• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V poslednom čase to bola už klasika, zápasy Lučenca s Levicami vždy končili tesným rozdielom, respektíve rozhodoval záverečný útok. Tentoraz sa však žiadna dráma nekonala, Patrioti aj vďaka vo forme hrajúcemu Šimonovi Krajčovičovi, potvrdili svoju momentálnu fazónu a bez väčších problémov si odnášali od „Novohradčanov“ víťazstvo.

„Som rád, že to dráma nebola (úsmev). Pre nás to bolo možno v závere už trochu pokojnejšie. Teší ma, že sme zvíťazili a za výkon, akým sme vyhrali,“ povedal bezprostredne po zápase tréner Levíc Michal Madzin. Jeho zverenci dokráčali k dvom bodom bez výraznejšieho zaváhania, súpera nepustili od začiatku do konca do žiadneho vedenia, navyše si od druhej štvrtiny kontrolovali dvojciferný náskok.

Lučenec si po mierne zlepšenom výkone v Prievidzi, vybral doma opäť slabšiu chvíľku. Jeho hra nebola vôbec výrazná, čo je badateľné už v niekoľkom stretnutí po sebe. Príčiny nie ideálneho herného prejavu sme sa snažili zistiť u domácej asistentky Zuzany Žirkovej: „Keby sme to vedeli, tak by sme radi odpovedali na túto otázku. Levice sú určite vyspelejším tímom ako Prievidza, čo dokazovali na každom jednom poste. Žiaľ, nedokážeme sa s tým teraz vyrovnať. My sa momentálne nedokážeme vyrovnať sami so sebou. Musíme to nejako zlomiť, sezóna je dlhá. Verím, že ako mali zlý úsek Levice, tak my ho máme teraz, ale dostaneme sa z toho. Chýba tu líder. Líder musí byť v každom tíme, ale taký, čo hlavne neskloní hlavu. U nás boli piati so sklonenou hlavou.“ 

DSC 2458

Ich súper naproti tomu „rieši“ príjemnejšie starosti, zo svojej menšej krízy sa celkom rýchlo dostal. Dokazuje to aj fakt, že momentálne majú Patrioti najlepšiu fazónu v lige. Sebavedomý prejav, podporený kolektívnym výkonom, to sú často základné ingrediencie vedúce k víťazstvám. A určite veľkým pozitívom je, že prím hrajú v družstve Slováci.

„Nechceli sme robiť na začiatku sezóny nejakú paniku, naopak dúfali sme, že sa to zlomí v tom, že ukážeme, v čom je sila tohto družstva. Verím, že teraz je to vidieť,“ uviedol Madzin. Na neho nadviazal kapitán družstva Šimon Krajčovič: „Vedeli sme, kde sme robili chyby v zápasoch, ktoré nás na začiatku stáli víťazstvo. Zlepšili sme sa v tom, že nemávame v stretnutiach také hluché chvíle, kedy vypadneme počas dlhšieho úseku. Samozrejme, prídu chyby, ale snažíme sa čo najdlhšie zostať koncentrovaní. V tomto sa zlepšujeme. Netreba však oslavovať, pred nami je ešte veľmi veľa zápasov.“

DSC 2381

Pochopiteľne, je potrebné sa pristaviť pri reprezentačnom rozohrávačovi. V predchádzajúcich dňoch je ústrednou témou diania v SBL. Krajčovič každým zápasom graduje svoje výkony, v Lučenci si z toho urobil svoju šou. 25 bodov, 18 doskokov, 5 asistencií, 3 zisky a 10 plusových faulov. To všetko vydalo v indexe užitočnosti hodnotu 42. V historickej tabuľke SBL sa radí medzi Slovákmi s týmto číslom na 3. miesto, rovnaký index mali v sezóne 2018/2019 Viktor Juríček a Richard Körner. Prvé dve miesta v tejto štatistike patria Radoslavovi Rančíkovi (v sezóne 2015/2016 mal index 45 a 43).

„Pripravoval som sa na zápas ako na každý iný, nič som nemenil. Celý tím sa cítime dobre, potom sa to odzrkadlí aj v zápase,“ prezradil hráč Levíc. Ako to videl jeho tréner? „Nechcem nikoho vyzdvihovať, lebo celá robota je o sile kolektívu. Na druhej strane, bol to výnimočný výkon, ale ten chalan drie na tréningoch. Som rád, že sa mu to vracia,“ odpovedal Madzin.

DSC 2301 

Obrana Lučenca mala s ním veľké problémy, v mnohých prípadoch nepomohlo ani striedanie viacerých hráčov na ubránení Krajčoviča. „Asi kľúčové bolo, že sme nedokázali brániť ako tím. Kým toto nezmeníme a nezačneme robiť tie veci, ktoré máme, tak Šimon je len jeden, ale my sme piati. Toto je podľa mňa rozhodujúce. Náš herný prejav je momentálne tragický, to u nás rozhoduje. Strácame sa vo veciach a nerobíme to, čo by sme mali. Tréner je taký, že potrebuje mať organizovanú hru a momentálne si myslím, že tie typy, ktoré tu teraz sú, tak na to asi nie sú vhodné. Verím, že to dokážeme zlomiť a presvedčiť, že to pôjde,“ zamyslela sa Žirková.

Pre reprezentačného trénera Žana Tabaka výborná správa pred kľúčovými stretnutiami predkvalifikácie MS 2023, trio rozohrávačov Andre Jones, Mário Ihring a Šimon Krajčovič má vynikajúcu formu. Ladí ju hráč Levíc smerom k týmto duelom? „Bodaj by, ale takto to neberiem. Dôležitá je výhra, komu sa darí v zápase, to je nepodstatné. Som rád, že sme zvíťazili. Nemôžeme oslavovať, ale musíme tvrdo pracovať. Možno nebudeme chvíľu hrať, ale budeme tvrdo makať, aby sme tieto víťazstvá potvrdili,“ odpovedal Krajčovič.

DSC 2484 

Patrioti zostávajú nohami na zemi, aj keď majú teraz najlepšiu formu v SBL. Štyri víťazstvá za sebou, z toho tri po sebe u súperov a po sobote poskočili na druhé miesto v tabuľke. „Mali sme veľmi ťažké zápasy. Keď nad tým rozmýšľam, tak nemám pocit, že si môžeme povedať, že príde niečo ľahšie. Ide sa od zápasu k zápasu, znie to ako klišé, ale iná cesta tam ani nie je. Poctivo treba trénovať a veriť vo svoje schopnosti,“ uzatvoril Madzin pozápasové hodnotenie.

Highlighty zo zápasu Lučenec - Levice:

Foto: Lukáš Droppan