• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Sobotňajší basketbalový maratón priniesol vo všetkých troch prípadoch zaujímavé súboje, východniarske derby Rytierov so Svitom nevynímajúc. Domáci v oklieštenej zostave živili nádej na triumf, ale hostia už aj s Robertom Bakerom si po výsledku 71:65 brali oba body z ich palubovky.

Trénerovi „Novovešťanov“ Teovi Hojčovi chýbala slovenská dvojica Mário Ihring a Michal Čekovský, jeho náprotivok, Róbert Ištvánik nemohol počítať so Sašom Avramovičom. Domáci si aj napriek tomu išli za víťazstvom, v prvom polčase viedli aj o 10 bodov a aj po väčšinu času boli misky váh na ich strane.

„Samozrejme, že absencia dvoch hráčov základnej zostavy sa prejavila. Vypracovali sme si 10-bodový náskok, vlastnými chybami sme oň prišli. Nemôže sa nám to stávať, aby sme o náskok tak rýchlo prišli. Prispôsobili sme sa hre súpera. Na rozohrávke za Mária zaskočil Delano Spencer. Snažil sa, ale nie je to jeho post. Bolo vidieť, že nám Mário citeľne chýbal. Svit nás prekvapil kvalitnou obranou. Nevedeli sme správne zareagovať,“ povedal domáci Lukáš Krajňák.

V drese Svitu premiérovo naskočil do diania Robert Baker a jeho dopad na tím bol okamžitý. Bol pri všetkom dôležitom, hlavne v poslednej časti, kedy Iskra zvrátila duel na svoju stranu. „Medvede“ konečne ukázali aj kvalitnú defenzívu a tiež fakt, že dokážu v pravidelnejšom rytme zbierať body z paluboviek súperov. Vyhrali totiž tretí z ostatných štyroch duelov vonku.

22

„Kľúčom k víťazstvu bola jednoznačne obrana. Získavali sme lopty, dali sme ľahké koše. Boli sme koncentrovaní, agresívni v obrane, z toho sme ťažili. Síce sme sa strelecky trápili, ale všetko sme si vynahradili kvalitnou defenzívou. Súper hral bez dvoch dôležitých hráčov, to je pravda, ale taký je šport. Pre nás je toto víťazstvo veľkým povzbudením do ďalších bojov,“ hovoril hosťujúci krídelník Stanislav Baldovský.

O vyrovnanosti Niké SBL v tejto sezóne svedčí aj fakt, že tímy si viackrát počas základnej časti prechádzajú menšími krízami. Teraz jedna taká postihla Spišiakov, prehrali totiž štvrtý z predchádzajúcich piatich zápasov.

„Výsledky sú teraz také, nerobíme z toho vedu. Liga je vyrovnaná, každý môže zdolať každého. Musíme sa sústrediť na ďalšie zápasy. Rozhodovať sa bude v play off. Myslím si, že aj šiesty tím po základnej časti môže zamiešať karty vo vyraďovacej časti. Keď sa vrátia Ihring a Čekovský tak naša sila opäť vzrastie,“ vyhlásil Krajňák.

6

Svit je síce aktuálne na piatom mieste v tabuľke, ale do top štvorky to nemá ďaleko. Špeciálne, keď ich forma graduje, čo by určite radi potvrdili už aj v pondelok na ihrisku Levíc. Vidina priamej miestenky v semifinále play off je určite pre všetkých hnacím motorom do zostávajúcich stretnutí základnej časti.

„Pre nás je určite cieľom sa dostať do prvej štvorky, tým by sme hrali v play off prvý zápas doma. Ale aj vo vyraďovacej časti môže rozhodovať každá maličkosť. Liga sa teraz bude hrať vo veľmi rýchlom tempe, každý zápas je dôležitý. Už v pondelok cestujeme do Levíc. Pokúsime sa zabodovať naplno aj tam,“ uzavrel Baldovský.

Highlighty zo zápasu Rytieri - Svit:

Foto: Barbora Klorusová