• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Mnohých prekvapilo zaváhanie v prvom kole na palubovke Interu, odvtedy však umlčali Spišskí Rytieri asi každého kritika. Tri víťazstvá v rade vytiahli zverencov trénera Tea Hojča na pozíciu momentálne druhého najlepšieho tímu súťaže. O ich sile sa mohli v stredu večer presvedčiť hráči Svitu, na palubovke nemali takmer žiadnu nádej na úspech.

Po 150 sekundách svietilo na tabuli 11:0 pre domácich, Rytieri mali totiž famózny odpich do stretnutia. Už v prvej štvrtine dobre vykryli silné stránky svojho rivala a do druhej časti išli s náskokom 18 bodov. Čo je pozoruhodné, tak do konca zápasu nepustili napokon svoje vedenie do jednocifernej hodnoty. Jednoznačne to svedčí o rukopise trénera Tea Hojča, ktorý si vždy zakladal na defenzíve a tímovom poňatí hry.

„Kľúčový bol vstup do zápasu, nastúpili sme s veľkou energiou. Dobre sme bránili, v obrane sme si postrážili kľúčových hráčov Svitu a v útoku sme si dobre posúvali loptu. Dávali sme si pozor na Avramoviča a Greena, obaja patri medzi najlepších strelcov svojho tímu, ale aj celej ligy. Samozrejme, hrá sa lepšie a ľahšie, keď si vytvoríme náskok hneď v prvej 10-minútovke. Určite je škoda, že hráme bez fanúšikov. Myslím si, že to bolo ešte lepšie, ale situácia je taká, aká je. Musíme sa tomu prispôsobiť a byť radi, že vôbec môžeme hrať,“ vyjadril sa k nám stretnutiu krídelník Spišiakov Adam Antoni.

Treba samozrejme poznamenať, že Svit neprišiel v plnej sile. Dlhodobo laboruje so zraneniami dvojica Stanislav Baldovský a Adam Monček, ku ktorej sa pridal Daqauise Andrews. Absencia rozohrávačov znamenala zmenu v plánoch trénera Rudolfa Juga. Kompletných 40 minút si tak odkrútil čoskoro 20-ročný Šimon Turza.

„Do stretnutia sme išli s tým, že nemáme čo stratiť. Vedeli sme, že Spišská Nová Ves je náročným súperom, vyhrali ťažký zápas v Leviciach a mali motiváciu pokračovať vo víťaznej šnúre. Vstup do zápasu nám nevyšiel, vstúpili sme do neho nekoncentrovane. 0:11 je veľmi zlý štart, bolo veľmi ťažké potom nabehnúť do zápasu. Dali si na Avramoviča väčší pozor ako Handlovčania a samozrejme, chýbal nám aj Andrews, ktorý je prvým rozohrávačom v tíme. Museli sme sa s tým vysporiadať,“ uviedol Turza.

8 

Odchovanec Žiliny musel zastupovať na pozícii, ktorá mu nie je prirodzená. Dokázal sa však s ňou pasovať, čo mu určite slúži ku cti: „Chýbali nám rozohrávači, musel som tým pádom vypomáhať. Nie je to moja pozícia, radšej preferujem na krídle, ale musel som sa s tým nejako vysporiadať. Robil som, čo sa dalo a išiel som na 100 percent. Trénerovi ďakujem za dôveru, ktorí mi dal. Dúfam, že som ho nesklamal a dúfam, že aj v ďalšom zápase mi dá podobnú príležitosť ukázať sa.“

Do čoraz väčšej pohody sa na druhej strane dostáva navrátilec v drese Spišskej Novej Vsi Adam Antoni. Ukázalo sa to aj pri jasnej výhre nad Svitom, keď atakoval double-double (16 bodov a 8 doskokov). Rytieri aj jeho zásluhou zvíťazili 94:69 a v sobotu budú hrať o prvú pozíciu v tabuľke.

„Myslím si, že sa od zápasu k zápasu poctivo pripravujeme. Pocity sú zatiaľ výborné, stále je to však len začiatok sezóny. Máme pred sebou ešte veľmi veľa práce. Som rád, že môžem trénovať pod trénerom ako je Teo Hojč. Pomáha mi zlepšiť moju hru. Mám v tíme svoje úlohy a snažím sa ich robiť najlepšie, ako viem,“ povedal Antoni.

4 

Svit sa po sérii troch zápasov vonku, konečne predstaví vo svojom domovskom stánku. U súperov boli ich výkony ako na hojdačke, v Lučenci a na Spiši z toho boli vysoké prehry, ale triumf v Handlovej bol určite dôležitý. Na záver sa ešte pristavíme pri Turzovi. Mládežnícky reprezentant Slovenska sa pod Tatrami naplno chopil šance, ktorá pred ním bola. Počas troch sezón Žiliny v SBL nedostal dokopy takú minutáž, ako v stredu večer proti Rytierom.

„Pred letnou sezónu som sa rozhodoval, či mám pokračovať v basketbale alebo nie (či to má zmysel alebo nie). Povedal som si, že keď hrám basketbal od malička, tak by bola somarina neskúsiť to na profesionálnej úrovni,“ dodal krídelník Iskry.

Highlighty zo zápasu Rytieri - Svit:

Foto: Barbora Klorusová