• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

18, 25 a 36 bodov. Stret dvoch odlišných basketbalových štýlov zatiaľ prináša vo finále mimoriadne jednoznačné zápasy a naplno odhaľuje, ktorý tím je na čom závislý. Lučenec bez Desure Buieho opäť herne pohorel, naproti tomu kolektívnejšie hrajúce Levice nemali v domácom prostredí žiadne problémy so získaním druhého bodu v sérii. Výhoda sa preniesla na stranu Patriotov, Lučenčania budú v stredu pod výraznejším tlakom.

Záverečný výsledok 95:59 celkom odzrkadľuje realitu v treťom finálovom stretnutí. Dalo by sa pokojne povedať, že všetko zase raz rozhodli úvodné minúty. Levice nepustili Lučenec približne 6 minút k bodom, celkovo dovolili súperovi len 6 bodov a sami ich zaznamenali 26. „Je úplne jedno, či hrá alebo nehrá ich rozohrávač. Dobre, v minulom zápase nám dal 48 bodov, ale povedali sme si týmto stretnutím, že aj keby hrá, tak ho jednoducho musíme zastaviť. Nie je to však len o ňom, treba zastaviť každého jedného hráča. Treba hrať naplno a koncentrovať sa na našu hru. Myslím si, že v tomto konkrétnom stretnutí rozhodol náš nástup a to, že sme sa poučili z predchádzajúceho zápasu. Urobili sme menšie zmeny, na tretí finálový duel sme boli skutočne pripravení,“ chválil vystúpenie svojho tímu 15-bodový Samuel Volárik.

Absencia Desure Buieho je najčastejšie spomínaným motívom, ktorý mal vplyv na herný prejav Lučenca. Ostatní spoluhráči ho nedokázali ani z polovice zastúpiť, aj keď v streleckej listine bolo 5 dvojciferných „Novohradčanov“. „Samozrejme, niet žiadnych pochybností o jeho dôležitosti pre tento tím. Ale všetci sme do tohto zápasu išli s tým, že to bude oveľa vyrovnanejšie. Dúfali sme, že naša obrana vie kompenzovať prípadné nedostatky v útoku. Ale inkasovali sme priveľké množstvo bodov. Myslím si, že sme neboli v zlých situáciách, čo sa týka streľby. Mali sme protiútoky, otvorené trojky, pokusy pod košom, ale nevyšli. Nedávať takéto veci a na druhej strane dostávať ľahké koše, môže byť z emočného hľadiska demotivujúce. Stratili sme potom aj energiu. Stále je to však len jeden zápas. Po nevydarenom prvom stretnutí, sme odpovedali a boli sme za hrdinov. Teraz sme späť tam, kde sme boli a doma sa pokúsime vyrovnať sériu,“ myslí si hosťujúci tréner Daniel Sokolovsky.

DSC 7795

Domáci si mohli dokonca dovoliť aj menšie poľavenie v úvodnej pasáži tretej štvrtiny, keďže na polčase mali 26-bodový náskok. Stále mali komfortné vedenie, ktoré sa dramaticky nemenilo. V závere si tak mohli vychutnať finálovú atmosféru viacerí mladíci, ako napríklad debutant Samuel Szabó, ktorý sa hneď prezentoval 3 bodmi. „Sme radi, že mohli dostať minúty. Pre Sama je to určite veľká skúsenosť zahrať si vo finále, každý deň takú možnosť nemá, čo platí ale pre všetkých mladých hráčov. Tešíme sa od neho na koláče (úsmev),“ podpichol svojho spoluhráča Volárik.

Pred „pelikánmi“ je teraz asi najťažší zápas sezóny. Vo svojej domovine budú čeliť tomu, aby nepustili Patriotov k zisku majstrovského mečbalu. Prípadný stav 1:3 sa vo finále veľmi ťažko otáča, čo dokazuje aj minulosť. „Malo to podobný priebeh ako prvý finálový zápas. Musíme sa s tým vysporiadať a hrať od prvej minúty. Bolo cítiť jeho absenciu (pozn. Buieho) a nie takú istotu v našej hre. Na takéto situácie však treba byť pripravení, kedy nebude k dispozícii,“ uviedol lučenecký Juraj Láštic.

DSC 7676

Patrioti pocestujú v stredu vo väčšej pohode, pretože sú oproti súperovi o krok bližšie k majstrovskému titulu. „Zo psychickej stránky je to dôležité, že sme toto stretnutie vyhrali a nejdeme do Lučenca s tým, že prehrávame 1:2, ale vedieme 2:1. Prídeme tam, kto vie, môžeme vyhrať aj tam, bude 3:1 a pokúsime sa to doma ukončiť,“ vyhlásil sebavedomo Volárik. Levický tréner Michal Madzin však nečaká nič jednoduché: „Do Lučenca ideme s tým, že chceme urobiť maximum, aby sme to stretnutie zvládli. Nepozeráme na to, aký je momentálny stav v sérii.“

Foto: Lukáš Droppan