• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti MBK Rieker Com-Therm Komárno si v krátkom čase zahrali ďalšie predĺženie, tentoraz s úspešným koncom. Proti Handlovej zaznamenal po výsledku 88:83 tréner Miljan Čurovič prvé víťazstvo na lavičke „obuvníkov“.

Osemdňová zápasová prestávka zahrala Komárnu do karát, zdravotne sa tím dal do poriadku a pod taktovkou nového kormidelníka prišlo aj k očividným zmenám na palubovke. V porovnaní s predošlými zápasmi hrali totiž „obuvníci“ inak – rýchlejšie, vedeli si vytvárať ľahké pozície na body a viac ťažiť zo silných stránok jednotlivcov. „Mali sme týždeň na prípravu. Veľmi kvalitne sme trénovali, zdvihol sa aj rytmus na tréningoch. Myslím si, že pôjdeme hore. Je to iba začiatok, ale môžeme byť spokojní s tým, ako to vyzeralo. Boli tam dobré aj zlé úseky, ale to je všetko normálne. Potrebujeme čas. Dôležitý je dobrý tréning a potom to na zápasoch bude vyzerať lepšie,“ prezradil domáci krídelník Saša Jankovič.

Ich súper mal s tým hlavne v úvode problém, po šiestich minútach prehrával 4:15. Až potom sa dokázal prispôsobiť zmenenému štýlu hry Komárna. „My sme sa ani nejako veľmi pripravovať nechceli na ich predošlé akcie, pretože budú musieť mať asi iné kvôli novému trénerovi. Poctivo sme však študovali hráčov, čo robia, kde sú silní. Bola to možno pre nich trochu výhoda, mali v útoku nové tri veci, na ktoré sme sa moc nevedeli ani pripraviť,“ zamyslel sa pivot Handlovej Michal Čekovský.

Okrem úvodných šiestich minút to bol totiž vzácne vyrovnaný duel, ani jeden tím sa nedokázal výraznejšie utrhnúť. „Obuvníci“ mali mnoho šancí, ale „Baník“ vždy našiel odpoveď na ich hru. Postupne zápas aj gradoval, na palubovke sa nešetrilo nasadením a tiež aj tvrdosťou. „Myslím si, že sme sa zlepšili oproti zápasu s Lučencom, hlavne na nás bolo vidieť, že sme hrali srdcom. Chceli sme vyhrať. Každý robíme stále chyby v obrane, čo nás stálo aj zápas s Lučencom. Myslím si však, že sa to zlepšuje a je vidieť progres. Ale stále robíme v obrane chyby, je to aj môj prípad. Zlé rotácie, dostávame ľahké koše, potom je už ťažké vracať sa do zápasu,“ uviedol slovenský reprezentant.

Varovaním pre domácich môže byť záver štvrtej štvrtiny, 94 sekúnd pred koncom viedli 75:70, ale súper si napokon vynútil predĺženie. „Pre nás to bol veľmi ťažký zápas. Po tej minulotýždňovej prehre so Žilinou musím povedať, že ja a moji spoluhráči sme do tohto zápasu dali viac ako sto percent, ale aj Handlová má veľmi kvalitný tím. Myslím si, že diváci mohli byť spokojní a na konci sme zaslúžene zvíťazili. Celú sezónu sa trápime s tým, že hráme výborne prvý polčas a potom v druhom ideme dole. To nás stálo už niekoľko víťazstiev. Neviem si to vysvetliť, vždy máme dve – tri minútky výpadky. Ukázali sme výbornú energiu, v dôležitých momentoch sme nedovolili, aby sme išli hlavami dole. Aj keď Handlová premenila záverečnú strelu a poslala zápas do predĺženia, tak sme boli presvedčení, že zápas vyhráme. To nám pomohlo, že sme mysleli ako tím a vyhrali sme ako tím,“ vyhlásil Jankovič.

 

„Obuvníkom“ však vyšlo dokonale predĺženie, ťahúňmi v kľúčových okamihoch boli Jankovič a americký rozohrávač Liam O'Reilly. Šnúra 10:2 totiž rozhodla o osude stretnutia. „Spoluhráči mi vytvorili voľné strely, ktoré som našťastie dal. Všetko je to však aj o únave, adrenalíne. Každý, kto prišiel na palubovku, či už Smik jednu minútu alebo Delič, ktorý hral 43 minút, tak vydal zo seba všetko. Môže nám to pomôcť, že sme ukázali charakter. Zdvihne nám to sebavedomie, dokázali sme totiž, že keď sa kvalitne trénuje, pomáha jeden druhému, počúvame trénera, tak môžeme byť nebezpeční pre každý tím v lige,“ dodal skúsený Chorvát.

Handlová nebola ďaleko od cennej výhry, ale nadstavený čas im vôbec nevyšiel podľa predstáv. „Bolo vidieť na konci, že sme nedali niektoré ľahké koše, ktoré sme mohli dať. Mohla to byť aj únava, ale nebudeme sa vyhovárať, treba byť na to pripravení. Myslím si, že rozhodli iba naše hlúpe chyby. V obrane, aj v útoku. Som toho názoru, že my sme boli tí, ktorí sú na koni. Mali sme byť nakopnuté družstvo, ktoré sa dotiahne a zdolá starších hráčov,“ uzatvoril Čekovský.

Čo rozhodlo: Úspešnosť streľby a trestných hodov. To všetko hovorilo jasne v prospech Komárna (49 vs. 33 percent z poľa) a sedem zahodených trestných hodov na strane Handlovej. Okrem toho hrali „obuvníci“ kolektívnejšie (21 vs. 13 asistencií) a viac ťažili z priestoru pod košom - 40 vs. 22 bodov.

Kto zaujal: Skúsenosťami pomohol domácim Nenad Delič, autor 15 bodov, 11 doskokov a 6 asistencií. U hostí mu bol viac ako vyrovnaným súperom Michal Čekovský so 16 bodmi a 14 doskokmi.

Highlighty zo zápasu Komárno – Handlová:

Foto: Lukáš Droppan, Karol Scholtz