• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Súboj o prvé miesto tabuľky medzi Levickými Patriotmi a Interom Bratislava bol šachovou partiou, ktorá sa aj očakávala. Neboli to žiadne strelecké hody, ale skutočná bitka o každú loptu a bod. Taktická pripravenosť bola lepšia na strane „žlto-čiernych“, po výsledku 72:66 pripravili úradujúcemu majstrovi prvú domácu prehru v aktuálnom ročníku.

Televízne kamery, zaplnená hala, to všetko dodalo na dôležitosti súboju dvoch ašpirantov na titul. Bratislavský celok rýchlo nechal zabudnúť na nezdar proti Komárnu, v Leviciach podal výkon hodný lídra tabuľky. Svojho tabuľkového suseda totiž nenechal ani jedinú sekundu vo vedení. „Pripravovali sme sa tak, ako sme sa na nich pripravoval v prvom stretnutí doma. Ten zápas sme vyhrali. Táto taktika vyšla, boli sme dobre pripravení. Som rád, že to vyšlo. Silnou stránkou bola obrana, Levičania dali doma za prvý polčas 29 bodov. Na konci s klaksónom dával Tomič trojku cezo mňa. Keď dobre bránime a doskakujeme, tak máme rýchle protiútoky a ľahšie strely. Ten náskok sa už potom len buduje,“ povedal k stretnutiu pivot Interu Michal Baťka.

Zverenci trénera Olivera Vidina mali vynikajúci úvod, po chvíli vyhrávali 8:0. K slovu sa dostali aj Patrioti, ale tempo duelu diktovali hostia. Postupom času ich náskok narastal, veľkou mierou sa o to pričinili výbornou obranou a streľbou za tri body. „Inter má hráčov, ktorí sú už dlho spolu a tiež trénera, ktorý sa ich snaží viesť takýmto štýlom odvtedy, odkedy som tu. Boli tvrdší ako my, chceli to viac ako my. To mrzí najviac. To, že majú väčšiu kvalitu ako my alebo nemajú, to neriešim. Neriešim ani taktické a technické veci. Hrali tvrdšie a tímovejšie, zaslúžene preto aj vyhrali,“ uviedol domáci kouč Teo Hojč.

„Žlto-zelených“ trápila mimoriadne neefektívna streľba za tri body (po dvoch štvrtinách bola ich úspešnosť nižšia ako 10%) a tiež slabšie odstavovanie pod košom. Aj preto po prvom polčase prehrávali o 13 bodov – 29:42. „Nechali sme, aby boli agresívnejší. Volili sme zlé strely, vyplývali z toho potom rýchle protiútoky. Mali sme zlú obranu v tranzícii, z toho mali voľné strely, ktoré premenili. To sa nám nemôže stávať, musíme byť viac koncentrovaní. Hlavne doma nemôžeme nechať súpera, aby hral tvrdšie ako my,“ vyjadril sa rozohrávač Levíc Šimon Krajčovič.

Inter sa nezľakol ani tradičného náporu po prestávke, na všetko mal dlhé minúty adekvátnu odpoveď. Trénerovi Vidinovi vychádzali časté zmeny v taktike, celkovo v stretnutí striedal až 28-krát. „Celé je to o tom, že my poznáme Levice a oni poznajú nás. My určite počas sezóny neukážeme všetko, čo budeme hrať. To isté platí aj u nich. Je to také testovanie z jednej a druhej strany. Myslím si, že netreba robiť veľké veci z toho, že sme vyhrali. Nič by sa nestalo, keby sme aj prehrali. Dôležité je play off, toto všetko je príprava na play off. Potešilo ma víťazstvo a udržanie prvého miesta. Boli sme v predchádzajúcej sezóne prví a mali sme o štyri víťazstvá viac ako Levice, ale nehrali sme ani finále. Predtým sme boli na druhom mieste a boli sme majstrom. Nič to neznamená, či si na prvom alebo druhom mieste. Podstatné je, či máš charakter a môžeš zabrať, keď treba. Počas sezóny sa charakter testuje, kde každý jeden tréner vie v zápasoch, čo je dôležité a čo nie. Nie je to len o bodoch, ale kto urobí správne veci aj v obrane,“ poskytol zaujímavý pohľad kouč Bratislavčanov.

Dlho to vyzeralo na jednostrannú záležitosť, ale domáci celok napokon nebol veľmi ďaleko od dokonalého obratu. V záverečnej štvrtine im totiž vyšiel risk, súpera dostali pod tlak a v jednom momente prehrávali len o štyri, respektíve tri body. „Viac sme sa skoncentrovali. Vedeli sme, že je ešte veľa času do konca a nemôžeme vešať hlavy. Žiaľ, v tretej štvrtine sa nám nepodarilo zmazať manko na menej bodov. V štvrtej štvrtine boli nejaké náznaky, ale nevyšlo to. Nerobíme z toho tragédiu, my sa z toho poučíme. My sme necítili tlak, doma sa cítime veľmi dobre. Ženú nás skvelí diváci, bola výborná atmosféra. Poučíme sa z toho, posnažíme sa vyvarovať rovnakým chybám, ktoré sme urobili v tomto zápase. Myslím si, že máme dobrý tím. Ak bude každý plniť svoju rolu a budeme hrať basketbal, ktorý nás zdobí celú túto a predchádzajúcu sezónu, tak máme na to, aby sme uhrali dobré výsledky,“ povedal k druhému polčasu Krajčovič.

Hostia si už napokon nenechali ujsť cenné víťazstvo, v kľúčových okamihoch totiž nespanikárili a keď to bolo potrebné, tak na ich strane prišli body. „Levice majú dobré družstvo, nemôžu hrať takto 30 minút, že prehrávajú doma o 20 bodov. V poslednej štvrtine prišla ich chvíľa, keď sa snažili dotiahnuť. Som veľmi rád, že sme to zastavili na 6-7 bodoch. Taktika bola rozumná. Premieňali sme trestné hody, ktoré sme dostali. To bol základ, potom ubrániť,“ zakončil hodnotenie duelu Baťka.

Highlighty zo zápasu Levice – Inter:

Foto: Lukáš Droppan