• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

„Niečo také sa nesmie opakovať,“ vraveli unisono hráči Klubu Býkov Košice pred druhým tohtosezónnym súbojom proti nováčikovi zo Žiliny narážajúc na tesnú prehru 89:90 z druhého kola sezóny.

„Býci“ tak v nedeľu podvečer vybehli na palubovku Angels arény s túžbou vrátiť súperovi požičané aj s úrokmi. A presne to sa im aj podarilo. Tím spod Dubňa ťahal v zápase od úvodu za kratší koniec povrazu a domov cestoval s prehrou o tridsať bodov.

„Presvedčivé víťazstvo a pre nás je to veľmi dôležitý triumf pre sebavedomie. Žilina hrá nepríjemný basketbal a je to ťažko skautovateľný súper. Majú totiž kvalitných strelcov, ktorí pália bez tlaku. Som preto rád, že sme to vyhrali takto hladko. Boli tam veľmi dobré veci, boli tam horšie chvíľky. To však k takýmto zápasom patrí,“ skonštatoval po víťazstve 112:82 tréner KB Košice Miljan Čurovič.

Aj autor šestnástich bodov Peter Sedmák hodnotil zápas proti nováčikovi so spokojnosťou v hlase.

„Mali sme to pod kontrolou od začiatku zápasu. Nebol to zápas obrán, ale pre divákov to bol pekný basketbal. Potom nám trošku padla koncentrácia a povolili sme im ku koncu pár voľných striel. Je to však pekné víťazstvo,“ uviedol pivot „Býkov“.

O prekonanie magickej stobodovej hranice sa tentoraz postaral Vladimir Djordjevič. Bezprostredne po presnej strele sa chytil za hlavu. „Zabudol, že teraz bude musieť vypekať koláče. Alebo jeho pani manželka. Uvidíme, čo nám prinesie do šatne,“ pousmial sa Čurovič.

Zatiaľ čo na strane Košíc zabodovalo až deväť hráčov, za Žilinu pripisovali body iba piati hráči, z toho jeden mal na svojom konte iba dva body.

„Rožánek, Wright a Holcomb tie svoje body dali, ale s tým sme počítali a naša taktika bola úspešná. Prišli sem v oklieštenej zostave a s našou širšou rotáciou sme to zvládli bez vážnych problémov,“ podotkol Sedmák.

Veľký talent a presnú ruku potvrdil hosťujúci Róbert Rožánek. Mladý, iba 21-ročný rozohrávač Žiliny, nastrieľal 25 bodov, vrátane šiestich úspešných trojbodových pokusov.

„Nebolo to z našej strany ideálne, veď sme dostali 112 bodov. Chýbalo nám pár zranených hráčov, ale na to sa nedá vyhovárať. Košice majú jednoducho veľmi silný káder a v tomto zápase boli jasne lepší. Nemôžem povedať nič iné,“ zhodnotil vysokú prehru Rožánek. Možnosti nováčika podľa neho limituje užší káder. „Práve na tomto zvyčajne horíme. V úzkej rotácii tam beháme štyridsať minút a potom nám chýbajú sily v závere. Musíme popracovať na tom, aby sme to zvládli kondične až do konca.“

Samotný Rožánek strávil na ihrisku 37 minút a 55 sekúnd. Mladý hráč plný energie sa však na takúto vyťaženosť nesťažuje. Aj vďaka nej má totiž príležitosť na vysoké bodové nástrely. „Ja som za to veľmi vďačný a dúfam, že budem v takýchto výkonoch pokračovať aj ďalej.“

Po odohraní deviatich zápasov má 21-ročný hráč na svojom konte priemer vyše 22 bodov na zápas. Niet divu, že o jeho služby sa začína zaujímať aj konkurencia. „Nejakí záujemcovia sa už ozvali, ale mojim cieľom pre túto sezónu je vybudovať si nejaké meno a tento ročník preto plánujem odohrať v Žiline.“

Z mladého Slováka sálala napriek prehre pohoda a tá sa pomaličky lepí aj na tím Býkov. Po víťazstve v Handlovej uspeli vysokým rozdielom aj proti Žiline a toto by mohol byť zárodok série.

„Pohoda prichádza pomalými krokmi, ale prichádza. Cítiť to na tréningu a cítiť to už aj v zápasoch. Dúfam, že sa to naplno prejaví v ďalšom priebehu ligy,“ zaželal si tréner Miljan Čurovič, ktorého podporil Peter Sedmák. „Verím, že toto je začiatok pekného obdobia. Zmenili sme nejaké veci a začíname hrať lepšie.“

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk