• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Bitka o piate miesto po základnej časti Eurovia SBL zostáva po 32. kola otvorená, basketbalisti MBK Rieker Com-Therm Komárno totiž získali v tejto sezóne prvé víťazstvo nad Iskrou Svit. Pred svojimi priaznivcami dokumentovali svoju formu vysokým víťazstvom 97:69.

V prvom polčase to však nebol oku lahodiaci basketbal, zo začiatku sa začalo dosť ofenzívne, z čoho pramenili slabšie obrany a väčší počet chýb. Svit mal istejšiu streleckú ruku, využíval voľnejší priestor pod košom a Komárno tak muselo doťahovať. „Obuvníci“ horeli v úvode na doskoku, pre zranenie absentoval Lukáš Hoferica a niekoľko dní už nie je súčasťou tímu Miše Diminič.

„Určite sme na to cielili, keďže už nemajú Diminiča a do zápasu nemohol nastúpiť ani Hoferica. Oni však boli na to pripravení, hneď ako sme dostali loptu pod koš, tak tam už boli dvaja hráči a rotovali na perimetri. Zo začiatku sme mali s tým problém, potom sme si na polčase povedali, ako to budeme riešiť, ale nejako sme sa k tomu nedostali, keďže nám vylúčili kľúčového rozohrávača a potom sme v podstate začali hrať streetball,“ začal s hodnotením zápasu hráč Iskry Svit Pavol Lošonský.

Druhá 10-minútovka už bola v podaní Komárna lepšia, šnúrou šiestich bodov za sebou sa dostali do vedenia, ktoré až do polčasovej prestávky nepustili z rúk. Tentoraz to bol Svit, kto sa musel doťahovať. Z nástupu súpera sa dokázal otriasť, preto odchádzal do šatní len s trojbodovým mankom – 34:37. „Tak sa vyvinula situácia, dvaja podkošoví hráči chýbali, preto sme my museli zaskočiť. Ja som dostal viac priestoru a vyhrali sme, to je hlavné. Myslím si, že to všetko vychádzalo z obrany. Svit je útočný tím, dáva 90 – 100 bodov a za polčas nám dal len 34 bodov. Hrali sme solídnu obranu, na nej musíme stavať,“ povedal pivot Komárna Jozef Vojtek.

Lenže vstup do druhého polčasu nemali hostia ideálny, nešportovú chybu v úvode Komárno potrestalo a už po troch minútach viedlo prvýkrát v zápase dvojciferným rozdielom – 49:39. Potom prišiel kľúčový okamih duelu. Po bloku Waltona na Tomiča sa strhla medzi oboma tímami mela, z ktorej rezultovali diskvalifikačné chyby pre domáceho Djordjeviča a hosťujúceho Waltona. Do šatní sa po pár momentoch napokon porúčal aj tréner Svitu Michal Madzin.

„Ja si myslím, že v prvom polčase sme urobili veľké množstvo chýb, mali sme veľké množstvo strát. Tým, že aj Komárno malo také hlúpe straty, tak sme sa s nimi držali v hre. Veril som, aj som cítil, že sme lepším tímom, ale v tretej štvrtine sme vybuchli. Zomlelo sa to, čo sa zomlelo. Vylúčili nášho kľúčového rozohrávača a trénera, odvtedy sa to nabaľovalo, išli sme v podstate ako snehová guľa z kopca,“ zamyslel sa Lošonský.

„Medvede“ sa z tohto momentu nedokázali otriasť, čo bola len voda na mlyn pre komárňanských hráčov. Rýchlo sa dostali do výrazného trháku, ktorý v závere už len navyšovali. Svojich fanúšikov navyše tešili viacerými exhibičnými kúskami, priestor tak mohli dostať aj menej vyťažení jednotlivci.

„Veľmi dôležitý triumf z toho pohľadu, že sme so Svitom prehrali všetky tri doterajšie zápasy. Vyhrali sme na Interi, konečne sme to potvrdili aj doma, čo je úplne super. Myslím si, že nás to navnadí pred play off, pretože toto my potrebujeme, aby sme naskočili na víťaznú vlnu. Takouto bojovnosťou a obranou môžeme hrať. My chceme na našej forme stavať a do play off ju vystupňovať. Či dostaneme Levice, Svit, Prievidzu, to je jedno. Keď budeme stavať na našej forme, tak sa neobávam,“ dodal na záver Vojtek.

Čo ukázal zápas: Konečný rezultát sa podpísal na tom, že Komárno malo oveľa lepšiu úspešnosť streľby za dva a tri body. Hralo tímovejšie, na svojom konte malo oproti súperovi viac ako dvojnásobný počet asistencií a takmer vo všetkých ukazovateľoch bolo lepšie ako Svit.

Hráči zápasu: Opäť raz predviedol svoje rozohrávačske kvality Boban Tomič, proti Svitu si pripísal na svoje konto 21 bodov, 3 doskoky, 9 asistencií a 2 zisky. U hostí najviac bojoval Pavol Lošonský, autor 24 bodov, 7 doskokov, 2 asistencií, 2 ziskov a až 8 získaných faulov v prospech tímu.

Čo ďalej: Oba tímy čaká účasť na Slovenskom pohári, Komárno zakončí úvodný deň turnaja krajským derby s Levicami. Svit otvorí štvrťfinále súbojom s Prievidzou.

Highlighty zo zápasu Komárno – Svit:

Foto: Karol Scholtz