• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Opäť nie príliš výrazné strelecké preteky, ale skôr fyzická basketbalová bitka o prežitie. Spišskí Rytieri hrali s nožom na krku, v tretej semifinálovej konfrontácii s Patriotmi Levice však predviedli doteraz najlepší výkon. V koncovke sa síce museli strachovať o výsledok, cenné víťazstvo z pohľadu psychiky si ale už nenechali zobrať. Výsledok 68:59 im tak zaručil minimálne ešte jedno stretnutie doma.

Zverenci trénera Štefana Sviteka nenechali svojho semifinálového rivala, aby diktoval dianie na palubovke, ale iniciatívu zobrali do rúk už v prvej štvrtine. Po utlmení domáceho náporu, odpovedali 15-bodovou šnúrou, vďaka ktorej sa im hralo oveľa jednoduchšie. Ďalší 10-bodový úsek na prelome prvej a druhej časti, znamenal vyskočenie vedenia až na 16 bodov.

„Určite nám pomohlo, že sme sa dostali skoro do vedenia, udržiavali sme si ten náskok. Čakali sme, že domáci sa postupne zlepšia, aj sa tak stalo, ale zasa sme dokázali odskočiť. Musíme zlepšiť naše doskoky, aby súper nemal toľko možností na druhé šance,“ vyjadril sa po stretnutí hosťujúci kouč Štefan Svitek. Od týchto dvoch momentov to bola najmä stíhacia jazda domácich Levíc. „V úvodnej štvrtine nám padli niektoré ťažšie strely. Družstvo to naštartovalo, mali sme výhodu, viedli sme, súper musel doťahovať. Som veľmi rád, že sme si náskok dobrou obranou udržali, dali sme nejaké strely a znížili sme stav série na 1:2,“ prezradil pivot Spišiakov Michal Baťka.

Patrioti si opäť museli poradiť bez dvojice Viktor Juríček a Šimon Krajčovič. Kým na Spiši ich zastúpili spoluhráči, tak doma to v podstate od úvodu ideálne neladilo. Herné prebratie prišlo až v záverečnej štvrtine, kedy stiahli manko na 3-bodový rozdiel. „Prehrali sme si to sami. Začali sme premotivovane, veľmi sme chceli, nedarilo sa nám. Chýbal nám rozohrávač Šimon Krajčovič, hrá kľúčovú pozíciu v našom tíme. Musíme byť koncentrovanejší od začiatku zápasu. Aj preto, že sme zlepšili streľbu, sme sa dostali v závere na rozdiel jediného koša. Škoda, že sme to nedotiahli do víťazného konca,“ zhodnotil hru krídelník Levíc Martin Bachan.

DSC 3157 

Možno rozhodujúci moment zápasu prišiel 135 sekúnd pred koncom za stavu 58:61. Levice dvakrát zahodili trojku, ale hneď na to si loptu doskočili. Deshawn Freeman už tretí pokus nevystrelil, namiesto toho prihral na nepripraveného Donteho Clarka a bola z toho strata. Spišiaci potrestali túto chybu 5 bodmi za sebou, čím rozhodli o osude stretnutia.

„Levice sa v závere dotiahli aj na rozdiel jedného koša. V útoku sme v tých momentoch stagnovali, dovolili sme súperovi skórovať z takých poloprotiútokov. Na stabilnú obranu to mali ťažšie. Rovnako to súviselo s našim slabším doskokom a súperovými druhými šancami. To, že sme vyhrali, nám môže do domáceho duelu priniesť veľa. Či to tak bude, sa ukáže až v stredu. Šanca žije. Musíme podať dobrý, kolektívny, agresívny výkon. Teším sa aj preto, že dcéra, ktorá príde na veľkonočné sviatky, si tento zápas môže užiť naživo,“ povedal Svitek.

DSC 3211 

Rytieri tak v správnej chvíli a premiérovo v tejto sezóne zdolali Patriotov. Prvý mečbal odvrátili, ale samozrejme, ešte nemajú nič vyhraté. Doma to musia potvrdiť, inak platí to, čo mohlo nastať v sobotu - koniec sna o obhajobe. „Verím, že si túto formu udržíme aj na stredu. Rozhodnú však detaily. Dúfam, že v sobotu budeme v Leviciach hrať opäť,“ vyhlásil Baťka.

Levičania po takmer dvoch mesiacoch prehrali doma, naposledy neuspeli v semifinále Slovenského pohára proti Svitu. Ak rátame len ligu, tak je to len druhý neúspech v aktuálnom ročníku. Výhoda v semifinálovej sérii je stále v ich moci, ale zároveň si uvedomujú, že prípadné vyrovnanie na 2:2 by mohlo posunúť psychologickú výhodu na stranu súpera. „Musíme sa sústrediť na ďalší zápas, bude to náročné, ale musíme sa dobre pripraviť a ísť za víťazstvom. Potrebujeme sa zomknúť a hrať jeden za druhého,“ dodal na záver Bachan.

Highlighty zo zápasu Patrioti - Rytieri:

Foto: Lukáš Droppan