• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Komárna zatiaľ pevne kráčajú za cestou do ďalšieho boja o medaily. Svoje ambície potvrdili v druhom štvrťfinálovom stretnutí, v ktorom nad Levicami triumfovali jasne 103:74. 

Vo viacerých ohľadoch bol druhý zápas veľmi podobný tomu prvému. Patrioti držali so súperom krok hlavne v prvej štvrtine, ale postupne prebrali taktovku nad zápasom hráči Komárna. Kým prvá 10-minútovka skončila 25:23 v prospech domácich, tak do polčasu to bolo už o 14 pre "obuvníkov". A skóre narastalo aj po prestávke. "Vyšlo to tak, že každý hráč dal do zápasu maximum. Hrali sme kolektívne. Taký zápas som u nás ešte nevidel. Každý dal do toho srdce. Ťažili sme z agresívnej obrany, hrali sme rýchle protiútoky. Mali sme vysokú úspešnosť streľby. Boli sme bojovnejším tímom. Do play off sme išli s takou energiou, každý hráč v tíme ju priniesol do hry, či už v obrane alebo v útoku. Keď hráme kolektívny šport, tak musíme byť kolektívni. To sme v zápase predvádzali," povedal k zápasu krídelník Komárna Filip Halada. 

Levice nedokázali nájsť počas celého priebehu druhého stretnutia odpoveď na vysokú úspešnosť streľby súpera (62% za dva body, 48% za tri body a 87% trestných hodov). "Povedal by som, že to bol takmer rovnaký zápas ako ten prvý. Pred sériou sme neočakávali, že sa niečo také udeje. Očakávali sme, že budeme aspoň bojovať. To sme zatiaľ neukázali. Máme pred sebou domáci zápas, ktorým sa môžeme dostať späť do série. Úprimne, verím v tento tím. Myslím si, že musíme dať čo najskôr veci do poriadku, nájsť silu a bojovať. Takto by mal štvrtý nasadený tím hrať a vyzerať. Chcel by som pogratulovať Komárnu, boli rozhodne lepším tímom v oboch zápasoch. Dúfam, že budeme aspoň doma bojovať. Ak vôbec bolo niečo dobré v tomto zápase, tak musíme na to zabudnúť. Z týchto dvoch prehier sa musíme aj poučiť a zabudnúť na ten zlý pocit, ktorý teraz máme. Ísť do zápasu s čistými hlavami, hrať basketbal a nie nad všetkým premýšľať. Hrať tak, ako sme hrali počas väčšiny základnej časti. Myslím si, že sme sa po mentálnej stránke zrútili. Prestali sme sa úplne sústrediť, nerobili sme taktické fauly na zastavenie protiútokov, v útoku nám to tiež nešlo. Hlavným problémom, že sme inkasovali veľa bodov po stratených loptách. Je ťažké odpovedať na ich vysokú úspešnosť streľby. Nie je to však nič nové, vedeli sme, že majú dobrých strelcov. Myslím si, že je to len o našom sústredení," zhodnotil priebeh rozohrávač hostí Dejan Djokič.

Patriotom nevyšiel ťah ani so zmenou na rozohrávačskom poste, kde práve Djokič nahradil Summera. Po prestávke už totiž Komárno kontrolovalo diane na palubovke a výsledkom bola prehra o 29 bodov. V sobotu ich čaká zápas, v ktorom sa rozhodne o tom, či sa rozplynie ich sen o účasti v semifinále alebo sa im podarí vynútiť minimálne štvrtý zápas na juhu Slovenska. "Musíme hrať tak, ako sme hrali v stredu a v Leviciach. Ako stále opakujem, bez kolektivizmu to nepôjde. Ak budeme hrať tak, ako v stredu, tak si myslím, že môžeme ísť ďaleko. Im už o nič nepôjde, nebudú mať čo stratiť. Podľa mňa pôjdu do toho naplno od začiatku. My sa musíme pripraviť hlavne na to psychicky, že to ešte nemáme vyhraté. Treba ísť do toho ako v stredajšom zápase," vyhlásil Halada. 

Čo by mohlo byť podľa Djokiča kľúčom k úspechu v treťom zápase a nechýba tímu podľa neho nejaká osobnosť? "Počas celej sezóny sme nemali toho x-faktor hráča, ktorý by dával 25 a viac bodov. Najväčšou silou tohto tímu bol kolektívny basketbal, tvrdá obrana a výpomoc jeden druhému. Myslím si, že takýmto spôsobom sa dá uspieť. Ak budeme hrať tvrdú obranu, tak v útoku príde oveľa viac ľahkých bodov. Máme dobrý systém, ktorý hráči dokážu realizovať. Všetci vieme brániť, ukázali sme to už veľakrát. Musíme to len zopakovať," odpovedal na záver hráč Levíc.

Čo ukázal zápas: V prvom rade kolektívny výkon a vysokú úspešnosť streľby Komárna. Oproti svojmu súperovi mali viac asistencií (26 vs. 14) a aj celkovú úspešnosť streľby. Výrazny podiel na konečnom výsledku mala aj lavička, ktorá zaznamenala o 25 bodov viac ako tá levická. 

Highlighty zo zápasu Komárno - Levice:

Foto: Karol Scholtz