• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ťahákom úvodného kola bol súboj ambicióznej Handlovej s úradujúcim majstrom z Levíc. Oba tímy sa postarali o to, že diváci mohli vidieť kvalitný, atraktívny a dramatický duel. „Baníku“ patril prvý polčas, Patriotom však druhý. To sa napokon podpísalo na tom, že po výsledku 77:72 získali prvé víťazstvo v novom ročníku zverenci trénera Tea Hojča.

Po prvých 20 minútach však nič nenasvedčovalo tomu, že by na hornej Nitre mohli uspieť hostia. Handlová totiž vletela do zápasu suverénnym spôsobom, hrala s veľkou energiou, premieňala otvorené pozície a v útoku ťažila z dobrej produkcie dvojice Michal Čekovský a Nikolas Skouen. V siedmej minúte viedla už 22:6. „Myslím si, že na úvod nového ročníka to bol dobrý zápas. Diváci nám dodali veľkú energiu, my sme sa za to odvďačili zaujímavým duelom. Bolo to o spolupráci s ostatnými, pomáhali sme si. Potom však Levice začali využívať protiútoky, my sme minuli niekoľko striel po sebe. Súper bol agresívnejší, za to ich treba tiež oceniť,“ otvoril hodnotenie duelu domáci rozohrávač Montell Goodwin.

Levice dlho hľadali účinný recept na hru súpera, nedarilo sa im pod košom a tiež spoza trojkového oblúku. Súper ich dovoľoval len ťažké strely, ktoré väčšinou úspešné neboli. „Vedeli sme, že to bude ťažký a fyzický zápas. Začala nová sezóna, chceli dať hneď na úvod o sebe vedieť. Chceli ukázať svoje kvality, čo sa im aj podarilo. My sme vedeli, že musíme hrať silovo, koncentrovane a behať po ihrisku. Keď budeme takto hrávať, tak budeme vyhrávať zápasy. V úvode sme však nehrali dostatočne tvrdo, vôbec sme sa nesústredili a nebehali sme po ihrisku. Súper nás pretlačil, bol rýchlejší, robil všetko lepšie, ako my. Museli sme sa dať dokopy, potom v druhom polčase to bolo oveľa lepšie,“ povedal levický pivot Nikola Gačeša.

Zmena prišla s príchodom reprezentačného rozohrávača Šimona Krajčoviča na palubovku. Razom jeho spoluhráči ožili a pustili sa do sťahovania manka. Po prvej štvrtine bolo ešte dvojciferné, ale hneď v úvode druhej časti prehrávali už len o štyri body (20:24). „Presne, to od neho potrebujeme. Je to hráč s veľkou energiou, každú minútu v zápase ide naplno. To aj urobil, preto sa nám podarilo otočiť zápas,“ pochválil srbský basketbalista svojho spoluhráča. Momentum sa na malý moment dostalo na levickú stranu, Handlová sa však po krátkej chvíli vrátila ku svojej hre. Ako sa neskôr ukázalo, kľúčový okamih prišiel v samotnom závere prvého polčasu. Až deviaty trojbodový pokus Levíc bol úspešný, Gačeša v samotnom závere upravoval na 35:42 z pohľadu Levíc: „Vždy je dobré, keď dávate svoje pokusy. V prvom polčase sme sa trápili. Vedeli sme, že ak si chceme držať šancu a byť na dostrel, tak musíme začať premieňať trojky. Máme na to strelcov, treba si len veriť.“

 

Po prestávke totiž prišli zverenci trénera Tea Hojča s oveľa väčším nasadením, energiou a tiež sebavedomím. Desiatimi bodmi výrazne pomohol Boban Tomič, do tej doby takmer neviditeľný hráč. Patrioti sa razom dostali na koňa, trestali nedisciplinovanosť súpera. Handlovčania začali zaostávať, nepomohli im ani lavičkoví hráči a vidina výhry sa im začala vzďaľovať. „Myslím si, že sú oveľa skúsenejšie družstvo. Sú už na seba zvyknutí. My máme takmer všetko nové, musíme sa ešte veľa učiť. Musíme byť oveľa efektívnejší na palubovke, jasne viesť hru a premieňať ponúknuté možnosti,“ vyhlásil Goodwin.

V záverečnej časti už mali hostia pevnú pôdu pod nohami, keď bolo totiž potrebné, tak dávali body. Aj keď sa „Baník“ ešte snažil o zvrat v samotnom závere, tak Levice si už nenechali ujsť z rúk cenné víťazstvo. „Zmenili sme našu energiu a sústredenosť. Začali sme vykonávať tie veci, ktoré od nás tréner vyžadoval a robili sme to s oveľa väčšou energiou, ako v prvom polčase. Je to dobré víťazstvo u súpera. Dodá vám oveľa viac sebavedomia. A to, že sme ukázali charakter a vďaka kolektívnemu výkonu sme sa dostali späť do zápasu, to je veľmi dobrá vec pre náš tím,“ zakončil hodnotenie zápasu Gačeša.

Čo rozhodlo: Koncentrácia a skúsenosti. Levice sa nezložili po úvodnom tlaku, do zápasu sa síce dostali neskôr, ale za to s víťaznou koncovkou. Hlavne v druhom polčase ukázali, že ich hráči majú nahraných mnoho minút z ťažkých duelov. Zo štatistického pohľadu bola Handlová síce lepšia v takmer všetkých ukazovateľoch, ale ich lavička nebola moc prospešná. Jasne to dokazuje štatistika plus-mínus – Darley (- 20), Harris (- 21), Novysedlák (-24) a Petráš (- 25). U súpera to bolo presne opačne – Alexander (+ 20), Davis (+ 3) a Krajčovič (+ 14)

Kto zaujal: Výborný debut v najvyššej súťaži má za sebou Michal Čekovský. Reprezentačný pivot sa prezentoval 13 bodmi (60% úspešnosť z poľa), rovnakým počtom doskokom, dvoma asistenciami, piatimi ziskmi a troma blokmi, z čoho vyšlo číslo 28 v kolónke užitočnosti. Aj u hostí bol ťahúňom center, Nikola Gačeša dal 20 bodov (70% úspešnosť z poľa), doskočil päť lôpt a rozdal dve asistencie.

Highlighty zo zápasu Handlová – Levice:

Foto: Lukáš Droppan