• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ideálnu reakciu na dve prehry po sebe predviedli basketbalisti Lučenca. Síce si nechali sami zbytočne zdramatizovať zápas, ale po vynikajúcej koncovke, keď v poslednej dvojminútovke neinkasovali ani jeden bod, si ako tretí tím v tejto sezóne odnášali oba body z palubovky Žiliny.

„Novohradčania“ sa vrátili k tomu, čo ich zdobí po drvivú väčšinu sezóny. Dobrá obrana a kolektívne poňatie hry ich takmer systémom štart-cieľ doviedlo k výhre. Príkladne sa im darilo odstaviť kľúčových hráčov, veď len jeden domáci hráč zaznamenal dvojciferný počet bodov.

„Pre fanúšikov dobrý zápas, pre nás ťažký. Na každý tím sa snažíme pripraviť dobre, o Žiline sme vedeli, že je kvalitná v útoku. Dobrý vstup do stretnutia vychádzal z našej dobrej a agresívnej obrany. V prvej štvrtine sme im dovolili len 12 bodov,“ uviedol k priebehu hosťujúci pivot Konstantin Anikienko.

Najlepšia ligová ofenzíva sa v domácom prostredí zadrhla, aj napriek nižšej úspešnosti streľby však boli zverenci trénera Ivana Kurillu stále v hre. V bodovo chudobnejšom zápase totiž prehrávali najviac o desať bodov.

„Hrali sme celý zápas vyrovnanú partiu, v kľúčových momentoch sme pochybili a to nás stálo víťazstvo. Robili sme zbytočné chyby, ktorým sme sa chceli pred zápasom vyvarovať. Lučenec má kvalitný tím, čo aj dokázali a odvážajú si od nás víťazstvo,“ zamyslel sa krídelník Slávie Jakub Merešš.

IMG 0693

Pre Žilinu sa zopakoval takmer identický scenár ako z predchádzajúceho zápasu. Na prelome tretej a štvrtej štvrtiny sa vrátili do boja o víťazstvo a v jednom momente dokonca aj viedli. Anikienko vysvetlil, prečo si jeho tím nechal ujsť dvojciferný náskok: „Nechali sme dať ľahké body z protiútokov, začali sme hrať oveľa individuálnejšie, to sú dôvody, prečo sme prišli o vedenie. V koncovke sa nám však viac darilo z čiary trestných hodov a hrali sme k tomu dobre aj v obrane. Nedali sme im šancu premeniť trojku, ktorú keby Žilina premení, tak to mohlo byť úplne iné.“

Kľúčové okamihy prišli 139 sekúnd pred koncom, Merešš po „and-one“ akcii poslal domácich do vedenia 69:68. To však nik netušil, že to boli posledné body Žiliny v zápase. Lučenec odpovedal v krátkom slede úspešnými pokusmi Caffeyho a Dunna. Navyše zabrali v defenzíve, čo im napokon prinieslo dôležitú výhru.

„Mali sme v závere nejaké strely, ktoré sme mali premeniť, ale bohužiaľ sa tak nestalo. Musíme mať určite lepší úvod do zápasu a neprehrať prvú štvrtinu o 10 bodov, pretože potom nás to stojí veľa energie sťahovať manko na súpera. Tiež treba hrať agresívnejšie ako v obrane, tak aj v útoku,“ prezradil Merešš návod na zlepšenie herného prejavu Slávie.

IMG 0399

Lučenec tak uhájil druhé miesto v tabuľke a navyše sa po dvoch prehrách v rade naladil na správnu vlnu dvojbodovým zápisom u súpera. Pre zverencov trénera Petra Jankoviča je to určite vítaná vzpruha.

„Toto víťazstvo je veľmi dôležité zo psychologického pohľadu. Mali sme za sebou dve prehry a nechceli sme pokračovať v sérií zaváhaní. O to viac je cennejšie tento tvrdo vybojovaný triumf,“ zakončil hodnotenie zápasu Anikienko.

Foto: Daniel Stehlík