• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prvý diel finálovej derby ságy Levíc s Komárnom si pochvaľovali všetci zúčastnení. Najvyššia návšteva Niké SBL v sezóne – 2300 divákov, skvelá atmosféra od oboch fanúšikovských táborov a návrat Mihu Lapornika dodal zápasu všetko, čo k nemu malo patriť. Výhoda domáceho prostredia sa opäť neukázala ako dôležitý faktor, „diabli“ po ďalšej trojkovej kanonáde schladili Patriotov a v sérii dali úradujúcemu majstrovi prvý úder.

Hlavnou udalosťou sobotňajšieho večera bol po 3 mesiacoch návrat jednej z najdôležitejších postáv doterajších úspechov Levíc v sezóne, reprezentanta Slovinska Mihu Lapornika. Táto starostlivo utajovaná informácia prekvapila mnohých, vrátane trénera Komárna Zlatka Jovanoviča: „Prekvapilo ma, že Miha Lapornik nastúpil. Budem sa opakovať a povedal som to aj jemu, podľa mňa je najlepším hráčom tejto ligy. Potriasol som mu rukou a povedal som mu, že ho veľmi rád vidím na palubovke. Pokúsime sa ho teraz čo najlepšie brániť (úsmev). Teší ma, že je už zdravotne v poriadku.“

Zranenie ruky ho vyradilo z hry na dlhšiu dobu a pri svojom návrate sa uviedol 8 bodmi. Ani on napokon nezabránil tomu, aby Patrioti zaznamenali prvú domácu prehru v tohtoročnom play off. Úradujúcemu šampiónovi ako keby zväzovala ruky plná hala a očakávania, ktoré boli spojené so začiatkom finálovej série.

DSC 8844

„Sme radi, že Miha je späť. Je dušou mužstva a som rád, že je opäť s nami. Teraz je našou zodpovednosťou to, aby sme hrali tak, ako počas celého doterajšieho play off. Necítili sme na sebe tlak, musíme proste nastúpiť úplne inak. My musíme byť fyzickejším družstvom, ak to tak nebude, môže z toho byť dlhá séria. Neboli tam nejaké taktické veci, ale Komárno nás v podstate vyzlieklo donaha,“ povedal domáci rozohrávač Devon van Oostrum.

Pravdepodobne kľúčovým aspektom zápasu č. 1 v tejto sérii bol nástup hosťujúceho tímu. Ofenzívne sa okamžite chytili, prvú štvrtinu zakončili so 100-percentnou úspešnosťou za tri body (6/6) a v ďalšom priebehu napokon nepripustili akúkoľvek drámu. „Určite nám to pomohlo zdvihnúť sebavedomie. Sme tím, ktorý strieľa veľa za tri body a keď to padne, tak jednoducho, pomáha nám to a lepšie sa nám hrá. Myslím si, že rozhodla naša obrana. Dovoliť Leviciam dať na ich pôde len necelých 70 bodov je pekná vizitka. Takto musíme hrať aj ostatné zápasy, hlavne po defenzívnej stránke,“ vravel k úvodu krídelník Komárna Samuel Volárik.

DSC 8585

Levičania už v prvej štvrtine prehrávali aj dvojciferným rozdielom a ani v ďalších štvrtinách nedokázali dlhodobejšie pritlačiť na súpera. Po polčasovej prestávke prišiel síce mierny nápor, keď okresali manko na rozdiel 6 bodov, ale to bolo z ich strany všetko. Inak bol duel v réžii „diablov“. „Myslím si, že akýkoľvek tím, keď príde so 100-percentnou streľbou za tri body počas určitého obdobia, tak je to veľmi ťažké ustrážiť. Obzvlášť u Komárna vieme, že je to jeho silná zbraň, čo sa aj teraz potvrdilo. Verím, že v ďalších stretnutiach budeme úspešnejší pri pokrývaní tohto a celkovo našej defenzívy. Prvá štvrtina, hlavne jej úvod nás trochu zasiahol. Zahodili sme niektoré pozície spod koša, k tomu trestné hody a začalo sa to s nami viesť. Na druhej strane, pri nejakom náznaku návratu v tretej štvrtine, opäť prišla trojbodová streľba od súpera a vrátila momentum na jeho stranu. Myslím si, že zaslúžené víťazstvo súpera,“ uviedol tréner Patriotov Michal Madzin.

Komárno otvorilo finálovú sériu sebavedomým výkonom a len potvrdilo, že doterajšie výkony v play off nie sú žiadnym prekvapením. K ofenzíve sa tentoraz pridala defenzíva, čo sa ukázalo ako dôležitý aspekt pri pohľade na konečné skóre. „Možno sme Levice niečím prekvapili. Majú však širokú súpisku, vysoké družstvo, ale my sme hrali to, čo vieme hrať. Naša energia v obrane nám dávala možnosť takto hrať. Môžeme však od nich očakávať, že najbližšie nám to budú chcieť oplatiť. Získali sme sebavedomie, keď sa nám strelecky darilo. Úprimne, vychádzalo to najmä z našej dobrej obrany a doskakovania. Vďaka tomuto sa nám zápas vydaril. V tretej štvrtine sa Levice mierne dotiahli, niečo sme potom zmenili a s agresivitou sme vrátili k dobrej streľbe a obrane,“ zamyslel sa Jovanovič.

DSC 8830

Jeho zverenci sa stali v tohtoročnom play off špecialistom na zápasy na palubovkách súperov. V Leviciach to bolo už štvrté víťazstvo z doterajších piatich stretnutí. „Úprimne, je to trochu paradox, ale berieme všetkými desiatimi. Pokiaľ sa nám bude takto dariť, budeme spokojní,“ vyhlásil Volárik. Viac túto štatistiku objasnil jeho tréner: „Hovorí to niečo o charaktere týchto hráčov. Ako som hovoril v mnohých rozhovoroch počas sezóny, keď sme mali nejaký problém, tak sme sa z neho rýchlo dostali. Bolo to napríklad aj počas semifinálovej série so Spišskými Rytiermi, nevyužili sme mečbal a vedenie 2:1 na zápasy a drvivá väčšina ľudí nás už odpisovala. A my sme napokon vyhrali. Tento tím je špeciálny, nech sa skončí finálová séria akákoľvek.“ Na záver sme sa spýtali aj domáceho trénera, prečo tomu tak je, že Komárno je vonku tak úspešné. „Pretože bránia (úsmev),“ odpovedal Madzin stručne a jasne.

Druhý zápas finálovej série Levíc s Komárnom je na programe v stredu 10. mája o 17.30 h v komárňanskej športovej hale a opäť aj v priamom prenose športovej televízie RTVS: Šport.

Foto: Lukáš Droppan