• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Osem sekúnd pred koncom mohol Saša Avramovič urobiť rozhodujúci krok za víťazstvom Iskry Svit a predĺžiť tak výsledkové trápenie Levíc. Ponúknuté dva trestné hody však na prekvapenie mnohých nedal, šancu vyniknúť tak dostal Henri Wade-Chatman. Rozohrávač Patriotov chladnokrvne premenil ťažký pokus takmer súčasne s klaksónom a po výsledku 94:93 udržal pre svoj tím prvé miesto v Niké SBL.

V zápasoch týchto dvoch tímov je v tejto sezóne vždy na čo pozerať. Diváci majú možnosť vidieť atraktívny a ofenzívne ladený basketbal, čo platilo aj v dohrávke 28. kola. Domácim patrila druhá a tretia štvrtina, v ktorej mali aj 12-bodový náskok. Hostia sa však vždy dokázali vyhrabať z manka a v istých chvíľach prebrať iniciatívu na palubovke.

„Proti Svitu je ťažké hrať, preto je prirodzené, že každý tím si vybojuje nejakú bodovú šnúru. Hrajú atleticky a rýchlo, je potrebné s týmto bojovať. Oproti predchádzajúcemu zápasu nás neprekvapili ničím, je to o tom, čo im dovolíme a ako budeme brániť,“ prezradil na úvod Henri Wade-Chatman.

„Podtatrancom“ patrila hlavne záverečná 10-minútovka, ktorú v podstate celú vyhrávali. Necelé dve minúty pred koncom svietil na tabuli stav 89:83 z pohľadu Iskry a od cennej výhry ich delil povestný krôčik.

„Vyhrávali sme o tri body, súpera sme nechali ale trikrát po sebe ľahko skórovať za dva body. Možno to na konci rozhodlo. Napokon premenili víťaznú strelu, nabudúce verím, že sa to podarí nám. Bol to však dobrý zápas, no nedal som na konci dva trestné hody. Verím, že sa z tohto poučíme, keďže sme mali výhru na dosah. V obrane to nebolo zlé, ak odhliadneme od 6 inkasovaných bodov na konci. Ostatné veci boli v našom podaní dobré,“ vyjadril sa ku koncovke Saša Avramovič.

 DSC 7213

Skúsený rozohrávač mohol byť hrdinom svojho tímu, 11 sekúnd pred koncom upravoval z čiary trestných hodov na 93:90. Na to Levice okamžite odpovedali úspešným pokusom Tre McCalluma a Avramovič sa opäť následne dostal k trestným hodom. Tie však nepremenil a posledný útok patril domácim. A ten dopadol úspešne, radosť na domácej lavičke tak mohla vypuknúť.

„Toto je pre nás veľmi dôležitý triumf, môžeme vyčistiť trochu hlavy a oddýchnuť si pred rozhodujúcou fázou sezóny,“ uviedol Wade-Chatman. V podobnom duchu nadviazal na neho tréner Patriotov Michal Madzin: „Urobili sme maximum, aby sme vyzerali ako tím. Videl som na ihrisku jedno družstvo, to ma najviac teší. Hlavné je, že teraz, keď si vieme pár dní oddýchnuť, tak s takouto hlavou sa oddychuje príjemnejšie. Pre nás to je veľmi mentálne dôležité, pretože teraz, týždeň bez zápasu, sme potrebovali mať čistú hlavu a možno takú chuť vrátiť sa, pretože v posledných zápasoch sme nevyzerali dobre.“

DSC 7224 

Leviciam sa v správnej chvíli podarilo ukončiť sériu prehier a udržať priebežné prvé miesto v tabuľke Niké SBL. Svit síce ukončil šnúru výhier a v priebežnom poradí sa zosunul na štvrtú priečku, ale v týchto dňoch ukázal, že treba s ním rozhodne počítať v boji o najvyššie méty. „Medvede“ zostávajú 6 kôl pred koncom základnej časti v hre o priamu miestenku v semifinále play off.

„Verím, že nájdeme správny model toho, ako budeme a môžeme hrať. Myslím si, že nám to otvorí cestu k niečomu veľkému,“ vyhlásil Avramovič.

Highlighty zo zápasu Patrioti - Svit:

Foto: Lukáš Droppan