• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Play off odštartovalo pod Tatrami vo veľkom štýle - vypredanou Iskrou arénou. Fanúšikovia oboch táborov dodali úvodu do série Svitu s Prievidzou extra šťavu, ktorá sa pretavila aj do útočne ladeného stretnutia. Víťazne z neho vzišli domáci, keď ani na sekundu pred svojimi fanúšikmi neprehrávali. Hostia z hornej Nitry ale ukázali, že aj napriek prehre to v stredu nebude pre súpera prechádzka ružovou záhradou.

Útla a svojim spôsobom výnimočná Iskra aréna má podľa oficiálnych štatistík kapacitu 670 miest, no nálepka vypredané nie je bežným javom. Doterajšie výsledky „medveďov“, druhé miesto po základnej časti a triumf na Slovenskom pohári však privoláva do Svitu opäť basketbalový ošiaľ. „Niečo úžasné, už na rozcvičke to bolo hlasité a intenzívne. Vedeli sme, že nás niečo takéto bude čakať, preto ma teší, že sme fanúšikom priniesli víťazstvo,“ hodnotil atmosféru domáci Hayden Koval. Svojou trochou prispela k tomu aj približne 50-členná skupinka z Prievidze.

Poďme k samotnému priebehu, Sviťania začali ako z partesu. Triafali takmer všetko, na čo siahli a už v 7. minúte viedli o viac ako 10 bodov. Celú štvrtinu vyhrali o 15 bodov (28:13) a nič nenasvedčovalo tomu, že by mohli súpera vrátiť do hry. „Bol cítiť úplný iný level intenzity, publikum bolo skvelé. Emócie tam boli tiež a hráči sa snažili zahrať najlepšie, ako vedeli. Vedeli sme, že nás čaká veľmi fyzický duel a Prievidza má svoju kvalitu. Náš súper má jednu z najlepších defenzív súťaže, z tohto pohľadu bolo jasné, že to bude boj na oboch stranách palubovky. Som rád, že sa nám podarilo uspieť,“ pokračoval v hodnotení Koval.

DSC 5432

V ďalších minútach boli o niečo lepším tímom hostia z Prievidze. Síce museli sťahovať manko, ale viackrát sa im podarilo úspešne zatlačiť na súpera a dlho živiť nádej na úspech. „Myslím si, že rozhodol úvod, keď nám odišli na 10-15 bodov. Stálo nás to množstvo energie, aby sme sa vrátili späť do zápasu. Nemyslím si, že to bolo po nejakých našich chybách, pretože padali im aj ťažšie strely. Chýbalo nám to, aby sme to v podstate zlomili, ubránili ich a dali body. Energiu nám fanúšikovia dávali, na domácom zápase sa to určite otočí. V Prievidzi sme doma my, fanúšikovia nám dajú takú energiu, aby sme na ihrisku nechali všetko. Nemyslím si, že toto bol posledný výlet do Svitu, v sobotu sa tu vidíme opäť,“ povedal k priebehu z hosťujúceho tábora Marek Jašš.

Skúsený 33-ročný krídelník odohral jeden z najlepších duelov za posledné mesiace, možno by sa dalo povedať až roky. Sám nastrieľal 27 bodov, všetko z trojkovej vzdialenosti a dokonca atakoval vyrovnanie ligového rekordu, ktorým je 10 úspešných pokusov. Svit tak musel až do samotného záveru bojovať o to, aby zlomil odpor družstva z hornej Nitry.

DSC 5318

„Myslím si, že sme sa trochu uspokojili, ale v záverečnej štvrtine sme sa vrátili k našej hre, ktorá nás zdobila v prvom polčase. Vyšlo to napokon v náš prospech. Viesť 1:0 je veľmi dôležité, v stredu bude mať Prievidza na sebe tlak. Očakávame od nich, že na oboch stranách palubovky budú hrať na hranu. My sa posnažíme využiť našich predností,“ vyjadril sa Koval.

S intenzitou a nasadením sa lepšie vyrovnali Sviťania (93:84), ale vysoká úspešnosť streľby za 3 body (50% vs. 40%) pridáva tejto sérii na atraktivite. Čo znamená konečný výsledok je jasné, v stredu Iskra môže využiť postupový mečbal a predrať sa do boja o medaily. Prievidza si takýto scenár rozhodne nepripúšťa, aj keď vidina predčasného konca sezóny môže zväzovať ruky.

DSC 5394

„Na ihrisku to bolo vidieť z pohľadu útokov a obrán, všetko bolo o level vyššie ako počas sezóny. Je to play off, je to boj, treba ísť aj cez nejaké šrámy. Potrebná bude v stredu určite naša bojovnosť, postrážiť si obranný doskok, aby sme nedostávali body po ďalších šanciach. Svit je silný v tranzícii, netreba im navyše nechať voľné pozície pri streľbe za 3 body, pretože majú dobrých strelcov,“ myslí si Jašš.

Foto: Daniel Faix