• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pre nezaujatého diváka mimoriadne atraktívny zápas, plný zvratov, ale pre trénerov stretnutie, po ktorom si museli zmerať svoj tlak. Domáci kouč Alberto Blanco Vila sa musel asi chytať za hlavu, keď jeho zverenci takmer prišli o 27-bodové vedenie, napokon z toho bolo najemotívnejšie a najväčšie víťazstvo v kariére. Jeho náprotivok Peter Jankovič naproti tomu nespoznával svojich hráčov, čo sa odzrkadlilo aj v jeho mimoriadne kritickom pozápasovom hodnotení.

Tabuľkové postavenie a momentálna fazóna tímov sa na Pasienkoch mohla hodiť do koša. Inter totiž vyzeral počas troch štvrtín ako mimoriadne skúsené a ostrieľané družstvo. Lučenec bol v pozícii neskúseného kolektívu, ktorý nevedel reagovať na dianie na palubovke. Domáci hrali vo veľkej pohode, s dobrou energiou a užívali si radosť z hry. Hostia sa naproti tomu nevedeli dostať do svojho rytmu, horeli pri základných činnostiach a nič na tom nemenili ani striedania, respektíve oddychové časy.

„Neviem, zle. Maximálna nespokojnosť. Niečo sa musí zmeniť, lebo toto už nie je náhoda. Môžeme sa baviť o tom, že jeden - dva zápasy možno, no dá sa povedať že od druhého polčasu v Leviciach sa to s nami nejako vezie. Ja neviem, či potrebujeme hrať 30 minút na rozcvičku a potom začneme hrať basketbal. Nerozumiem tomu. Je mi to ľúto, ale takto to fungovať nebude. Samozrejme, gratulujem domácim k výbornému výkonu a agresivite. To, čo má zdobiť mladý tím, to aj naplnili. Hrali dobre, možno sa potom trochu zľakli víťazstva, ale myslím si, že to zvládli bravúrne,“ odštartoval hodnotenie zápasu tréner Lučenca Peter Jankovič.

IMG 5859 

Všetko odštartovalo už v prvej štvrtine, po 5 minútach mali jeho zverenci na konte len jeden kôš z hry. Manko narástlo postupne do dvojcifernej hodnoty, v druhej 10-minútovke dokonca prerástlo cez 20-bodovú hranicu. Asi každý ostrieľanejší basketbalový fanúšik si musel pretrieť oči pri pohľade na polčasové skóre, Inter totiž išiel do šatne za stavu 47:22.

„Bol to náš štvrtý zápas doma, v troch prípadoch sme zvíťazili a len raz prehrali. Sme veľmi mladý tím, ľudia nechápu realite tohto družstva. Takýto priebeh stretnutia je normálny, nebolo však normálne, aby sme nad Lučencom viedli po polčase o 25 bodov a potom to, čo sa udialo s nami v poslednej štvrtine. Pre mňa je toto najdôležitejšie víťazstvo v mojom živote, pred zápasom podľahla rakovine moja najlepšia priateľka. Moji hráči bojovali za mňa, urobili všetko, aby mi pomohli. Tento triumf patrí Helene a jej deťom,“ uviedol kouč Interu Alberto Blanco Vila.

 IMG 6224

Nič sa nezmenilo ani po prestávke, aj keď „Novohradčania“ o čosi zlepšili svoj herný prejav. Trochu im pomohla 8-bodová šnúra, no vtedy začal úradovať spoza trojkového oblúka Timotej Malovec. Opäť dodal „žlto-čiernym“ hernú pohodu a pred záverečnou časťou to za stavu 59:40 nevyzeralo na žiadnu drámu.

„Bol to najlepší prvý polčas pod mojím vedením. Hrali sme perfektne, viedli sme si fantasticky v ofenzíve a tiež v defenzíve. Neurobili sme takmer žiadnu chybu. Je takmer nemožné hrať lepšie, ako tomu bolo v prvých 20 minútach proti Lučencu. Kľúčom bola obrana. Keď hráte doma, tak je to proste iné. Cítite sa inak, poznáte koše a ste proste doma. Máme dvoch mladých legionárov, ktorí hrajú niekedy dobre a niekedy zase zle. Celkovo sme veľmi mladé družstvo. Nie sme schopní kohokoľvek zdolať o 20 - 30 bodov. Verím, že nám teraz pomôže to, že z najbližších 5 zápasov, hráme až 4 doma. Táto energia a každé víťazstvo je fantastické. Ľudia dúfam pochopia, že to nie je ten Inter z predchádzajúcich rokov,“ pokračoval v hodnotení španielsky odborník.

IMG 6301 

Hosťom nepomáhalo takmer nič, do zápasu naskočili takmer všetci hráči na lavičke. V druhom polčase sa dokonca nie raz stalo, že pokyny rozdávala asistentka trénera Zuzana Žirková. Bol to zámer v podaní Jankoviča?

„Spolupracujeme a ja s tým nemám žiaden problém. Verím jej, na to je tu, aby pracovala. Sú proste momenty, kedy hráči kopú do stoličiek. Keď vystriedam hráča, tak nemôže prísť dole a rozkopať stoličky. Už nevládzem na to reagovať, ja sa im nebudem prosiť. Profesionáli sú iba vtedy, keď treba podpisovať zmluvy a pýtať si väčšie peniaze. Keď treba hrať na zápase a na začiatku brániť, tak vtedy nikto nič. V šatni mi povedia, že je tu strašne veľa problémov a začnú stále o tom istom rozprávať. Nebol to zámer, ale ja s týmto problém nemám, aby niečo Zuzka ukázala aj počas zápasu,“ odpovedal kormidelník BKM.

IMG 5870 

Kým tri štvrtiny sa hral ako keby jeden zápas, tak vo štvrtej to bol kompletne odlišný duel. Lučenec postupne oživoval nádej na obrat z ríše snov, napokon zaznamenal 15 bodov v rade a razom za stavu 59:55 sa domáci začali strachovať o výsledok a víťazstvo. Viac ako sedem minút nedali žiaden bod z hry, až prišiel azda kľúčový kôš od Richarda Körnera. Následne premenil Inter ďalšie dve akcie a vedenie opäť narástlo do pohodlnejšej situácie.

„Ten útočný set bol na Beručku, ale napokon z neho dal body Körner. V tejto fáze sme začali nepremieňať otvorené strely, čím sme si vytvorili na seba tlak. Neboli sme unavení, boli sme nervózni,“ vysvetlil Vila.

IMG 7054 

Hostia mali dosť nečakane možnosť na Pasienkoch uspieť, no nestačí hrať len v posledných 10 minútach, kedy už to vyzeralo, že o osude stretnutia je rozhodnuté. Za túto sekvenciu si zaslúžia pochvalu, keďže z 27-bodového manka to stiahli na konečných 60:66 v ich neprospech.

„Pramenilo to z toho, že konečne sme chceli to, o čom sa stále bavíme. Dali sme energiu, trochu sme pritvrdili v obrane, získali sme lopty a samozrejme v tom prípade, sa už aj útok inak javí, lebo už padnú aj strely a pridá to sebavedomie do obrany. Je to spojená nádoba. Keď sa však začne zápas bez obrany a energie, tak je samozrejmé, že ani v útoku sa nevieme uvoľniť. Nevieme trafiť ani ťažkú, ale vypracovanú strelu,“ zhodnotil Jankovič záverečnú štvrtinu. Pri pohľade na celý zápas však je jasné, že niečo nie je v jeho družstve v poriadku: „Pýtal som sa, hľadám riešenia, komunikujem. Všetci sa tvária, že všetko je v poriadku, ale niečo nie je v poriadku. Niečo sa musí zmeniť, uvidíme čo. Takto to fungovať nebude.“

Highlighty zo zápasu Inter - Lučenec:

Foto: Vladimír Dorňák