, autor 22 bodov takto: „Na ihrisku sme neukazovali ani náznak energie, hrali sme zaspato. Nehrali sme dobre v defenzíve, súper nás preskákal a vyťažil z tejto situácie extra body. Z lavičky prišiel v závere Kozlík, ktorý doskočil tri dôležité lopty a to rozhodlo o zápase. Myslím si, že sme trochu podcenili Nitru, sú veľmi dobrým družstvom. Ak niekoho nerešpektujete, tak vás ľahko môže zaskočiť. Každý tím je potrebné rešpektovať, nikdy neviete čo sa môže stať. Každý môže v tejto lige vyhrať alebo prehrať.“

Hra vysokoškolákov prešla od minulého zápasu s Karlovkou viacerými očividnými zmenami. „Začali sme hrať viacej organizovane, rozohrávači si viac veria a snažia sa nájsť krídla na voľnú strelu,“ vidí zlepšenie nitriansky center. V čom je podľa krídelníka hlavný problém Komárna? „Všetko je to o sústredení a príprave. Musíme byť lepšie pripravení na zápas,“ odpovedá Thompson. Zápas s Komárnom bol oficiálnou premiérou pre nového asistenta Nitry Dragana Ristanoviča. Pociťuje sám Štefek jeho vplyv? „Áno, veľmi. Dáva nám veľa dobrý rád,“ vyjadruje chválu na adresu nového asistenta rodák z Považskej Bystrice. Po piatich zápasoch stále čakajú Semanovci na prvý plný bodový zásah, ďalší pokus ich čaká už najbližšiu stredu na palubovke Košíc. „Musíme sa vyvarovať hluchým miestam, čo máme. Hráme dobre, zrazu úplne prestaneme, začneme hrať dezorganizovane, strieľať šialené strely a vtedy ideme z dobrého zápasu do manka, keď sa to láme, hlavne v druhej a tretej štvrtine,“ vidí možnosti zlepšenia hry Nitry Štefek. 22-ročný hráč patrí zatiaľ k pozitívnym prekvapeniam nitrianskeho tímu. Už od prípravy išli jeho výkony smerom nahor, čo dokazujú aj jeho priemerné štatistiky na zápas – 8.2 bodu, 4.4 doskoku, 1.6 bloku (v minulej sezóne 3.5 bodu a 3.1 doskoku). „Pomohla mi veľmi príprava s Peťom Semanom. Pribral som dosť kíl, ešte hľadám svoju strelu, ktorú som vždy niekde zabudol a dúfam, že sa to vylepší,“ zhodnotil s úsmevom svoje výkony hráč Nitry.

FOTO: RASTISLAV BÚGEL