• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V poradí už 119. derby medzi Prievidzou a Handlovou bolo tentoraz jasnou záležitosťou domáceho celku. Basketbalisti BC rozhodli o víťazstve v podstate v priebehu štyroch minút, „Baník“ zdolali jednoznačne 101:70.

Ešte pred úvodným rozskokom sa veľkého potlesku od prievidzského publika dočkal tréner Handlovej Krunoslav Krajnovič. Prvýkrát od finále 2014/2015 sa totiž objavil v Niké aréne, ale tentoraz už v pozícii kormidelníka rivala. „Ďakujem prievidzským fanúšikom za pekné privítanie. Zápas ma však nepotešil. Prievidza ukázala, že je kvalitnejšie družstvo ako my. Je to síce o rozpočte, ale myslím si, že sú o toľko kvalitnejší, že v prvom polčase nepotrebovali žiaden vietor do plachiet. Zahrali lepšie a zaslúžene zvíťazili,“ povedal Krajnovič bezprostredne po prehre.

Jeho zverenci pri tom nezačali najhoršie, s veľkým nasadením a chuťou sa pustili do tradičného rivala. Prievidza išla do stretnutia oslabená, okrem dlhodobejšie absentujúceho Batinu s Pipíškom, nemohol tréner Ryan Pannone počítať ani so službami rozohrávača Rodnyeho Glasgowa. „Cítil som väčší tlak, keďže absentoval Rodney Glasgow a Jaytornah Wisseh bol jediným rozohrávačom. Chalani však na to zareagovali správnym spôsobom. Myslím si, že to bol jeden z najlepších našich zápasov v tejto sezóne, ak to zoberiem z pohľadu dodržiavania nášho zápasového plánu. V druhom polčase sme zostali sústredení, hrali sme s energiou a nerobili sme chyby z predchádzajúcich zápasov. Je to pre nás veľmi dôležité víťazstvo, hlavne po prehre v Komárne. Zdolali sme nepríjemného a tvrdého súpera. Myslím si, že jeden z kľúčov k výhre bola zmena našej hry. Neustále pracujeme na zlepšení. Zvládli sme to aj s hádam najnižšou úspešnosťou streľby za tri body v tejto sezóne,“ vyjadril sa tréner Prievidze.

Dá sa povedať, že zlom prišiel v závere prvej štvrtiny. Bílik upravoval trojkou s klaksónom na 21:15. Potom prišla smrtiaca trojminútovka, počas ktorej Prievidza zaznamenala 16 bodov za sebou. Táto sekvencia Handlovú položila a už do konca stretnutia sa z nej nevedela spamätať. „Rozhodlo to. My sa za Prievidzou nemôžeme naháňať, lebo hrajú takým štýlom basketbalu, že my proti nemu šancu nemáme. My musíme hrať trpezlivo, čo sme tu nehrali. Veľmi rýchlo sme tiež šli do problémov s faulami,“ vyhlásil Krajnovič.

V ďalšom priebehu sa zápas prakticky už len dohrával, Prievidza si totiž bez väčších problémov strážila cca. 20-bodové vedenie. „Derby sme nezvládli v obrane, 101 bodov je veľa. Fyzicky pod košom, tempo hry, nezvládli sme to. Nesmieme sa prispôsobiť ich rýchlej hre, to nás položilo,“ uviedol hosťujúci Filip Dratva. Oveľa viac spokojnejší bol pivot Prievidze Ryan Martin: „Bol vidieť na nás dobrý a kolektívny duch. Každý išiel s cieľom zabojovať, dobre sme zahrali v obrane. Verím, že sa to premietne aj do zápasov vonku, ktoré potrebujeme začať vyhrávať.“

Prievidzského kormidelníka potešil okrem konečného výsledku aj fakt, že jeho zverenci nepripustili žiadnu drámu a mohol dať priestor všetkým hráčom na súpiske: „Zápas nikdy nie je u konca, čoho sme už viackrát boli svedkom. Zahrali sme však konzistentne počas celých 40 minút. Hráči sa však držali plánu, súperovi nedovolili pomýšľať na návrat. Môže nám to pomôcť z hľadiska pozitívnej atmosféry v tíme. V sezóne sme už šesťkrát prehrali, dvakrát po predĺžení a raz rozdielom jediného bodu.“

Oveľa kritickejší bol po prehre Krajnovič, počas reprezentačnej prestávky dokonca avizuje zmeny v tíme: „V mužstve príde k zmenám, nie je to však o hráčskej kvalite, ale skôr o spôsobe rozmýšľania niektorých hráčov. Niektorí nerozmýšľajú basketbalovo, neberú svoju robotu profesionálne. Verím, že nám prestávka prospeje. Možno niektorí tu už nebudú. Budúci týždeň sa rozhodneme, čo s tým urobíme.“

Čo ukázal zápas: Okrem vyššie spomínanej bodovej šnúry Prievidze, hádzali domáci basketbalisti až o 25 trestných hodov viacej. V zápase dominovala aj ich lavička, v porovnaní s tou handlovskou dala o 21 bodov viac.

Highlighty zo zápasu Prievidza – Handlová:

Foto: Samuel Alexander Petráš