• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vysoká intenzita, veľké nasadenie a výborná atmosféra. Stretnutia Prievidze s Levicami patria k ozdobám Slovenskej basketbalovej ligy, čo sa potvrdilo aj v rámci 19. kola. Domáci zlomili odpor súpera až v koncovke, po ktorej tak zostali hradby Niké arény pre Patriotov opäť nedobytné.

Zverencom trénera Tihomira Bujana pri tom citeľne absentoval pod košom Nikola Gačeša, ktorý pre rodinné dôvody odcestoval do Srbska. K tomu sa pridal veľmi zlý vstup do stretnutia, veď po prvej štvrtine prehrávala Prievidza 8:21. Postupom času sa ale vyrovnávali sily a bolo tak jasné, že diváci sa dočkajú v ďalších minútach atraktívneho basketbalu.

„Veľmi ťažký zápas, keďže nám chýbal v zostave Nikola Gačeša. Nielen pre mňa, ale aj pre ostatných je to jeden z najlepších hráčov ligy a jeden z kľúčových hráčov nášho tímu. Citeľne nám chýbal, preto toto víťazstvo bolo pre neho. Levice hrali dobre, organizovane v obrane. My sme do zápasu vstúpili veľmi zle, hrali sme bez všetkého, na čom sme počas troch dní pracovali. Som toho názoru, že dobrou defenzívou sme sa dokázali vrátiť späť do boja o víťazstvo. Premenili sme aj nejaké strely, ale tie práve pramenili z obrany. Potom to už bolo o každom bode, no na konci sme boli oveľa viac koncentrovaní a mali sme veľkú energiu od divákov. Dokázali sme napokon vyhrať toto náročné a dôležité stretnutie,“ povedal k stretnutiu domáci rozohrávač Zlatko Jovanovič.

Levice vyrukovali s dobrou energiou a defenzívou, vďaka ktorej mali počas celého prvého polčasu navrch. Karta sa postupne obracala v druhej 20-minútovke, no Patrioti boli v stále hre o to, aby konečne po takmer siedmich rokoch uspeli v Prievidzi.

  DSC3011

„Prišli sme sem vyhrať. Pripravili sme sa na toto stretnutie dobre. Po dvoch ťažkých prehrách po sebe sme veľmi chceli. Prvý polčas bol z našej strany dobrý, neurobili sme až toľko chýb. V druhom polčase pokračovala Prievidza v dobrej hre, na čo sme však my nezareagovali v defenzíve. Minuli sme nejaké trojky a prehrali sme zápas,“ uviedol hosťujúci Amin Hot.

Intenzita bojovnosti a nasadenia sa zväčšovala, sily však boli stále rozložené viac-menej vyrovnane. Dlhú dobu si totiž ani jeden z tímov nevedel vytvoriť nejaký výraznejší náskok. Necelé štyri minúty pred koncom prišiel rozhodujúci okamih zápasu, v priebehu 60 sekúnd zaznamenala Prievidza bodový úsek 7:0, čím zlomila odpor súpera.

„Cítil som, že to bol dôležitý zápas medzi týmito dvoma tímami. Bolo to badateľné aj na energii a intenzite stretnutia. Proti Leviciam však je potrebné takto hrať, je to mladé a dobre organizované družstvo. Museli sme preto do toho dať toľko energie, ak sme chceli pomýšľať na výhru. To je basketbal, niekedy to proste padne a niekedy nie. Treba si to však zaslúžiť. Myslím si, že sme si to zaslúžili kvôli našej energii v obrane. Preto nám to v koncovke padalo. O to je to dôležitejšie, keďže zostávame v hornej polovici tabuľky,“ zamyslel sa Jovanovič.

  DSC3553

Levice ešte skúšali zariskovať, ale napokon prišla tretia prehra po sebe s takmer identickým scenárom. Po vynikajúcom vstupe a zisku dvojciferného vedenia, umožnili opäť raz súperovi zrealizovať dokonalý a víťazný obrat.

„Nepremenili sme otvorené strely za tri body. Myslím si, že by sme mali hrať v útoku múdrejšie. Mali by sme vždy reagovať na agresívnu obranu súpera. Ak chceme hrať dobre v útoku, tak musíme začať od obrany. To je kľúč v každom zápase. Ak dovolíme súperovi dať ľahké body, respektíve premieňať otvorené strely, tak získa sebavedomie. Nie je to ľahké povedať, pretože každé stretnutie je vždy o niečom inom. Nedá sa úplne povedať, že sme prehrali rovnakým spôsobom ako v predošlých dueloch. Prehrali sme tri zápasy po sebe proti top trom tímom tejto súťaže. Musíme sa vrátiť do roboty, popracovať a eliminovať chyby, ktoré robíme. Je potrebné hrať múdrejšie,“ vyjadril sa Hot ku koncovke a priebehu zápasu.

Highlighty zo zápasu Prievidza - Levice:

Foto: Barbora Bařinová