• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

O nečakané zaváhanie sa postarali basketbalisti Lučenca, keď len druhýkrát v aktuálnom ročníku našli premožiteľa vo svojej ARENE. O oba body ich pripravili hráči Handlovej, po výsledku 87:80 si tak na svoje konto pridali ďalší cenný úspech.

Tabuľkové postavenie a aktuálna fazóna oboch družstiev prirodzene favorizovala domáce družstvo, ale na palubovke sa vyvíjal odlišný príbeh. „Baník“ sa totiž vytiahol v správnej chvíli, po takmer celý čas viedol, v závere to dokázal patrične zdramatizovať, ale napokon si dôležitú výhru odvážal celok z Hornej Nitry.

„Prehru beriem na seba. Neboli sme na tento zápas po mentálnej stránke dostatočne pripravení. Handlová predviedla veľmi dobrý výkon. Ich prednosťou bola trojbodová streľba. Premenili 14 pokusov. Tým zápas vlastne rozhodli. Celý čas sme doťahovali náskok súpera. Súper hral rozumne. V poslednej štvrtine sa nám však podarilo dostať sa aj do vedenia, chybami sme sa však pripravili o víťazstvo. Ťažko môžeme bojovať so súperom, keď v prvom polčase zaznamenáme len jeden trojbodový pokus z 15 striel. Musíme premeniť viac striel, lebo takáto strata sa už ťažko otáča,“ povedal kormidelník domáceho tímu Peter Jankovič.

Výkony Handlovej sú v aktuálnej sezóne ako na hojdačke, o to viac sa cení fakt, že sa dokážu vytiahnuť proti ligovej špičke. Pre zverencov trénera Branka Maksimoviča to môže byť po prehrách vo Svite a v Leviciach dôležitý psychologický impulz.

luc ha 2

„Je to veľmi cenné víťazstvo. Prvé dva zápasy v novom roku nám nevyšli. Po prehre v Leviciach sme sa porozprávali. Povedali sme si, čo by sme mali zmeniť. Rozdiel bol rozdiel najmä v energii, nasadení. Rozhodol aj náš kolektívny výkon. Boli sme koncentrovaní na zápas. Padli aj nejaké trojky. Máme hráčov, ktorí trojkové pokusy vedia premieňať. Keď sa nám z tejto vzdialenosti nedarí, viem, že nie sme dobre koncentrovaní na stretnutie. V Lučenci nám to vyšlo,“ hodnotil krídelník hostí Tomáš Mrviš.

Lučenec má za sebou neúspešný týždeň. Po prehre v Bratislave, kde majstrovi podľahol 61:93, nedokázal naplno zabodovať ani doma proti Handlovej. Začína sa tak menšia výsledková kríza „Novohradčanov“?

„Možno je tu nejaká malá kríza. Možno nie, uvidíme. Musíme ďalej naplno pracovať. Nemôžeme prestať byť pozitívni. Nikto nečakal, že sa budeme pohybovať v takých vysokých pozíciách v tabuľke. Sme na druhom mieste. Každý sa chce na nás vytiahnuť. Nezostáva nám nič iné, iba sa snažiť to ustáť. Musíme dať hore hlavy a bojovať. Určite je škoda, že sme prišli o domácu neporaziteľnosť. Musíme však pokračovať v tom, ako sa nám doteraz darilo. Chceme si vybojovať čo najlepšiu pozíciu pred play off,“ vyhlásil kormidelník domácich.

luc ha 3

Hráči Handlovej ukázali, že sú veľmi nevyspytateľným tímom. Paradoxne, viac zbierajú body vonku ako doma. Aj preto sú v tabuľke na siedmej pozícii. Ako jediní však dokázali vyhrať na Interi i v Lučenci, čo sú momentálne prvé dva tímy v SBL. K tomu pridajme aj triumf v Prievidzi.

„Je to všetko o energii, o tom, že si veríme do poslednej chvíle zápasu. Držíme spolu ako tím, sme výborný kolektív. Keď sa dokážeme naplno skoncentrovať a hráme kolektívne, tak výsledky prichádzajú. Keď je to opačne, tak sa nám nedarí. To sú dve Handlové. Jedna, ktorá dokáže zdolať hocikoho a druhá, ktorá môže s hocikým prehrať. Rozdiel je v nasadení. Keď všetci pracujú na 100%, tak dokážeme vyhrať nad každým,“ uzavrel Mrviš.

Highlighty zo zápasu Lučenec - Handlová:

Foto: Igor Cibula