• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Veľká pozornosť sa upriamovala v rámci 17. kola aj na zápas medzi Nitrou a Spišskou Novou Vsou. Kým prípadným víťazstvom by sa Nitrania dostali na dostrel vyšším pozíciám, tak hlavný motív u Spišiakov bol jasný – po 14 stretnutiach konečne ukončiť čakanie na premiérové víťazstvo v sezóne.

Duel predposledného s posledným priniesol zaujímavú basketbalovú zápletku už od úvodných minút. Zverenci Petra Semana síce mali lepší vstup do zápasu, ale to mali aj hostia, ktorí prišli pod Zoborom ukončiť dlhé čakanie na víťazstvo. Jednoduchou hrou využívali diery v obrane Nitry a do polčasu vyhrávali dokonca rozdielom 11 bodov. „Mali sme to dobre rozbehnuté. V prvom polčase sme to na pár bodov potiahli, hrali sme dobrý a rýchly basketbal. Hrali sme rýchlo, to bol základ. Platila na nich rýchla a jednoduchá hra, rovnako aj prieniky,“ uviedol Hovaňák. Pre mnohých bolo skóre po prvom polčase prekvapením, Nitrania sa herne trápili, čo potvrdzujú aj pozápasové slová Adama Sameka: „Začali sme veľmi nekoncentrovane. Prvý polčas sme hrali úplne bez chuti, mysleli sme si, že výhra príde sama. Myslím si, že sme ich aj trochu podcenili. V druhej štvrtine im padlo viacero striel, hrali s odhodlaním a chuťou, naopak my sme sa len prizerali a trápili v útoku.“

Domácemu družstvu pomohli počas prestávky tvrdé slová od trénera, do druhého polčasu vstúpili s oveľa väčším nasadením, v 8. minúte tretej štvrtiny zrovnal Samek skóre zápasu a následne vstupom do záverečnej štvrtiny zlomili odpor húževnatého súpera. „Po polčasovej prestávke sme sa vzpružili, dokázali sme otočiť nepriaznivý stav. Dostali sme sa na koňa agresívnou hrou. Štvrtú štvrtinu sme hrali výborne v obrane, padli nám konečne aj otvorené strely. Adam Štefek zahral výborne aj na doskoku, to nám pomohlo. Keby hráme s takou energiou celý zápas, určite by sme sa takto netrápili,“ myslí si rozohrávač Nitry. V druhom polčase Nitra pritvrdila, hlavne na rozohrávačskom poste. Mali sme problém ustáť to. Kopili sa chyby a nevedeli sme si poriadne prihrať. Bolo to dezorganizované, zrejme sme im to v podstate sami dali svojou ľahkovážnosťou. My sme mali ťažké pozície, nehrali sme tak ako v prvom polčase, potom nám už prestalo aj padať,“ povedal kapitán Spišskej Novej Vsi.

Nitrania sa treťou výhrou v sezóne priblížili na dostrel Karlovke a Svitu, na druhej strane v kolónke víťazstiev svieti Spišiakom aj po 15 odohraných zápasoch nula. Aj po zbabranom zápase dokázal nájsť skúsený rozohrávač hostí pozitíva: „Ukázali sme, že do tretej štvrtiny vieme hrať aj rýchlo a jednoducho. Ja verím, že ono to raz príde. Musíme len držať rovnaký výkon počas 40 minút a raz to príde.“ Vítanou pomocou sa javí návrat Adam Antoniho a Borisa Kovalíka do tímu Dávida Demečka. „Budú prínosom, trénujú možno len týždeň. Obidvaja sú skokani, rýchli chlapci. Veríme, že sa zapracujú,“ skonštatoval Hovaňák. Dobrou voľbou sa ukázalo nasadenie Adama Sameka do základnej zostavy Nitry. Po nevýrazných výkonoch z predošlých zápasov bol konečne pre tím Petra Semana platným hráčom, na výhre sa podieľal 11 bodmi a 3 doskokmi. Môže pomôcť mladému rozohrávačovi, že dostal druhýkrát v sezóne od trénera dôveru v základnej zostave? „Dúfam, že áno. Tréner mi dal šancu a dúfam, že som ho presvedčil. Som rád, že aj mne konečne padli otvorené strely, čo ma dostalo do hernej pohody. Dosť mi pomohlo rozohranie sa za Považskú Bystricu v prvej lige. Verím, že mi tento zápas pomohol do ďalšej časti sezóny,“ odpovedal Samek. Na oba tímy čakajú v najbližšom kole ťažkí súperi, Nitrania cestujú v stredu na palubovku Prievidze, na Spišiakov čaká vo štvrtok dohrávka s Komárnom.

FOTO: RASTISLAV BÚGEL a VLADIMÍR DORŇÁK