• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ôsme kolo Eurovia SBL prinieslo zápas Spišskej Novej Vsi a Nitry, teda dvoch tímov, ktoré v doterajšom priebehu sezóny ešte neokúsili chuť výhry. Ako to vyzeralo v zápase o ôsmu pozíciu?

Na Spiš cestovali zverenci Petra Semana bez zraneného Kyselu a Štefeka, ale od začiatku potvrdili hráčsku kvalitu na svojej strane, vďaka čomu si ešte do polčasu vyše 20-bodové vedenie. Aj po prestávke dokázali kontrolovať priebeh stretnutia a nakoniec dokráčali k prvému dvojbodovému zásahu v sezóne. Spišiaci nahladovaní dobrým výkonom v podtatranskom derby, naopak zlyhali pred domácim publikom a na prvé víťazstvo si budú musieť počkať minimálne do ďalšieho zápasu. „Konečne sme sa dočkali prvého víťazstva, je to skvelý pocit. Niekoľko tesných zápasov sme predtým prehrali, ale teraz sme odchádzali zo Spišskej Novej Vsi s víťazstvom,“ neskrýval spokojnosť hosťujúci Filip Pejovic. Na strane porazených vyjadril svoje pocity najlepší strelec Spišiakov, 22-bodový Daniel Lenárt: „Mrzí nás to, po tomto zápase sme posledné družstvo bez výhry. Mrzí nás najmä preto, že sme tak zbabrali prvý polčas, nemôžeme takto nekoncentrovane nastúpiť do zápasu, to sa už nesmie opakovať. S Nitrou sme chceli doma jednoznačne vyhrať, lebo je to družstvo, s ktorým budeme bojovať o play off.“ Kľúčom k celému zápasu bola práve prvá štvrtina, v ktorej Nitrania strelecky dominovali, naopak Novovešťania robili chybu za chybou. „Ako som už povedal, o osude stretnutia rozhodol náš katastrofálny prvý polčas a nekoncentrovaný vstup do zápasu. Keď prehrávate o 30 bodov, potom sa to už ťažko dobieha,“ povedal Lenárt.

Vysokoškoláci pokračujú v zlepšujúcich sa výkonoch, čo potvrdili aj pre nich v kľúčovom zápase. „Viedli sme celý zápas. V prvom polčase sme dobre bránili, čo bolo aj predzápasovým plánom. Chceli sme dobre brániť a využiť tento moment, aby sme ho preniesli aj do ofenzívy. Hlavné bolo udržať koncentráciu, čo sa nám podarilo počas celého zápasu. Podľa mňa rozhodujúcim faktorom zápasu bolo, že sme hrali múdro v útoku. Nehnali sme sa do ničoho, posúvali sme si loptu a premenili dobré strely,“ povedala kľúčová postava zápasu, autor 28 bodov Filip Pejovic. Na margo stredajšieho súpera sa vyjadril srbský krídelník nasledovne: „Spišská má mladých hráčov, ktorí sa však ľahko nevzdávajú. Strieľali dosť za tri body, keby im padalo, tak by to bolo náročné. K ľahkým strelám sme ich nepustili, za čo vďačíme dobrej defenzíve, ktorá sa premietla len do 22 inkasovaných bodov po prvom polčase.“ Práve Pejovic sa ujal role lídra ešte stále v mladom a neskúsenom tíme Nitry, čo potvrdzujú aj jeho herné štatistiky, vďaka ktorým patrí k najlepším hráčom súťaže. „Najdôležitejšie je víťazstvo. V tomto zápase som dal viac bodov ako v ostatných, ale v ďalšom zápase to môže byť niekto iný. Verím, že na nás čakajú ďalšie víťazstvá. V Nitre som mimoriadne spokojný. Najlepšie by bolo, keby máme na konte viac víťazstiev, ale stále máme za sebou iba prvú štvrtinu súťaže. Budeme pokračovať v tvrdej práci, aby sme zlepšili niektoré veci a možno začneme stúpať tabuľkou,“ dodal hráč Nitry. Družstvo Spišskej Novej Vsi ostáva jediným celkom, ktorý ešte nepocítil víťaznú radosť. Nervozita však aj podľa slov Lenárta v tíme nenarastá: „Napriek tomu, že sme ešte nezvíťazili, nervozitu v tíme necítim. Naďalej sme pozitívne naladení a vieme, že keď budeme hrať celých 40 minút na 100% a budeme svedomito plniť pokyny trénera, tak to víťazstvo príde. Netreba vešať hlavu, ale ďalej pracovať a veriť tomu, čo robíme. Vtedy budeme úspešní. Myslím si, že sa náš herný prejav sa zlepšil v tom, že už nehráme tak ustráchane ako na začiatku. Máme už aj veľmi dobré úseky zápasov, keď ukazujeme, že basketbal hrať vieme. Je tam ešte veľa nedostatkov, ale na ich odstránení pracujeme každým tréningom. Máme veľa mladých chalanov, ktorí sa musia veľa učiť a nemôžeme od nich za dve mesiace čakať zázraky. Jednoznačne už hráme lepšie a som presvedčený, že sa budeme naďalej zlepšovať a predvádzať v ďalšej časti sezóny lepšiu hru.“ Na záver dodáme, že Spišiaci cestujú už zajtra na pôdu majstrovského Komárnu a Nitra sa bude snažiť na domácej pôde zaskočiť vicemajstra z Prievidze.

FOTO: OLIVER BÚZA, PATRIK JESENSKÝ