• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Jedna časť sa radovala, druhá smútila. Levičania sa vyhrabali z „klinickej smrti“, keď im hrozil rozhodujúci zápas pod Tatrami a napokon mohli oslavovať návrat do finále. Sviťania naproti tomu smútili z konca sezóny, pri čom nevedia, či z toho bude ligová medaila alebo nie. Štvrtý súboj týchto dvoch tímov bol strhujúci od prvej do poslednej minúty.

Pestrú paletu emócií a zvratov prinieslo dianie v levickej športovej hale. Najskôr fanúšikovia neverili vlastným očiam, keď domáci prehrávali o 10 bodov. Potom si pri 10-bodovom náskoku mysleli, že súpera majú na lopate, ale rozhodnutie prišlo doslova v posledných sekundách. „Veľmi ťažký a vyrovnaný duel. Nik sa z dlhodobého hľadiska nedokázal bodovo odtrhnúť, bolo to fyzické. Čo sa týka nás, mohli sme hrať lepšie v obrane a posúvať si loptu, aby sme viedli dlhšie, ale to sa stáva. Z môjho pohľadu rozhodli straty a ofenzívne fauly, pretože po našich chybách sme nemohli vystreliť v útoku,“ načrtol hodnotenie zápasu krídelník Svitu Kayo Goncalves.

Mimo týchto vysokých rozdielov to bola inak vyrovnaná partia, v ktorej niektorý z tímov viedol maximálne o 5 bodov. Takticky to bolo z oboch strán prečítané, často to bolo len o individuálnych kvalitách, ako ukazuje aj pohľad na štatistiky. „Svit hral celý zápas dobre. Na rozdiel od prvých dvoch zápasov sme ich nevedeli zlomiť ani v druhom polčase, bolo vidno, že nechceli, aby sa ich sezóna ešte skončila. Keby Devon (pozn. van Oostrum) netrafí na konci trojky, tak sme to mohli pokojne prehrať,“ myslí si pivot Patriotov Boris Bojanovský.

Hostia spod Tatier sa popasovali aj s tým, že veľmi rýchlo sa dostal do problémov s faulami Hayden Koval. Tréner Oleg Meleščenko zariskoval a jeho zverenec to napokon ustál, keď dokázal dohrať zápas. Bolo však jasné, že takticky sa niečo musí zmeniť, čo potvrdil aj Goncalves: „Absolútne to ovplyvnilo zápas. Je dôležitým prvkom v priestore pod košom, nielen defenzívne, ale aj ofenzívne. Je to skvelý blokár a doskakovač, preto je ťažké hrať v podstate celý druhý polčas s tým, že nemôžete faulovať. Nedá sa riskovať, Leviciam to umožnilo v momente, keď bol na lavičke, hrať s 5 strelcami. To im z môjho pohľadu pomohlo na oboch stranách palubovky.“

DSC 7264

 

Sviťania to mali vo svojich rukách, keď dve a pol minúty pred koncom viedli 70:65. Vtedy prišli chvíle Devona van Oostruma, ktorý zužitkoval svoje bohaté skúsenosti z podobne významných zápasov. 7 bodmi v rade a „prežitím“ posledného útoku, vybojoval pre Patriotov možnosť pokračovať v sne o obhajobe majstrovského titulu.

„Naše nastavenie bolo, že sa hrá až do konca. Aj v nepriaznivej situácii sme to nevzdali a Devon, aj napriek tomu, že nehral úplne najlepší zápas, tak ukázal svoje kvality a trafil asi najdôležitejšie strely v tejto sezóne. To, že sme v treťom finále v rade znamená, že sa tu v Leviciach robí basketbal dobre. Tešíme sa z ďalšej príležitosti zabojovať o titul,“ vyhlásil Bojanovský.

DSC 7427

Výsledok 75:73 zarmútil hostí, pre ktorých sa tak skončila mimoriadne úspešná sezóna. Zisk Slovenského pohára, najlepšia základná časť od roku 2005 a v semifinále boli Leviciam viac ako vyrovnaným súperom. Do najbližšieho pondelka si musia počkať, či z toho bude napokon ligový kov, alebo nie. Jedno je však isté, pod Tatrami sa opäť naštartoval basketbalový ošiaľ, čo ukázala aj početná skupinka priaznivcov v Leviciach.

„Séria síce skončila 1:3 na zápasy, ale myslím si, že to bolo vyrovnané. Levice majú dobré družstvo, kvalitných hráčov a ťažili z lavičky, čo bol luxus, ktorý sme my nemali. Nemyslím si, že by niečo špecifické rozhodlo. Podpora fanúšikov v Leviciach znamenala pre nás všetko. Celú sezónu boli úžasní. Som vďačný za to, že svoju prvú profesionálnu sezónu som mohol odohrať v meste, ktoré má takú podporu ľudí. Boli ste skvelí! Svit ďakujem,“ dodal na záver Goncalves.

Foto: Lukáš Droppan