• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ešte pred koncom tretej štvrtiny nič nenasvedčovalo tomu, že by z duelu Levíc so Žilinou mohla byť veľká dráma. Hosťom sa podarilo takmer kompletne zmazať 22-bodové manko a boli len malý kúsok od veľkého obratu. Patrioti sa však v správnej chvíli prebudili a po zvládnutej koncovke si ponechali oba body doma.

Aj v tretej tohtosezónnej konfrontácii týchto dvoch tímov sa zopakoval rovnaký scenár - dobrý úvod zverencov trénera Michala Madzina a dvojciferné manko na strane „šošonov“. Prečo tomu tak je, sme zisťovali po zápase u rozohrávača Žiliny Olivera Tota: „Levice sú kvalitným tímom, dokážu si dobre posúvať loptu a jednoducho hrajú dobre. Myslím si, že my máme na to hrať lepšiu obranu. Samozrejme, dostať 54 bodov za polčas je neodpustiteľné. Ak len to zlepšíme, tak sa môžeme s nimi porovnávať a aj vyhrať.“

Levice začali sebavedomo, už od úvodu vypojili viaceré kľúčové osobnosti na strane súpera a už do polčasu mali takmer 20-bodové manko. To isté pokračovalo aj po polčasovej prestávke a všetko to spelo k tomu, že druhá výhra po sebe príde po bezproblémovom priebehu. „Bola to ďalšia šanca, ako zlepšiť našu hru. Vyhrali sme, ale je ešte pred nami kopec roboty. Robili sme priveľa strát a chýb. Upadla naša energia, ktorú sme vkladali do zápasu. Toto sa nemôže stávať. V správnej chvíli sme totiž zareagovali, ale proti lepším družstvám sa nám to môže vypomstiť,“ vyjadril sa domáci krídelník Alandise Harris.

Necelé štyri minúty pred koncom tretej štvrtiny viedli domáci o 22 bodov a vtedy sa začal rodiť obrat Slávie. Patrioti prestriedali a do konca tejto časti inkasovali osem bodov v rade. V úvode štvrtej 10-minútovky pridali hostia ďalších desať bodov za sebou a razom bol z toho otvorený zápas.

DSC 1309

„Bol to zápas dvoch polčasov. Do prvého sme vstúpili veľmi zle, Levice si vypracovali veľký náskok. Do prestávky sme to stiahli na prijateľných 14 bodov. V šatni sme si povedali, že musíme jednoducho pritlačiť v obrane. To sme aj urobili. Väčšou agresivitou, ziskom zopár lôpt, sme zahrali protiútoky, ktoré počas celej sezóny patria k našim silným stránkam. Dotiahli sme sa na jeden bod a potom to už bol otvorený zápas. Levice však premenili niektoré pokusy a dotiahli to do víťazného konca,“ myslí si Tot.

„Žlto-zelení“ sa následne v správnej chvíli prebudili a opäť odskočili do pokojných vôd, Perovič zvyšoval náskok na rozdiel desiatich bodov. Žilina však už bola psychicky na koni, v koncovke dokázala stiahnuť manko na jeden bod. Vtedy sa už viacerým prehrávali scenáre z predošlých týždňov, keď si Patrioti nechali ujsť dobre rozohrané zápasy a prehrali.

„Určite sme trochu poľavili a ľahkovážne riešili situácie, tým sme ich vrátili späť do zápasu. Potom už z toho bol normálny duel, mohol vyhrať hocikto. Bolo potrebné prerušiť ich momentum, čo sa nám podarilo. Myslím si, že sme si napokon stretnutie ustrážili,“ prezradil Krajčovič.

DSC 1500

Na to prišla pravdepodobne kľúčová sekvencia duelu, Perovič premenil svoj pokus za tri body, nadviazal na to Hot, ktorý zblokoval Rožánka. Žilinský odchovanec si neodpustil pár štipľavejších slov na adresu rozhodcov, za čo inkasoval technickú chybu. Posledných niečo vyše 60 sekúnd vyhrali domáci 8:0.

„Každá technická chyba nepomôže, ale nemyslím si, že to bol až taký zlomový bod. Zápas skončil o sedem bodov, nie o jeden. Podľa môjho názoru bola veľmi dôležitá strela Peroviča po dobrom prieniku Krajčoviča. Je to kvalitný hráč, svoju strelu trafil. Vtedy sme to už nedokázali zvrátiť,“ dodal Tot.

Zverenci trénera Michala Madzina zvládli dosť dôležitý týždeň z pohľadu bodového zisku na jednotku. Dve výhry po sebe znamenajú potvrdenie tretieho miesta v tabuľke a zároveň odskočili práve od Žiliny a tiež aj od Prievidze. Vzhľadom na zaváhanie Lučenca sú tiež opäť v hre o druhú pozíciu.

„Po tých pár prehrách sú tieto výhry dôležité na psychiku. Chceme sa zlepšovať, príliš sa nepozeráme na to, ako stojíme v tabuľke. Treba popracovať na koncentrácii, aby sme vydržali celých 40 minút, čo nám robí problémy,“ uzatvoril hodnotenie zápasu Krajčovič.

Highlighty zo zápasu Levice - Žilina:

Foto: Lukáš Droppan