• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V dvoch dueloch v rozpätí dvoch týždňov to bolo medzi Svitom a Interom vyrovnané a dramatické až do konca. Rovnaký scenár sa zopakoval aj v dohrávke 13. kola, len s tým rozdielom, že tentoraz sa netešili z triumfu domáci, ale hostia. Tradičné opory posunuli po výsledku 94:89 „žlto-čiernych“ už na štvrté miesto v tabuľke.

Tentoraz to bol Inter, kto viac-menej udával tempo zápasu, v tretej štvrtine viedol aj o osem bodov, ale v poslednej musel tuho bojovať o víťazstvo. Napokon mu k nemu v rozhodujúcich fázach pomohli najmä úspešné trojky už tradične výborne hrajúceho dua Lautaro Lopez a Arnas Beručka. Určite vítanou správou bol aj návrat skúseného Jaroslava Musila do zostavy bratislavského celku.

„Kým sme hrali hlavou, tak sme sa dostali do náskoku o 10 bodov, potom sme sa však prispôsobili hre Svitu a každý chcel rozhodnúť sám. To bola nesprávna cesta, lebo Svitu vyslovene vyhovuje hra na rýchle protiútoky. My sme sa im prispôsobili a potom sme museli hľadať veľmi náročné riešenia k výhre. Dôvod vidím v neskúsenosti, my chceme rýchlo zápas rozhodnúť. Musíme viac čítať hru, keď vedieme o 10 bodov, musíme hru upokojiť a nie sa naháňať za ďalšími bodmi. V porovnaní s minulým zápasom so Svitom sme hrali trochu kolektívnejšie, mali sme 21 asistencií, tak možno v tom bol rozdiel,“ povedal tréner hostí Oleg Meleščenko.

Svit sa už tradične musel vyrovnávať s absenciou Dominica Greena, tímu trénera Róberta Ištvánika chýba už dlhšiu dobu. Kým z Prievidze si odniesol celkom hladký triumf, tak domáca strata bodov sa veľmi neočakávala, keďže do stredajšieho večera v Iskra aréne uspeli v tejto sezóne len dva tímy.

 DSC 6234

„Bol to vyrovnaný zápas, skóre sa prelievalo zo strany na stranu. Na konci sme inkasovali trojky, na ktoré sme už nedokázali odpovedať. Dali sme im sekundu - dve a oni to dokázali využiť. Domáce prostredie s divákmi býva pre Svit výhodou. Ja som ho ešte ako hráč Svitu nezažil, ale keď som tu bol v minulej sezóne s Prievidzou, tak som si vyskúšal, ako ťažko sa proti Iskre s podporou divákov hrá,“ hovoril domáci Jakub Mokráň.

Za dva týždne sa toho veľa nezmenilo na palubovke, aj vtedy, aj teraz to bola vyrovnaná bitka, v ktorej sa žiaden celok nedokázal výraznejšie bodovo utrhnúť. Inter to však zvládol lepšie, dostal sa práve pred svojho súpera spod Tatier a kolektív okolo trénera Meleščenka pokračuje vo svojej ceste tabuľkou smerom nahor.

 DSC 6170

„Oba zápasy so Svitom boli veľmi podobné, dominovala ofenzíva. Keď to zjednoduším, tak kým v prvom zápase padli trojky Stanovi Baldovskému, teraz padli Beručkovi s Lopezom. Celkovo však súhlasím s trénerom, že sme mali hrať omnoho pokojnejšie a využiť náskok, ktorý sme si vybudovali a nemali sme Svit púšťať do hry, ktorá mu vyhovuje. Sme štvrtí, teší nás to. Musíme to však potvrdzovať aj naďalej. Máme na programe nejaké domáce zápasy, musíme ich povyhrávať a s tým by sme mohli v tabuľke stúpať,“ zhodnotil kapitán hostí Richard Körner.

Svit nevyťažil viac zo svojej širšej rotácie, dobrou správou však je, že súperi nad nimi nie sú ďaleko vzdialení. Z tohto pohľadu určite pomôže návrat Greena do zostavy, s ním sa totiž zvýši ofenzívna sila „podtatrancov“.

 DSC 6129

„Napriek tomu, že stále chýbal Green, sme v zápase aj tak využívali širšiu rotáciu. Inter hral viac-menej s piatimi hráčmi. Škoda, že sme to nevyužili. Ešte viac ma mrzí, že výhru po výbornom zápase v Prievidzi, sme na domácej palubovke nedokázali potvrdiť,“ uzavrel Mokráň.

Highlighty zo zápasu Svit - Inter:

Foto: Daniel Faix