• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Druhá semifinálová konfrontácia Levíc so Svitom priniesla v podaní oboch tímov opäť atraktívny basketbal, plný pekných momentov. Hostia spod Tatier predviedli oveľa lepší výkon a hlavne oveľa väčší odpor, ale na úspech to nestačilo. „Žlto-zeleným“ totiž výrazne prospel nástup do druhého polčasu, od ktorého sa odrazili k zisku druhého bodu v sérii.

Play off prináša skvelú atmosféru, čo sa potvrdilo aj v Leviciach, druhý diel série so Svitom prilákal do ich haly najvyššiu návštevu v sezóne – 1600 divákov. A tí sa rozhodne nenudili, pretože od prvej minúty sa hral ofenzívny basketbal. Prvý polčas patril viac víťazovi Slovenského pohára, keď po väčšinu času viedol. Všetko sa ale zmenilo po prestávke.

„Myslím si, že tento bodový úsek bol rozhodujúci. Na začiatku tretej štvrtiny sme viedli o 6 a potom sme asi 5 minút nedokázali skórovať. Levice dali trojky za sebou, čo nám uškodilo. Tavon King ako chytil rýchlo 3 fauly, tak sa nevedel dostať do svojho rytmu. To sa môže občas stať, ale v tomto prípadne nám to nepomohlo,“ načal pozápasové hodnotenie pivot Iskry Hayden Koval.

Čo sa udialo? Hneď v úvode po nešportovom faule Davida Abrháma premenil Xavier Smith oba trestné hody a Svit viedol o 6 bodov. Vtedy to zobral rovnako ako v prvom zápase do rúk Draško Kneževič, troma trojkami za sebou dostal Patriotov na koňa a v priebehu približne 5 minút zaznamenali domáci 18-bodovú šnúru, ktorou v podstate výraznejšie nalomili nádeje súpera na vyrovnanie série.

DSC 4225

„Je to play off, musíme hrať ako tím a hrať proti Svitu najlepšie, ako vieme. Snažili sme sa využiť našu výhodu v útoku, energiu a zastaviť ich v obrane. To sa nám podarilo, je pred nami ešte jeden zápas. Urobili sme síce v úvode niekoľko strát, z ktorých Svit dal ľahké body. To musíme limitovať, hlavne proti takémuto družstvu. Tiež im išla streľba za tri body, ale cez polčas sme sa zomkli a rýchlo sme to otočili na našu stranu. Z dobrej obrany sa nám ľahšie hralo v útoku. Prekvapilo ma to, Draško premenil ťažké strely, aj keď ho dobre bránili. V útoku bol rozdielovým hráčom, Svit sme spomalili a napokon nás to doviedlo k úspechu,“ poskytol svoj pohľad na zápas Tre'Darius McCallum.

Sviťania to aj napriek dvojcifernému manku nezabalili, ešte v štvrtej štvrtine sa dokázali neraz dostať na jednociferný rozdiel, ale k väčšej dramatizácii im chýbal podľa Kovala aj kúsok šťastia: „Som toho názoru, že nám to proste nepadalo vtedy, keď sme to potrebovali. Vytvorili sme si pozície, ktoré sme chceli, len to nevyšlo podľa predstáv. V obrane treba niečo zastaviť, keď sa na to človek takto pozrie.“

DSC 4418

Domáci už boli v potrebnom laufe a sebavedomí, s diváckou podporou vyhrali 87:75 a opäť sú o čosi bližšie k návratu do finále. „Atmosféra bola skvelá, v play off je to úplne odlišná energia od publika. Vyhrávame pre fanúšikov, pretože si to zaslúžia,“ vyhlásil McCallum.

V sobotu séria pokračuje, z pohľadu Svitu je jasné, čo je v hre – vynútiť si ešte jednu cestu do Levíc a nedovoliť doma ďalšiu prehru. „Čo môžem za nás povedať je, že sa nevzdáme. Boli sme už v takejto situácii v sérii s Prievidzou. Vždy rozmýšľame len nad najbližším zápasom. Zapracujeme na tréningu na niektorých veciach a vieme, že v sobotu dáme do toho všetko. Budeme hrať dobre v obrane a v útoku urobíme, čo je potrebné. Na konci uvidíme, aký z toho bude výsledok,“ zamyslel sa Koval.

DSC 4477

Patrioti sú blízko k tomu, aby si tretiu sezónu po sebe zahrali o majstrovský titul. Posledný krok býva najťažší, čo si uvedomuje aj McCallum: „Svit bude bojovať o to, aby získali minimálne jeden bod v tejto sérii. Nebude to jednoduché, to ani nikdy nebolo, ale musíme ísť do toho s energiou a hrať tak, ako doteraz.“

Foto: Lukáš Droppan