• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po prvom polčase duelu Alpsko-jadranského pohára medzi Levickými Patriotmi a slovinským Tajfunom Šentjurom by asi len málokto predpokladal dramatickú koncovku, ale nakoniec sa o víťazovi rozhodovalo doslova v záverečných sekundách.

Zverenci trénera Tea Hojča mali výborný vstup do prvého polčasu, svojho súpera zamkli v obrane a v útočnej činnosti mali vysokú úspešnosť premieňania. „Pre nás je to stále príprava, síce to bol oficiálny zápas, ale pre nás je to hlavne príprava. Potrebovali sme otestovať takmer všetkých hráčov, vidieť ich na palubovke. Bol to náš cieľ. Páčilo sa mi, že som cítil energiu, ktorú od tímu očakávam. To určite vnímam pozitívne,“ vyjadril sa levický tréner.

Ani polčasová prestávka nepredznamenala, že by sa malo niečo na vývoji stretnutia zmeniť. Patrioti si držali dvojciferné vedenie a vo väčšine herných ukazovateľov mali jasne navrch. „Štatistiky sú ako keby začiatkom. Vidíte mnohé, ale nevidíte tie najdôležitejšie veci,“ uviedol svoj pohľad na vec Hojč. Pred záverečnou štvrtinou viedli Levičania rozdielom 15 bodov – 65:50. „Myslím si, že rozhodla naša intenzita, ale hlavne v prvom polčase naša obrana. Pripravili sme sa dobre na víťazstvo, čo sa nakoniec ukázalo na palubovke,“ povedal autor 17 bodov Josh Nofflet.

Tajfun sa napokon nadýchol k obratu, v ktorom nebol ďaleko od úspešného konca. Postupne sťahoval z vysokého manka až sa dostal na rozdiel jediného koša. „Museli sme sa vrátiť k tímovej hre, zapracovať na drobnostiach, krok po kroku. Urobili sme všetko preto, aby sme boli úspešní. Bolo to o šťastí, ale aj o skúsenostiach. Nikdy nie je na škodu mať trochu šťastia (úsmev),“ dodal Nofflet. Levice udržali tesné vedenie a po výsledku 79:77 sa naladili na správnu notu pred úvodným kolom nového ročníka Eurovia SBL, doma privítajú hráčov BK Iskra Svit. „Pre chlapcov to bude asi dobrá motivácia. Možno sa budú teraz cítiť trocha sebavedomejšie, vidia, že nás systém funguje. Pôjdeme však od zápasu k zápasu a uvidíme, ako sa nám bude dariť,“ myslí si Hojč.

Pre slovinského trénera malo víťazstvo špeciálnu príchuť, čo priznal aj po zápase: „Vždy, keď hrám proti tímu z mojej domoviny, tak to má pre mňa o čosi špeciálnejší význam. Chcem emócie nechať bokom, ale stále je to špeciálne. Tento tím poznám veľmi dobre, v minulej sezóne hrali Adratickú ligu a Pohár FIBA Európa, dvoma roky dozadu boli majstrami. Myslím si, že to je dobré víťazstvo pre Levice.“

Foto: Lukáš Droppan