• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Návrat ligového finále do Lučenca po 16 rokoch dal zaspomínať na zlaté časy. „Pelikáni“ však píšu novú basketbalovú kapitolu, opäť ale pobláznili osadenstvo ARENY a jednoznačným spôsobom odpovedali na prehru s Levicami. To všetko s nezastaviteľným Desure Buiem, ktorý sa v najväčšej miere postaral, že po dvoch zápasoch je stav finále vyrovnaný - 1:1.

Takmer totožný scenár, ako tomu bolo v sobotu. Suverénna jazda domácich systémom štart-cieľ, bez výraznejších problémov. Akurát prvý polčas nebol až taký dominantný ako v stretnutí č. 1, ale o to jasnejšie bolo dianie po prestávke. „Som hrdý na to, ako sme tímovo hrali, hlavne v defenzíve. Boli sme sklamaní z toho, ako sme sa predstavili v úvodnom finálovom zápase. Myslím si, že sme hrali, ako by sme chceli. Kľúčom bola obrana a útočne bol úžasný môj spoluhráč Desure Buie. Chceli sme sa koncentrovať na defenzívu, v útoku nás ťahal Desure,“ vrátil sa k zápasu rozohrávač Lučenca Kyle Castlin.

Levičania ťahali od úvodu za kratší koniec, aj keď sa ešte v druhej časti držali na dostrel, tak v ďalšom priebehu im súper odišiel do komfortného dvojciferného vedenia. Zverencov trénera Michala Madzina nepodržala defenzívna činnosť, ktorá je jednou z ich hlavných zbraní v tomto ročníku. Výsledkom je druhý najvyšší počet inkasovaných bodov v sezóne.

„Do zápasu sme vstúpili možno až s priveľkým chcením. Boli sme agresívni na trochu nesprávnych miestach, čo Lučenec využil na skórovanie niekoľkých ľahkých košov. V druhej štvrtine sa nám podarilo dotiahnuť sa na Lučenec, no od polčasu sa nám už nejako výraznejšie dotiahnuť nepodarilo. Pri pohľade na štatistiky dominoval Lučenec len v bodoch z druhej šance. Dovolili sme im niekoľko útočných doskokov, po ktorých vždy dokázali dať kôš,“ zhodnotil navrátilec do hosťujúcej zostavy Martin Bachan.

DSC 4931 

Faktor Desure Buie bol ústredným motívom stredajšieho súboja. 48 bodov v podaní najužitočnejšieho hráča základnej časti, sám zaznamenal polovicu zo všetkých bodov Lučenca. Keď mal súper šancu sa k niečomu nadýchnuť, tak prichádzal nekompromisný úder od amerického rozohrávača. „Buie odohral životný zápas a bol hlavným strojcom výhry Lučenca. Musíme si naňho dať v ďalšom zápase väčší pozor,“ dodal krídelník Levíc.

Playmaker „pelikánov“ neuveriteľným spôsobom dominoval na palubovke, hlavne s ohľadom na to, že sa hrá o majstrovský titul. „Som šťastný, že sme vyhrali, ale aj za Desureho. Tvrdo pracuje, celú sezónu bol skvelým lídrom nášho tímu. Nikoho z nás neprekvapuje, že takto hrá. Po prvom zápase bol sklamaný, a tak odpovedal veľkým spôsobom. Je to skvelý hráč,“ uviedol Castlin.

 DSC 4827

Dva odlišné herné štýly, ale zatiaľ v podstate dva identické finálové zápasy. Domáce pevnosti odolávajú. „Dôležité víťazstvo, séria je vyrovnaná 1:1. Nechceli sme prehrávať 0:2 proti tak skvelému tímu, ako sú Levice. Naši fanúšikovia boli úžasní. Najdôležitejšie sú teraz výhry,“ vyhlásil hráč Lučenca. Teraz sú na ťahu a pod väčším tlakom Levice. „Séria zatiaľ dokonale ukazuje odlišnosť štýlov oboch tímov. Kto si presadil ten svoj, tak bol doteraz úspešný,“ uzatvoril Bachan hodnotenie zápasu.

Highlighty zo zápasu Lučenec - Levice:

Foto: Branislav Gúgľava, Lukáš Droppan