• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Súboj o druhú pozíciu sa stal ľahkou korisťou Levických Patriotov, proti Svitu predviedli výborný defenzívny výkon, ktorý sa prejavil aj na konečnom skóre – 83:64. Zverenci trénera Tea Hojča si tak poistili druhé miesto v tabuľke a zároveň natiahli domácu neporaziteľnosť a tiež aj víťaznú sériu.

Pre „žlto-zelených“ to bolo veľmi podobné stretnutie ako v predchádzajúcom kole proti Komárnu. Opäť raz mali výborný vstup, ešte v prvej štvrtine si vypracovali dvojciferný náskok a v ďalšom priebehu si bez väčších starostí kontrolovali dianie na palubovke. „Zodpovedne sme sa na nich pripravovali, prebrali sme ich akcie, mali sme to zmáknuté. Chalani vedeli, ako majú v obrane reagovať. Myslím si, že od začiatku sa to potvrdilo. Dokázali sme ubrániť najlepších strelcov, to bolo hlavne podstatné spolu s dobrou obranou. Zlepšujeme sa, energia je dôležitá, ale mám pocit, že sa zlepšujeme v začiatkoch zápasoch. Viac si veríme, posúvame si loptu. Vieme, že jeden zápas dá viacej bodov jeden, potom zase druhý. Body sú rozdelené. V obrane ideme naplno, veríme čím ďalej viac nášmu obrannému systému. Od zápasu k zápasu je to lepšie, zohrávame sa,“ začal s hodnotením zápasu rozohrávač Levíc Milan Žiak.

Svit sa len ťažko presadzoval v útoku, často strieľal až na konci časového limitu. „Podtatranci“ mali viacero svetlých momentov, ale tie nemali dlhšie trvanie. Na začiatku druhého polčasu stiahli na rozdiel deviatich bodov, ale potom ich potopili individuálne chyby. K tomu sa pridala aj nízka úspešnosť streľby dvojice kľúčových hráčov – Sašu Avramoviča a Chrisa Washburna. Spolu mali 16 pokusov z poľa, ale len tri z nich si našli cestu do koša. „Mohli sme hrať lepšie, hlavne v defenzíve. Verím, že v ďalšom zápase proti Leviciam sa zlepšíme. Súper sa často dostával do rýchlych protiútokov, my sme nestíhali v obrane. Tam by som videl najväčší problém. Majú veľmi dobré domáce publikum, ktoré im dodáva energiu. My sme sa chceli skoncentrovať, ale to sa nám tak úplne nepodarilo,“ prezradil hosťujúci DeAndre Davis.

Patrioti pokryli aj priestor pod košom, kde je podtatranské družstvo už tradične silné. Z vymedzeného priestoru zaznamenali o 18 bodov viac ako Svit. „Dostávali sme veľa bodov z priestoru pod košom. Musíme sa vrátiť na tréningy a popracovať na tom,“ dodal hráč Iskry. Zlepšený zdravotný stav Levíc sa podpísal aj na lepších výkonoch v defenzíve, v posledných troch domácich dueloch neinkasovali viac ako 65 bodov. „My musíme vychádzať hlavne z dobrej obrany, v útoku potom hrať tímovo. To sa nám v posledných zápasoch darí, som veľmi rád aj za chalanov. Každý jeden z nich zabral v obrane, preto sme aj vyhrali,“ vyhlásil Žiak.

Stretnutie príjemne okorenil aj trojkový duel medzi reprezentačným rozohrávačom a krídelníkom Svitu Stanislavom Baldovským. Víťazne z neho vzišiel napokon domáci basketbalista, ktorý mal na svojom konte päť úspešných striel za tri body. „Baldy“ zaznamenal štyri trojky. „Cez zápas sme sa nehecovali, ale po stretnutí pozdravili, objavili, pogratulovali si. Ja som rád, že sa 'Baldy' presadzuje a padalo mu to. V Košiciach mal menšiu minutáž, vo Svite je jeden z lídrov. Som za neho rád, dúfam, že sa mu bude aj ďalej takto dariť,“ zakončil hodnotenie hráč Levíc.

Highlighty zo zápasu Levice – Svit:

Foto: Lukáš Droppan