• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Aj druhý finálový zápas Niké SBL sa spočiatku vyvíjal v prospech basketbalistov Levíc, ale ani na druhý pokus Patrioti nedoviedli do víťazného konca. Na Spiši sa hostia po trojke Šimona Krajčoviča v polovici tretej štvrtiny ujali vedenia 52:44, no k dvojcifernému vedeniu sa už nedostali.

Domáci krôčik po krôčiku skresávali z tohto manka a do záverečnej štvrtiny už išli s drobným náskokom 57:55. Hostia potom ešte dvakrát viedli, ale len nakrátko. Domáci z protiútoku zakaždým otočili skóre. Dráma gradovala v poslednej minúte, keď Spišskí Rytieri stále viedli len o jeden bod. Potom jeden z ich lídrov Mário Ihring zvýšil na 75:72 a Patrioti potrebovali skórovať za tri body. Opustilo ich však šťastie. Až štyri ich pokusy spoza oblúka za sebou však neskončili v koši a výsledok na 76:72 pre Spišiakov pečatil Michal Baťka premeneným trestným hodom.

"Bolo to o maličkých detailoch. Som rád, že sme to nakoniec preklopili na našu stranu. Tri štvrtiny viedli oni, potom sme sa my dostali do vedenia, ale z oboch strán to stále bolo na dostrel o jednom alebo dvoch košoch. Až na konci sme to vybojovali," zhodnotil Michal Baťka. Práve tento hráč bol v závere zápasu ako pravý kapitán jedným z ťahúňov Rytierov. Z 12 bodov, ktoré nastrieľal, dosiahol osem v posledných piatich minútach a pridal aj asistenciu a útočný doskok. Na margo toho skromne podotkol: "Je to tímový šport. Raz potiahne jeden, potom zase druhý. Je jedno, či je to hráč z lavičky alebo zo základu. Dôležité je pre nás druhé víťazstvo v sérii."

Tridsaťtriročný skúsený pivot má na konte tri tituly majstra Slovenska a dobre vie, že štvrtý je na dosah. V sobotu pôjde Spišská Nová Ves do Levíc s nahratým skóre 2:0 na zápasy a v sérii hranej na tri víťazstvá ju čaká posledný krok. "Verím, že už sa na domácu palubovku nevrátime, aj keď by bolo krajšie doma osláviť titul s divákmi. Nechceme však pokúšať šťastie, chceme vyhrať už v sobotu v Leviciach," skonštatoval Baťka.

DSC 8076

Na levickej strane bol jedným z najlepších na palubovke rovnako kapitán. Šimon Krajčovič k 20 bodom pridal aj šesť doskokov a sedem asistencií. Vo štvrtej štvrtine strieľal, doskakoval aj asistoval pri bodoch spoluhráčov, ale po zápase zostal smutný. "Prehrali sme, ale nemáme sa za čo hanbiť. Hrali sme tak, že večer sa môžeme pozrieť do zrkadla a držať hlavy hore. Bolo to vyrovnané, mohlo to dopadnúť na obe strany. Bohužiaľ, to nevyšlo, ale neskladáme zbrane. Ešte nie je koniec," prezradil Krajčovič. Dvadsaťsedemročný reprezentačný rozohrávač nevedel presne pomenovať, čo rozhodlo v prospech súpera, ale pokúsil sa o to. "Možno to boli iba detaily. Možno keby sa nám podarilo trochu viac odskočiť súperovi, možno sme nepremenili šance a spravili zbytočné chyby... ale ešte nie je koniec. Domov ideme s tým, že o týždeň sa sem vrátime," poznamenal.

Hoci sa mu po druhej prehre v sérii nehovorilo ľahko, uznal aj kvality súpera. "Spišská má dobrých hráčov, ktorí vedia premieňať šance. V tomto zápase dali aj ťažké strely, ale preto sú vo finále. Majú kvalitu a majú to natrénované," skonštatoval. Na otázku ako sa Levičanom bude hrať v sobotu doma s "nožom na krku", odpovedal: "Už sa naozaj nemáme so súperom čím prekvapiť. Aj pred touto sériou sme spolu hrali veľakrát v sezóne. Už to nie je o tom, kto vymyslí niečo nové a prevratné. Bude to len o exekúcii šancí a o tom, kto spraví menej chýb. Pre nás už nie je iná možnosť ako vyhrať. Možno nám to rozviaže ruky, v sobotu nám nezostáva iné ako dať do toho všetko."

DSC 8135

Smutný kapitán Patriotov sa povzbudivo usmial pri zmienke o divákoch. Tí v Spišskej Novej Vsi boli v stredu po dlhom čase opäť priamymi svedkami zápasu a a boli aj dostatočne hluční. Aj keď povzbudzovali, logicky, iba svoje mužstvo. "Je to výborné, že sa už hrá pred divákmi. Pre nás hráčov je to úplne iný zážitok. Sme radi, že sa to povolilo a môžu si takto užiť basketbal naživo," dodal Krajčovič.

Foto: Daniel Faix