• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Do dvoch dní bolo rozložené 28. kolo Eurovia SBL, v ktorom nebola núdza okrem kvalitných zápasov, aj o kvalitné individuálne výkony. Kto sa tentoraz prepracoval do nášho výberu?

Osobnosť kola

Hlavné postavy tohto kola možno nájsť aj v jeho šlágri. Repríza minuloročného finále priniesla atraktívny basketbal, v ktorom nebola núdza o kvalitné výkony. Z tímu úradujúceho majstra sme si vybrali až dve dôležité persóny, ktoré mali podiel na zisku cenných dvoch bodov. Začneme P.J.-om Alawoyom, ktorý sa nakoniec stal aj našou osobnosťou kola. Motor komárňanskej obrany a v útoku takmer nezastaviteľná zbraň privádzajúca obecenstvo do šialenstva, v druhom polčase dokonca predvádzal miestami takmer až exhibičnú šou. Alawoya zakončil dôležitý duel s 26 bodmi, 7 doskokmi, 3 ziskmi a 6 získanými faulami na svojom konte. Vo víťaznom tíme ešte ostaneme, keďže definitívne späť je T.J. Bannister. S jeho príchodom prichádzajú výhry a lodiarov môžeme smelo zarátať do boja o titul. Minuloročný najužitočnejší hráč ligy dal 16 bodov, doskočil šesť lôpt, spoluhráčom rozdal až 13 nahrávok, získal 2 lopty a v prospech tímu získal 11 faulov. Tretím do partie je Isiah Umipig, ktorému prostredie pod Tatrami očividne prospieva. Bohužiaľ ani jeho 23 bodov, 2 doskoky, 2 asistencie a 8 získaných faulov nepomohli k víťazstvu Iskry.

 

Slovenský hráč kola

Rekordný tohtosezónny výkon predviedol pod Tatrami Radoslav Rančík. Pivot Interu vytvoril nové maximum v hernej efektivite - 45. Žlto-čierni vybavili dôležité dva body proti Svitu 34 bodmi, 15 doskokmi, 3 asistenciami, 3 ziskmi, 2 blokmi a 9 získanými faulami mladšieho z dua Rančíkovcov. Pod Zoborom dali o sebe vedieť na oboch stranách Slováci, začneme v domácom tíme, kde svoj najlepší výkon v doterajšom priebehu ročníka podal Juraj Šimončík. Domáci odchovanec sa prezentoval nebojácnym výkonom, ktorý mu priniesol "double-double" za 19 bodov a 10 doskokov, ku ktorým ešte doplnil 3 asistencie, 3 zisky a až 4 bloky. Lenže na strane hostí bol Milan Žiak, autor 25 bodov, 3 doskokov a 2 asistencií, ktoré v konečnom meraní znamenali výhru pre Patriotov.

 

Šiesty hráč kola

V tíme Patriotov ešte ostaneme, pretože v tejto kategórii jasne exceloval George Valentine. Americký pivot naskakoval proti Nitre z lavičky, za 30 minút si zapísal do zbierky ďalšie "double-double", v tomto prípade to bolo 15 bodov, 12 doskočených lôpt a k tomu všetkému aj 2 asistencie, 2 zisky a 3 "čapice". Ťažkú úlohu mal na komárňanskej pôde Milan Stanojevič, ktorý sa musel popasovať s tým, že takmer tri štvrtiny nahrádzal vylúčeného Jaytornaha Wisseha. Prievidzský rozohrávač zvládol svoju úlohu z polovice, jeho 16 bodov, 2 doskoky, 3 asistencie a 2 zisky totiž nestačilo na obrat proti majstrovi. Košičania nemali proti Spišiakom žiadne väčšie problémy, preto dostali vyvážený priestor takmer všetci. Z lavičkových hráčov vynikol najviac Luis Jacobo, ktorý zaznamenal 19 bodov a 3 doskoky za niečo vyše 19 minút strávených na palubovke.

 

Strelec kola

Mušku mal najlepšiu podobne ako vo viacerých kolách Radoslav Rančík, tentoraz z toho bolo 34 bodov na jeho konte. Ďaleko za ním bol s 26 bodmi komárňanský Alawoya a o bod menej si zapísal rozohrávač Levíc Milan Žiak.

 

Najlepšia päťka kola

Miesto v povestnej základnej zostave patrí dvojici Alawoya a Bannister z Komárna, za Inter sa prebojoval do výberu Radoslav Rančík, z Levíc Milan Žiak a košický Luis Jacobo.

FOTO: KAROL SCHOLTZ