• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Niekoľko sekúnd do konca a jedna strela môže rozhodnúť o všetkom. Kto je v Leviciach ideálnym na takéto momenty? David Abrhám. Reprezentačný krídelník v druhom stretnutí po sebe mal nálepku muža zápasu. V pondelok večer navyše vďaka svojmu premenenému pokusu nepustil Svit do predĺženia, Patrioti napokon zvíťazili 90:89.

Formulku o tom, že aktuálne sledovanie zápasov Levíc, nie je pre ľudí s vysokým tlakom, si môžeme pokojne po sobote zopakovať. Aj so Svitom to bola totiž dráma doslova do poslednej sekundy, ale poďme pekne po poriadku. „Medvede“ nastúpili ako uragán, v prvej časti doslova lietali po palubovke a zverenci trénera Michala Madzina nemali zdanlivo na túto hru adekvátnu odpoveď.

„Oni sa prezentujú rýchlym basketbalom. Viackrát sme na tréningu na to upozorňovali, že hrajú veľmi rýchlo dopredu a snažia sa dať čo najviac ľahkých košov. To sa aj ukázalo. Aj keď možno z protiútoku nedali hneď kôš, tak si vyhodili strelu a mali voľnú pozíciu. Pre súperov je to veľmi nepríjemné, nie sú na to zvyknuté hrať proti takémuto štýlu hry,“ prezradil Abrhám na úvod pozápasového hodnotenia.

Druhá štvrtina sa už niesla v odlišnom duchu, striedania a taktické úpravy priniesli aj odlišné rozloženie síl na palubovke. Domáci sa dokázali adaptovať na hru súpera a krok po kroku zrovnávali dianie v zápase. Svit ako keby nenadviazalo na to, čo ho hlavne v úvode zdobilo.

 DSC 4251

„V druhej štvrtine sme urobili priveľa faulov, to nás vyviedlo z rytmu. Musíme byť viac koncentrovaní, nesmie sa nám takéto niečo stávať v obrane,“ vyjadril sa hráč Svitu Robert Baker.

Druhý polčas už bol vyslovene vyrovnaným bojom, dlhé momenty nedokázal ani jeden tím odskočiť na rozdiel viac ako jedného útoku. Prirodzene, chlieb sa začal lámať v záverečnej 10-minútovke. Sedem minút pred koncom vyhrávali Patrioti 80:71, ale na ďalšie štyri a pol minúty bol na palubovke len jeden tím - Svit. 14 bodov v rade ich dostalo na koňa a do vedenia.

„Konečne sme si opäť posúvali v štvrtej štvrtine loptu, hrali sme dobre a premieňali sme strely. Z toho všetkého to vychádza. Stačilo premeniť ešte jednu naviac,“ myslí si Baker.

 DSC 4270

Zopakoval sa však scenár zo soboty, Levičania sa nenechali zlomiť a opäť predviedli obrat ako z veľkej knihy. „Vyhrávali sme tuším o 7 bodov, ale možno sme sa uspokojili s tým, že sú tri minúty do konca. Za minútu sme dostali tri trojky a zrazu sa zápas začal vyvíjať úplne iným smerom. Bojovnosťou a obranou na konci, sme to asi rozhodli,“ uviedol ku koncovke Abrhám.

Takmer na sekundu presne po 48 hodinách sa zopakoval rovnaký scenár. Domáci prehrávali, mali loptu vo svojich rukách a mali na dosah vyrovnanie, respektíve vedenie. Lopta sa opäť dostala k Abrhámovi a v druhom stretnutí po sebe bol pre domácich hrdinom zápasu.

„Nehovorím, že sa vyslovene staviam do tých pozícií, ale náhoda to tak chcela, že to na mňa druhýkrát za sebou vyšlo (úsmev). Som rád, že Tre (poz. McCallum) ma našiel voľného na trojke a premenil som to,“ opísal záverečné chvíle hráč Levíc.

 DSC 4311

Všetko však ešte mohli zvrátiť na svoju stranu hostia, ale Daquaise Andrews napokon svoj ťažký pokus nepremenil. „Andrews vyšiel z clony, ja som mal vyrollovať ku košu. Pri tomto som urobil drobnú chybu zo svojej strany. Snažili sme sa nájsť dobrú pozíciu na strelu, ale nevyšlo to,“ vyhlásil Baker.

V druhom stretnutí za sebou tak vypukla veľká radosť na levickej lavičke a v podstate to bolo po rovnakom scenári. Aj proti Lučencu sa museli vzchopiť z momentu, kedy ich súper zdanlivo zlomil a viedol výraznejším spôsobom. Zverenci trénera Michala Madzina však predviedli dokonalý obrat a len potvrdili status aktuálneho lídra Niké SBL.

„Po reprezentačnej prestávke sme chceli vstúpiť do ligového basketbalu dobrými výsledkami. Aj keď sú zápasy na našej palubovke tesné, koniec-koncov, počíta sa výhra. História sa nebude pýtať na to, aký bol priebeh zápasov. Sme radi, pridá nám to na sebavedomí do ďalších stretnutí v marci,“ uzatvoril Abrhám hodnotenie zápasu.

Highlighty zo zápasu Patrioti - Svit:

Foto: Lukáš Droppan