• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V priebehu pár hodín sa odohral ďalší priamy súboj na vrchných poschodiach SBL, tentoraz rovno o prvé miesto. Spišskí Rytieri v ňom držali krok s Patriotmi počas 30 minút, záverečná štvrtina sa však zmenila na exhibíciu domácich. Levice tak mohli rozšíriť svoju víťaznú sériu o ďalší zárez a navyše sa dostali na čelo ligy.

Konečný výsledok 76:55 tak paradoxne vyznieva možno až príliš kruto, s ohľadom na to, ako to vyzeralo na palubovke. Ale poďme pekne po poriadku. Prvá a tretia štvrtina bola najmä o hosťoch. Hneď v úvode sa Rytieri dostali do dvojciferného vedenia, z ktorého dlho ťažili. Lepšie začali aj po polčasovej prestávke, to už však bol oveľa vyrovnanejší basketbal.

„Myslím si, že sme začali dobre. V prvom polčase sme mali pasáž, kedy sme mali náskok 10 bodov a potom sa na nás dotiahli. Inak to bol vyrovnaný zápas. Nekoncentrovaná defenzíva nás pripravila o zápas a tiež doskoky. Treba viac tímovo doskakovať, nielen vysokí, ale musia pomôcť všetci. Nechcem sa vyhovárať, ale stále je cítiť to, že sme 20 dní netrénovali. V druhom polčase to bolo cítiť, že Levice sú momentálne inde. Nám ešte chvíľu potrvá, kým sa vrátime tam, kde sme boli pred korona prestávkou,“ prezradil bezprostredne po zápase pivot Spišskej Novej Vsi Michal Čekovský.

Patrioti na toto dianie odpovedali v druhej a hlavne v záverečnej časti. V oboch prípadoch dovolili svojmu rivalovi v boji o 1. miesto len jednociferný počet bodov. Zverenci trénera Michala Madzina museli doťahovať dvojciferné manko, ale bojovnosťou pod košmi, väčšou rotáciou a nasadením, napokon dokázali preklopiť dianie na svoju stranu.

 DSC 8577

„Výborný boj o prvé miesto, celý zápas bol vyrovnaný. V úvode sme nemali dobrú energiu, ale potom sme to podľa mňa nejako zlomili. Začali sme hrať rýchlejšie a agresívnejšie v obrane. Postupne sme začali dávať ľahké koše a skóre sme tým pádom dotiahli. Na konci nám padli nejaké strely, tak výsledok možno nevyzerá tak, ako to naozaj bolo. Ťažké stretnutie, hralo sa o každý bod. Myslím si, že sme to zvládli výborne,“ vyjadril sa domáci krídelník Samuel Volárik.

Treba povedať, že Spišiaci vyzerali v porovnaní so sobotou, kedy prehrali vo Svite, oveľa basketbalovejšie. Na oboch stranách to však bola veľká bitka o každú loptu, povzbudená taktickými rošádami oboch trénerov. Priamy súboj o prvé miesto mal rozhodne svoju kvalitu a grády. O všetkom sa rozhodlo v štvrtej štvrtine, kde jednoducho došla hosťom energia. Postupne sa vyfauloval Tomáš Mrviš s Adamom Antonim. Ukázalo sa to podľa Čekovského ako rozhodujúce?

 DSC 8540

„Určite áno. Ešte stále nám chýba aj Milan Nikolič, konečne v stredu budeme kompletní. Nemáme ani moc čas trénovať, pretože stále sú zápasy. Podľa mňa ťažíme celú sezónu z toho, že máme rotáciu. Keď prídeme o kľúčových hráčov, ako je Mrviš alebo hocikto iný, plus chýba Nikolič, tak je to cítiť,“ odpovedal hráč Rytierov.

Ku koncu prišla smrtiaca 5-minútovka v podaní domácich, šnúrou 18:0 zničili akékoľvek nádeje súpera na úspech. Z vyrovnaného duelu sa stala exhibícia v podaní Patriotov, na svoje konto si zaknihovali už siedme víťazstvo v rade a po dlhom čase vystriedali svojho pondelkového rivala na čele tabuľky.

 DSC 8960

„Čo sme na konci vystrelili, tak to nám padlo, preto možno ten výsledok vyzerá inak. Znie to super, že sme prví, hlavne po mentálnej stránke. Máme teraz celkom dobré sebavedomie, s tým ideme do zápasov. To nám dodáva veľa energie, aby sme hrali tak, ako hráme. Sme na dobrej vlne,“ myslí si Volárik.

Bolo niekde v podvedomí „Novovešťanov“ cítiť, že sa hrá o pozíciu lídra v SBL? „Nechceli sme si pridávať ešte viac na ramená a hovoriť si, že ideme hrať o prvé miesto. Vedeli sme totiž v akej situácii sme my a v akej oni. Možno niekde v podvedomí to bolo, chceli sme zostať prví. Sezóna je však ešte dlhá a verím, že sa čoskoro vrátime na túto pozíciu,“ zakončil Čekovský.

DSC 8849

Jeho spoluhráčov čaká v krátkom slede ďalší priamy súboj, tentoraz v stredu o 2. miesto s Lučencom.

Highlighty zo zápasu Patrioti - Rytieri:

Foto: Lukáš Droppan