• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Otvárací zápas série Svitu s Levicami priniesol dve herné tváre. Na domácej strane z toho bolo prekvapujúce zakopnutie hlavne po ofenzívnej stránke a výsledkom bola výrazná prehra. Hostia naproti tomu len potvrdili, že na play off sa excelentne pripravili. Spod Tatier si odnášali triumf o 29 bodov a najmä dôležitý úvodný bod.

Pri pohľade na konečný rezultát by len málokto čakal, že z toho bola takmer tri štvrtiny v podstate vyrovnanejšia partia. Najmä prvý polčas rozhodne nemohol nudiť, po úvodnom nápore Svitu (8:0) prišla 18-bodová šnúra Levíc, aby o ňu v priebehu niekoľkých momentov veľmi rýchlo prišli. Výsledkom bol polčasový stav 35:34 pre hostí.

„Celkovo musíme lepšie doskakovať a účinnejšie zastaviť súpera v obrane. Naša koncentrácia v tejto činnosti nebola ideálna, za čo sme boli potrestaní. Keď v zápase vedieme, tak je to potrebné, ale my sme to nerobili,“ objasnil príčiny prehry hráč Svitu Xavier Smith.

Na konci základnej časti mali mnohí pochybnosti o tom, ako si Levičania povedú v najdôležitejšej fáze sezóny, vzhľadom na predvádzanú hru a dosiahnuté výsledky, ale prepnutie do play off módu im vyšlo dokonale. S Interom si poradili celkom hladko a v najkratšom možnom čase, a na úvod semifinále tiež predviedli dominantný výkon na oboch stranách palubovky.

DSC 2506

„Hrali sme ako tím, excelentne sme sa pripravili na toto stretnutie a hlavne, od prvej minúty sme bojovali. To bol kľúč. Prvý polčas bol v poriadku, len nám nepadalo za tri body. Svit má skvelé družstvo, vedelo ako trestať naše chyby v prvom polčase. Všetko bolo o obrane, pretože oni hrajú rýchlo a viackrát nás v tomto smere potrestali,“ uviedol so 17 bodmi najlepší strelec Patriotov Draško Kneževič.

V druhom polčase sa už predsa len preukázali herné rozdiely, Svitu v produkcii nezabrala dvojica Kayo Goncalves a Hayden Koval, naproti tomu Levice sa dostali do svojho rytmu a v podstate ktokoľvek prišiel na palubovku, tak skóroval. Výrazný rozdiel bol najmä v doskokoch (o 20 lôpt viac pre Patriotov), produkcii lavičky a tiež streľbe za 3 body.

DSC 2572

Podpísala sa na domácich aj únava z vysokého tempa zápasu? „Nechýbala nám energia. Potrebujeme sa viac koncentrovať a dať do toho viac snahy. V zápase č. 2 nemôžeme robiť rovnaké chyby, ako tomu bolo teraz v obrane a pri doskakovaní,“ odpovedal Smith.

Úradujúci majster získal hneď na úvod možno dôležitú výhodu, ktorú môže následne potvrdiť pred domácim publikom. Je to stále síce len 1:0 na zápasy, ale herné sebavedomie v play off stretnutiach je evidentné. Načasovanie tímovej a individuálnej formy nemohlo byť v tomto smere lepšie.

DSC 2274

„Kľúčom k výhre bol tiež tímový výkon, v druhom polčase sme si dobre posúvali loptu. Konečný výsledok nie je reálnym zrkadlom zápasu, Svit má excelentné družstvo. My sa nemôžeme uspokojiť, je to len začiatok série. Sebavedomie máme, veríme v naše schopnosti, ale myslíme už na ďalší duel,“ dodal Kneževič.

Séria pokračuje pred televíznymi kamerami, druhý zápas je na programe v utorok 18. apríla o 18.00 h v Leviciach.

Foto: Lukáš Droppan