• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Koniec 13-zápasovej série prehier a premiérové víťazstvo pred svojim publikom. Nováčik z Lučenca mal dôvod na oslavu po triumfe 90:85 nad Spišskou Novou Vsou.

Zverenci trénera Tibora Jányho vyťažili z neľahkej situácie svojho sobotňajšieho súpera, Spišiakov totiž v krátkom čase opustila dvojica legionárov – Matt Marshall a Eric Nottage. Okrem toho na dlhšiu dobu vypadol pre zranenie Adam Antoni a nová posila tímu Miloš Vraneš je zatiaľ s tímom len krátku dobu.

„Už v predchádzajúcich zápasoch boli náznaky, že by sme mohli vyhrať, ale vždy nám to ušlo v niektorých fázach duelov. Po vysokej prehre v Prievidzi sme urobili niektoré zmeny a v stretnutí so Spišskou Novou Vsou sa osvedčili. Hráči odohrali kvalitný zápas. Nielen v šatni alebo na taktickej porade, ale predviedli to aj na palubovke. Keď sme prehrávali o desať bodov, tak sme si zobrali oddychový čas. Urobili sme nejaké zmeny a podarilo sa nám zvrátiť celý vývoj zápasu. Vyzeralo to tak, že v závere súboja sme mali viac síl,“ povedal po stretnutí domáci kouč Tibor Jány.

Hostia však duel začali tak, ako sa patrí na tabuľkovo vyššie postaveného súpera. Takmer tri štvrtiny boli vo vedení, dokonca v druhej časti bol ich náskok dvojciferný. Lenže v závere tretej a štvrtej 10-minútovky sa nadýchol Lučenec k obratu, ktorý mal víťazný punc. V koncovke doplatili Spišiaci na užšiu rotáciu, v ktorej citeľne chýbalo duo Marshall a Nottage.

„Bolo to zložité, títo dvaja hráči nám samozrejme chýbali. Bolo to vidieť najmä v obrane. Musíme si opäť vytvárať tímovú chémiu, musíme sa viac zohrávať na ihrisku. Boli sme zvyknutí na niektoré veci v starom zložení, teraz to treba natrénovať opäť, ale v inom zložení. Asi to bude potrebovať trochu času. Od začiatku to na prehru nevyzeralo. Celkom sa nám darilo. Potom sa však zobudili domáci diváci. Aj sa mi zdalo, že Lučenec mal viac energie a chceli vyhrať viac ako my. No a k tomu ešte Shelton s Griffinom, tí nás jednoducho zničili,“ hodnotil zápas hosťujúci pivot Viktor Juríček.

Hlavne Duke Shelton bol postrachom obrany, zaznamenal 31 bodov, mal 82 %-nú streľbu z poľa, 12 doskokov a v indexe užitočnosti mu svieti tohtosezónny rekord sezóny SBL - číslo 44. „Hral veľmi dobre, o tom sa baviť netreba. Ale pravda je aj to, že sme ho bránili menej tvrdo, ako by sa patrilo. V obrane sme mali problémy, hľadali sme sa. Nekomunikovali sme, slabá synchronizácia z našej strany. Aj preto sme mu to trochu uľahčili,“ dodal pivot Spišskej Novej Vsi.

Lučenec prelomil dve čakania, po 13 stretnutiach sa dočkal dvojbodového zásahu a zároveň zaznamenal prvý domáci triumf v aktuálnom ročníku. Strata na ôsmu Handlovú nie je vysoká, preto sen o play off sa pre nováčika ešte nerozplynul. „Už vo Svite sme ukázali, že naša hra má stúpajúci trend. Potom nás trochu zbrzdila vianočná prestávka. Výhra nad Spišskou Novou Vsou by nám mala pomôcť v ďalšom napredovaní. V zápase sme ukázali bojovnosť, bolo treba nevzdať sa a súpera predčiť v druhej polovici zápasu. Kým je šanca na play off, tak budeme o prvú osmičku bojovať. Dôležité je, aby sme si mohli povedať, že sme urobili všetko čo bolo v našich silách,“ zamyslel sa Jány.

Spišskej Novej Vsi patrí aktuálne siedma pozícia, ale na chrbát jej začína dýchať Handlová, ktorá v poslednom čase má dobrú fazónu. „Kvalitou kádra máme určite na viac ako len na siedme alebo ôsme miesto. To by bolo v play off veľmi ťažké hrať pravdepodobne proti Interu alebo Leviciam. Chceme sa teda dostať na piate alebo šieste miesto, kde by sme mohli naraziť na prijateľnejších súperov vo vyraďovacej časti. K tomu je samozrejme potrebné zbierať víťazstvá do konca základnej časti,“ uzavrel Juríček.

Highlighty zo zápasu Lučenec – Spišská Nová Ves:

 

Foto: Jozef Mikuš