• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ani predposledné kolo základnej časti Eurovia SBL nezodpovedalo otázku, ako sa tímy na druhom až štvrtom mieste zoradia. Basketbalisti Prievidze totiž zvládli kľúčovú bitku proti Levickým Patriotom, v domácom prostredí nad nimi triumfovali po výsledku 85:75.

Prievidza aj Levice nastúpili s veľkou energiou, rýchly a dravý basketbal sa musel páčiť aj nezaujatému basketbalovému divákovi. Úvodná štvrtina bola dlho vyrovnaná, tímy sa striedali v tesnom vedení. Za stavu 10:13 prišla 10-bodová šnúra domácich, ktorá výraznou mierou ovplyvnila ďalší priebeh duelu. „Myslím si, že sme neodohrali zlý zápas, ale Prievidza trestala naše chyby. To bolo hlavným kľúčom. Zaspali sme v tretej štvrtine, tam sa stretnutie zlomilo. Prehrávali sme už totiž o cca. 20 bodov, potom to je už ťažké doťahovať sa. Niekedy zlyhala komunikácia, keď dvaja hráči zostali na jednom a ďalší hráč bol potom voľný,“ uviedol pri hodnotení zápasu krídelník Levíc Martin Bachan.

Leviciam sa podarilo v druhej 10-minútovke ešte vyrovnať na 28:28, ale vysoký presing zverencov trénera Ryana Pannoneho v spojení s úspešnou streľbou opäť znamenal zisk vedenia. Do šatní sa išlo napokon za stavu 41:33, ale domáci tím už nemohol počítať so službami Jarqueza Smitha. K nemu sa postupne na krátke momenty pridali aj Martin Bílik a Jaytornah Wisseh, obaja sa však dokázali do zápasu ešte vrátiť. „V zápase bolo veľa zranení, ale ostatní ich zastúpili. Michael (poz. Fusek) je zberač doskokov, keďže sme prišli o Jarqueza, čo bola veľká strata. V tejto časti sezóny každého trápia nejaké drobné zranenia. Všetci sme však na jednej lodi, bojujeme jeden za druhého,“ povedal hráč Prievidze Grant Sitton.

Ako zlomová sa ukázala tretia štvrtina, Prievidza do tejto časti vybehla s veľkou energiou. Najskôr zaznamenala deväť bodov za sebou, aby potom v 25. minúte viedla nad svojim súperom už 59:38. Patrioti sa v tejto fáze nadýchli len k malému tlaku, taktovku nad duelom mali jasne v rukách domáci basketbalisti. „Chceme sa ukázať obranou, v predchádzajúcich stretnutiach nebola zlá, ale ani ideálna. Vieme, že ju vieme hrať lepšie, čo sme napokon v tomto stretnutí ukázali. Bolo by dobré, keby si držíme vedenie, ale preto sa ho snažíte vybudovať čo najskôr, ako sa dá,“ vyhlásil Sitton.

Až v záverečnej perióde zapli hostia na vyššie obrátky, manko sa však na prvý pohľad zdalo nedostihnuteľné. Lenže vysoká úspešnosť streľby predznamenala dramatickú koncovku. „Určite poteší, že sme sa nevzdali a bojovali sme do poslednej minúty. Žiaľ, nepodarilo sa nám úplne dotiahnuť,“ zamyslel sa Bachan.

Spolu s jeho spoluhráčmi sa podarilo Leviciam stiahnuť 73 sekúnd pred koncom zápasu na rozdiel šiestich bodov (73:79), ale Prievidza sa mohla spoľahnúť na produkciu Sittona. Ten sa prezentoval 24 bodmi, z toho deväť zaznamenal práve v poslednej štvrtine. „Vždy sa cítim sebavedomo (úsmev), ale cítil som sa v zápase dobre. Moji spoluhráči odviedli výbornú robotu pri posúvaní lopty, nachádzali ma vo voľných pozíciách. Ak si dobre posúvame loptu a hráme rýchlo, tak je nás potom ťažké zastaviť,“ dodal na záver hráč Prievidze.

Čo ukázal zápas: Prievidza sa celkovo prezentovala lepšou úspešnosťou streľbou a hrala kolektívnejšie. Levice viac ťažili z bodov po druhých šanciach a stratách, veľký bodový príspevok mala aj ich lavička.

Hráči zápasu: V závere si kradol zápas pre seba veľkými strelami. Ústrednou postavou na strane domácich bol Grant Sitton, autor 24 bodov, 4 doskokov a 2 asistencií. Za Levice by sme vybrali Martina Bachana. Slovenský reprezentant prišiel na palubovku síce až v druhom polčase, za 15 minút však stihol zaznamenať 11 bodov a 2 doskoky, ktorými zdramatizoval koncovku duelu.

Čo ďalej: Prievidza má pred posledným kolom ešte šancu na druhé miesto, bezpodmienečne však musí zvíťaziť doma nad Karlovkou a zároveň čakať na zaváhanie Levíc aj Košíc. Patrioti majú všetko vo svojich rukách, doma ich čaká víťaz základnej časti Inter Bratislava. Ak zvíťazia, tak pôjdu do play off z druhého miesta a vo štvrťfinále narazia na Karlovku.

Highlighty zo zápasu Prievidza – Levice:

Foto: Vladimír Králik, Lukáš Droppan