• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti BC Prievidza zvládli domácu premiéru v novom ročníku SBL, proti nováčikovi z Lučenca sa síce rozbiehali pomalšie, ale zvládnutý druhý polčas ich doviedol k tretiemu víťazstvu po sebe po výsledku 86:74.

Zverenci trénera Michaela Claxtona mali kvalitatívne navrch, ale v prvom polčase to nevedeli tak razantne preukázať. Lučenec síce neviedol ani na jeden moment v zápase, ale svojou hrou trápil papierového favorita. Nováčik hral viac individuálne, pre nezaujatého diváka aj dosť atraktívne. Na každý väčší nápor dokázal aj patrične odpovedať. „Myslím si, že sme tvrdo bojovali. Prievidza má veľmi dobrý tím, už sme proti ním hrali. Kvalitne sú koučovaní, majú výborných legionárov a domácich basketbalistov. Urobili sme mnoho chýb, ktoré využili,“ začal s pozápasovým hodnotením rozohrávač Lučenca Ike Agusi.

Prievidza predvádzala kolektívny výkon, hráči si dobre medzi sebou posúvali loptu. V druhej štvrtine zaznamenali dokonca 13-bodovú šnúru, ale hneď na to dovolili súperovi, aby odpovedal takmer rovnakou mincou. Klasický hore-dole basketbal prinášal viacero pekných momentov, domáci išli napokon do šatní len za vedenia 42:36. „Myslím si, že to bol z našej strany dobrý zápas, až na tú koncovku. V nej sme stratili až priveľké množstvo lôpt. Inak však môžeme byť spokojní. Zvíťazili sme, to je najdôležitejšie. Lučenec hrá trochu divoko, trapujú náhodne. Dovolili sme im, aby hrali rýchlo, ale v tretej štvrtine sme si už s tým dokázali poradiť,“ uviedol pivot Prievidze Delvon Johnson.

Obraz hry sa zmenil až po polčasovej prestávke, domáci odštartovali tretiu štvrtinu 12:2, čím definitívne zlomili odpor súpera. Razom mali stretnutie pod kontrolou, aj keď Lučenec neustále hrýzol. V 28. minúte však prehrávali hostia už 42:63, no nevzdali sa. Tvrdou hrou dokázal v záverečnej časti ukrojiť z vysokého manka. „Začali hrať oveľa lepšie, nevedeli sme sa s ich intenzitou na palubovke vyrovnať. Dochádzala nám para s blížiacim sa koncom zápasu, začali sme robiť chyby. Sme mladé družstvo, hráči sem prišli z rôznych basketbalových úrovní. To však nemožno brať ako ospravedlnenie, sme všetci na jednej vlne, tvrdo makáme na sebe,“ myslí si Agusi.

 

Na palubovku sa na radosť domácich priaznivcov dostali v závere aj mladíci, Jakub Mokráň zaznamenal šesť bodov, Ján Zorvan dva. „Bolo dobré, že dostali príležitosť. Tvrdo makajú, fanúšikovia sa z toho potešili, preto si myslím, že si zaslúžili minúty v zápase,“ pochválil Johnson rozhodnutie trénera. Jedinou „škvrnou“ na zápase tak zostáva zranenie Marka Popoviča. Skúseného pivota čaká podľa všetkého dlhá prestávka od basketbalu.

Prievidza je aj po štvrtom kole stopercentná, okrem dvoch víťazstiev u súperov, zvládli aj domácu premiéru. „Vždy je dobré začať sezónu troma víťazstvami za sebou, špeciálne keď toto prišlo pred našim skvelým publikom,“ vyhlásil pivot Prievidze. Lučenec stále napreduje, ale aj po štyroch odohraných dueloch mu svieti v kolónke výhier nula. „Nik nie je šťastný s prehrou, ale každým ďalším stretnutím sa Lučenec blíži k vytúženému víťazstvu. To už čoskoro príde, potom začneme byť oveľa nebezpečným tímom,“ uzatvoril Agusi.

Čo rozhodlo: Vstup Prievidze do druhého polčasu a bodová produkcia ich lavičky. Aj napriek prehre o dvanásť bodov bol Lučenec v mnohých ukazovateľoch viac ako vyrovnaným súperom.

Kto zaujal: V domácom drese zakončil zápas s dobrými číslami Delvon Johnson, autor 11 bodov (80% úspešnosť z poľa), 5 doskokov a 2 ziskov. Spolu s Jonesom mal najvyššiu hodnotu v kolónke plus/mínus bodov. U hostí potiahol opäť raz Duke Shelton, v štatistikách mu svietilo 16 bodov, 4 doskoky a 3 zisky.

Highlighty zo zápasu Prievidza – Lučenec:

Foto: Barbora Bařinová