• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Lídra súťaže delil jeden útok od toho, aby po takmer dvoch mesiacoch ochutnal v lige prehru. Tak blízko bol Lučenec k úspechu v Leviciach. Záverečná strela však v koši neskončila, po výsledku 72:70 si mohli užiť 7. víťazstvo za sebou Patrioti.

Levičania mali čo vracať svojmu stredajšiemu rivalovi, na domácej palubovke už dvakrát s ním v tejto sezóne prehrali (raz v rámci Federálneho pohári a následne v 1. kole nového ročníka). Aj podľa toho vyzeral zápas, veď Lučenčania vyhrávali v zápase najviac o 3 body. „Bol to rovnako nepríjemný Lučenec, ako vo všetkých ostatných zápasoch, ktoré sme zatiaľ proti ním hrali. Na každý bod sme sa museli extrémne nadrieť, chýbala nám trošku energia. Buďme radi, že sme to aj napriek všetkému zvládli víťazne,“ povedal na úvod k stretnutiu domáci tréner Michal Madzin.

Lučenčania ukázali herný progres, ktorý ich zdobí v uplynulých dňoch a pre ktorý sú momentálne na treťom mieste tabuľky. Viackrát sa dokázali dostať aj z dvojciferného manka a až do samotného záveru nevzdali boj o víťazstvo. To všetko aj napriek tomu, že viacerí hráči hrali na hranici vyfaulovania.

„Myslím si, že sme oveľa lepšie hrali v obrane. Niektoré strely nám nepadli, v útoku sme mohli občas zakončovať lepšie. Aj napriek tomu sme stále mali šancu vyhrať proti Leviciam, mali sme posledný útok, ale nevyšlo nám to. Určite sme ukázali zlepšenie v našej hre. Vieme, že Levice sú lídrom súťaže a v zápasoch dávajú veľa bodov. Myslím si, že v obrane sme odviedli proti ním dobrú robotu. V útoku sme mali dobré pozície, no nepadli,“ prezradil hosťujúci rozohrávač Kyle Castlin.

DSC 4109 

Ako nám to už nedávna história mnohokrát ukázala, tak zápasy Levíc s Lučencom nemôžu mať pokojnú koncovku. To sa ukázalo aj v rámci 15. kola, ale poďme opäť raz po poriadku. Tromfy v rukách mali domáci, 135 sekúnd poslal Abrhám do vedenia 70:65. Následne prišli z ich strany dve stratené lopty, 4 nepremenené trestné hody (zo 6) a navyše, „Novohradčania“ mali ešte k tomu poslednú strelu.

„Škoda minutých trestných hodov. Každý sme však len človek, každý má svoju psychiku. Mohlo to byť mierne pokojnejšie, ale skôr v momentoch, kedy sme viedli o 11 bodov, tak sme si to mohli ustrážiť ani nie rozumnejšie, ale dôslednejšie. Do niektorých vecí sme sa pustili dali Lučencu možnosť vrátiť sa do zápasu. Preto nás koncovka stála nervy a zdravie (úsmev),“ uviedol Madzin.

DSC 3960

Zodpovednosť si napokon do svojich rúk zobral Che Bob, ale jeho pokus nebol úspešný a následný obranný doskok Borisa Bojanovského znamenal potvrdenie víťazstva domáceho tímu. „Nepovedal by som, že v koncovke rozhodlo šťastie. Viaceré pokusy si nenašli cestu do koša, to sa týka aj mňa. Nedal som niektoré strely, ktoré obvykle premieňam. V obrane to bola z našej strany dobrá robota, ale občas to proste nevyjde. Nedá sa vyhrať všetko,“ zamyslel sa Castlin.

Lučenec sa v týchto dňoch trápi so zraneniami, postupne z rôznych dôvodov vypadla z rotácie až trojica slovenských hráčov - Simeon Jackuliak, Matej Siládi a Ondrej Kapustík. „Zranenia sú momentálne najväčším problémom. Na tréningoch aktuálne nemôžeme trénovať ani 5 na 5. To sa nás nemôže ospravedlňovať, musíme hľadať cesty, aby sme robili progres,“ dodal americký rozohrávač.

DSC 4300

Patrioti naproti tomu majú za sebou dve víťazstvá, na ktoré sa museli nadrieť doslova do poslednej sekundy. Sú aj takéto vydreté úspechy pre tím dôležité? „Určite. Je dobré, že sme zvládli dva extrémne ťažké zápasy v takom krátkom slede. Pomôže to, ale každé stretnutie je ťažké. Musíme si uvedomiť, že aj my potrebujeme mať svoju energiu a rytmus v zápase, aby sme mohli byť úspešní,“ odpovedal na záver kouč Levíc.

Highlighty zo zápasu Patrioti - Lučenec:

Foto: Lukáš Droppan