• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Hornonitrianske derby s poradovým číslom 115 sa prvýkrát predstavilo na zrekonštruovanej handlovskej palubovke. „Baníkom“ však víťaznú radosť neprinieslo, po výsledku 70:75 si piate víťazstvo za sebou pripísali hráči úradujúceho majstra.

Dva body sa však nerodili ľahko, Handlová nastúpila na palubovku sebavedomo. Od úvodu diktovala tempo duelu, využívala dostatok voľného priestoru v útoku a v obrane dostatočne agresívne bránila, preto už po siedmich minútach viedla 19:9. „Veľmi dobre sme začali z našej strany. Hrali sme s energiou. Je pravda, že Prievidza nepremieňala otvorené strely za tri body. V prvej štvrtine sme boli určite lepší, potom by som povedal, že nám trochu došli sily,“ uviedol po zápase hráč Handlovej Luboš Stria.

Úplne opačný priebeh mala zase druhá 10-minútovka, Prievidžania v jej úvode dali 13 bodov za sebou a Handlovú nepustili viac ako štyri minúty k žiadnemu košu. „Zle sme vkročili do zápasu, hlavne v obrane, kde dostali až priveľa voľného priestoru. V útoku sme zase nedávali strely. Na základe tohto sme trápili. Bolo to pre nás ťažké stretnutie, hrá sa tu ťažko. Handlová je veľmi dobrým tímom. Možno nie sú teraz v optimálnom rozložení, ale v takomto derby ako je Handlová – Prievidza sú vždy náročným súperom,“ myslí si Igor Marič. Koncovku však opäť lepšie zvládli zverenci trénera Marka Cvetkoviča, po 20 minútach viedli 38:33.

Po prestávke sa sily vyrovnali, ani jednému z tímu sa nepodarilo výraznejšie odtrhnúť od svojho súpera. „Zápas sa lámal koncom tretej a začiatkom štvrtej štvrtiny, kde sme tentoraz my nedali niektoré strely. Prievidza hrala v tých momentoch lepšie a asi zaslúžene aj vyhrala,“ povedal Stria. Ako rozhodujúci sa ukázal úvod záverečnej periódy, Marič získal niekoľko dôležitých lôpt a v priebehu pár momentov odskočila Prievidza do dvojciferného náskoku. „Do druhého polčasu sme vstúpili lepšie, v obrane sme zabrali, boli sme agresívni. Rovnako aj v útoku sa nám viac darilo. Na prelome tretej a štvrtej štvrtiny sme hrali lepšie, podarilo sa nám súpera niekoľkokrát zastaviť, z čoho vyplynuli ľahké body. Musíme však na palubovkách hostí hrať lepšie. Doma nám to ide lepšie ako vonku. Potrebujeme ale vyhrávať aj vonku,“ dodal krídelník Prievidze.

V závere pripravil majster svojim fanúšikom miernu drámu, keď dovolil Handlovej znížiť na rozdiel troch bodov, ale strata a nepremenený pokus Nenada Miloševiča napokon znamenali výhru pre odvekého rivala. Čo podľa Striu aktuálne tímu chýba? „Hlavne nám chýba určitá stabilita. Sú tu noví hráči, hrozne ťažko sa nám zohráva. Nie je moc času na trénovanie. Prievidza je kompaktný tím, ktorý má veľkú silu. Určite máme na čom pracovať a zlepšovať. Tím sa netvorí v priebehu 14 dní alebo mesiaca, je to dlhodobá vec. Myslím si, že presne toto nám chýba,“ odpovedá český basketbalista.

Handlovčania musia rýchlo zabudnúť na sobotňajší duel, už v pondelok ich čaká dohrávka 17. kola proti Spišiakom, ktorí sa hotujú konečne zastaviť nekonečné čakanie na víťazstvo. „Musíme hlavne zregenerovať, zabudnúť na tento duel a dať do toho maximum. Myslím si, že by malo ísť o povinné víťazstvo doma,“ uviedol prípadnú cestu k úspechu Stria.

Foto: Samuel Alexander Petráš